Neler yeni
Misafir görüntüleme sınırlıdır
Türkiye’nin Lider Kripto Para Forumu

Blockchain dünyasının Türkçe Wikipedia'sına hoş geldiniz!

Hemen ücretsiz üye olun ve kayıt olduğunuz anda coin kazanmaya başlayın. Kendi konularınızı paylaşın, diğer üyelerle etkileşim kurun ve dilediğiniz zaman coinlerinizi çekin.

Katılmak için şimdi harekete geçin!

Kişi Başı Milli Gelir

Kişi başı milli gelir kişi başına 1 yılda yetecek para anlamına gelir. Değil kişi başı aile başı bu gelir ailelere ulaşsa 1 ailenin dahi aylık 48000 liraya tekabül eder bu yaklaşık iki asgari ücret eder de. Keşke aile başı milli gelir her haneye ulaşsa da sorun kalmasa 🙏🙏🙏
Kişibaşına düşen milli gelir yetebilecek para anlamına gelmiyor. GSYİH'nın nüfusa bölünmesiyle bulunuyor. GSYİH'nın H'si olan hasiladan da anlaşılabileceği gibi GSYİH hesaplanırken ya ülkede yapılan tüm harcamalar ya da tüm satışlar toplanarak yapılıyor. Ve bu harcamalara bir önceki mesajımda yazdığım gibi devletin yaptığı harcamalar, hatta turistlerin yaptığı harcamalar da dahil ediliyor. Sadece Türkiye değil neredeyse her ülkede nüfusun %90'a yakını kişi başına GSYİH'nın altında kazanıyor. Ama gelir adaletsizliğinin az olduğu ülkelerde kişi başına düşen milli gelir ile normal bireysel gelir arasında bu kadar büyük uçurum yok. Türkiye'deki uçurumun bana göre iki nedeni var: Biri çok yüksek gelir adaletsizliği, ikincisi de kamu bütçesinin devasa oluşu ve kamunun harcadığı paranın klasik tabirle bize elektrik, su, yol olarak dönmemesi. Kamuda ısrafın çok olması, diyanet işleri başkanlığı, TİKA gibi halka faydası neredeyse hiç olmayan kurumlara devasa bütçeler ayrılması.

Yukarıda yazdıklarım nominal kişibaşına düşen GSYİH içindi. Bir de SAGP'e (Satın alma gücü paritesi) göre kişibaşına düşen milli gelir var. Birim dolar olarak neyi baz alıyorlar bilmiyorum ama amaç mal ve hizmetlerin ucuzluk ve pahalılığına göre istatistik çıkarmak. Mal ve hizmetlerin fiyatının ucuz olduğu ülkelerde SAGP nominal değere göre yüksek, fiyatların yüksek olduğu ülkelerde düşük oluyor. Türkiye SAGP'e göre nominal değerden çok yüksek görünüyordu. (En son istatistikleri incelemedim.) Yani Türkiye mal ve hizmetlerin ucuz olduğu bir ülke olarak görünüyor. Tabii bu durum en son komşu ülkelerin BİM'ine dünüştüğümüz zaman geçerlirdi. Sonrasında gelişmiş ülkelerle nominal değer olarak aramızda fark kalmadı. Hatta elektronik eşya, araba gibi mallarda Türkiye çok daha pahalı. Kaldı ki kişi başına düşen milli geliri satın alma gücü paritesine göre hesaplarlarken galiba TUİK verilerini kullanıyorlardı. Çünkü mantıksız derecede yüksek gösteriyorlardı. Türkiye'nin kişibaşına düşen milli geliri SAGP'a göre 17 bin, 18 bin dolar cıvarlarındaydı.
 

Forum istatistikleri

Konular
14.208
Mesajlar
71.355
Kullanıcılar
7.235
Son üye
Johnnydync
Geri
Üst