yecele
Guru
- BNB
- 0,00064332
Bitcoin ATM Operatörü olan Kais Mohammad, Amerika Adalet Bakanlığı (DOJ) tarafından Cuma günü yakalanarak 2 yıl hapis cezasına çaptırıldı. Mohammad illegal bir şekilde ATM ağlarındaki işlemleri yönetiyordu ve kriminal suçlar, kara para aklayanlar için nakit imkanı sağlıyordu.
Mohammad halihazırda ATM ağ güncellemelerini de yapabiliyordu bu yüzden kara para aklayacak olanlar için ATM'lere öncesinde gerekli parayı yüklediği için kara para aklayan kişiler de işlemlerini şüphe çekmeden yapabiliyordu. DOJ'un yaptığı araştırmaya göre Mohammad bu işlemleri kendilerine bildirmediği gibi yapılan kara para aklama olayına da yardım ediyordu.
37 yaşındaki illegal kripto işi yapan operatörün toplamda 25 milyon dolarlık bir kripto para değişimi yaptığı ortaya çıkarıldı. Bu işlemlerin bir kısmı şahsen ve alıcı-satıcılarla yüz yüze gerçekleşebildiği gibi yukarıda belirttiğimiz üzere ATM ağlarına yapılan müdahalelerle uzaktan da yapılabiliyordu. Bu sanırım işlemin büyüklüğüne göre değişiyordu.
Mohammad kendisini lisanssız para aktaran bir işi yürütmek, kara para aklamak ve etkili kara para aklama önlemeyle alakalı üç maddeli bir suç bilgisini kabul etmiş, 17 adet Bitcoin ATM'sini, 22.820 dolarlık nakit, 18.4 Bitcoin ve 222.5 Ethereum tutarındaki kripto para biriminin değişimini sağladığını kabul etti.
Sanık ayrıca 2014'ten 2019 yılına kadar aktif olan Herocoin'in de sahibi ve oradaki kullanıcı adı Superman29. Herocoin üzerinden kripto para değişimleri yapılabiliyordu. Gene kara para aklamaya yönelik yapılan bu işlemlerden Mohammad %25'lik büyük bir kesinti alıyordu, yaptığı işin karşılığında.
Genelde insanlarla halka açık yerlerde buluştuğu belirtilen Mohammad en azından bir tane bile olsa Herocoin müşterisinin dark web üzerinde işlem yaptığının farkındaydı ve buna rağmen hükümete, DOJ'a bu konuda bir bilgi vermedi.
Mohammad yasa dışı işler yaptığı ve işlemlerini yaptığı kişilerinde yasa dışı işlerden kazandıkları parayı işlediği için şirketini Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı'nın Mali Suçları Uygulama Ağı olan FinCEN'e kasıtlı olarak kaydettirmediğini belirtiyor, DOJ. Normal şartlarda 10.000 doları aşan dövizler için işlem raporları hazırlanmalıyken aynı zamanda sürekli olarak 2000 dolar ve üzerinde işlemler yapan müşterilerini de hiçbir zaman bildirmemesi de suçlanmasının en önemli nedenlerindendi. DOJ raporuna göre Mohammad hem kasıtlı yaptı bunları hem de belki de bu işin bir parçasıydı, kendisi de kara parasını aklıyordu.
FinCEN 2018 yılının Temmuz ayında Mohammad ile temasa geçmiş üstüne Mohammad düzenleyiciye kaydolmuş fakat sonrasında kara para aklama ve durum tespiti noktalarında hükümete bilgi vermeyi tercih etmemişti.
Gizli ajanlara da bir çok defa yardım ettiği düşünülen Mohammad Kore'den sex işçiliği için getirilen kadınların da ödemelerinin yapıldığı zamanda yardımcı olmuştu. Mohammad tüm yaptığı bu işlemlerin hiçbirinde bir rapor veya şüpheli faaliyet raporu sunmadı diye de ekliyor DOJ.
E sunmama nedeni de gayet açık 🙂 Adam dark webin mihenk taşı olmuş resmen hem ATM işlemleriyle hem öncesinde HeroCoin ile derken piyasanın aranan adamıymış. Bu kadar yıl hükümetten kaçması da enteresan. Siz ne düşünüyorsunuz, yorumlarda belirtebilirsiniz.