Algorand (ALGO) Nedir?
Algorand'ın odak noktası blockchain sisteminin sadece kurumlar tarafından değil bireysel kullanıcılar tarafından da kullanılmasını sağlamak. Ağdaki işlemler Ethereum ağına göre hem daha hızlı hem de daha düşük ücretlerle gerçekleşiyor. Ölçeklenebilirliği ve blok hızının süresi çok iyi. Merkeziyetsiz ve güvenli bir blockchain ağı olarak gözlere çarpıyor. Tıpkı Cardano, Polkadot, Binance Coin, Cosmos ve daha onlarca proje gibi kendisini Blockchain 3.0 olarak tanımlıyor. Bitcoin ve Ethereum ağındaki ölçenebilirlik problemini ağdaki merkeziyetsizliğe zarar vermeden çözüm getirebiliyor.
Silvio Micali tarafından geliştirilen proje blok süresini en aza kadar düşürüyor. Projenin CEO'su Steve Kokinos. Şirketin Top Networks, OTOY, Flipside Crypto ve Syncsort firmalarıyla ortaklıkları bulunuyor. Geliştirici ekibi kaliteli bir proje. Projeye fonlama sağlayan firmalar ise Union Square Ventures, Eterna Capital, Polybius Capital, NEO Global Capital ve Pillar. 2018'in son çeyreğinde proje toplam 62 milyon dollar yatırım toplamayı başarıyor. Eterna Capital ile Algorand, en gelişmiş DeFi protokollerinden biri Orion'u Algorand ağında kullanıyor. Orion protokolü merkeziyetsiz bir finansal altyapıyla startuplar oluşturmaya olanak sağlıyor.
İklim dengesizliğine, kargon salınımına karşı faaliyetler yürüten İspanyol şirket Climatetrade de çalışmalarını Algorand ile iş birliği içinde yürüterek daha güvenli verilerle çalışmayı amaçlıyor.
Ethereum'un başaramadığı aynı anda üç özelliği (ölçeklenebilirlik, merkeziyetsizlik ve güvenlik) başarbilen Algorand, merkeziyetsizliğin dijital piyasada bu kadar önemli hale gelmesinin öncülerinden olmuş durumda. Böylece çok büyük firmaların da dikkatini çekmeyi başarıyor. Büyük işletmeler her geçen gün merkeziyetsiz ağdan oluşan teknolojilere olan ilgisini arttırıyor.
Marshall Adaları ülkesi Algorand'in bu üç özelliği sayesinde kendi kripto para birimleri SOV'u Algorand ağında piyasaya sürdü. Bu sayede SOV tüm dünyada her an kullanılabiliyor.
Algorand, 3 milyar dollar piyasa değeriyle en değerli 35. kripto paradır. Dolaşımda 2,582,327,512 ALGO varken Toplam 4,877,118,261 ALGO var. Maksimum arzı ise 10,000,000,000 ALGO.
Madencilik Sistemi
Algorand ekosistemi Proof of Stake (PoS)'in kendilerine has gelişmiş versiyonu Pure Proof of Stake (PPoS) sistemini kullanıyor. Proje ismi de Algorithmic Randomness, yani "algoritmik rastgelelik"in kısaltmasından geliyor. Madencilik sisteminde çok hızlı çalışan işlem bloklarını doğrulamak için kullanılacak madenci projenin ismindeki gibi algoritmik rastgele şekilde seçiliyor. Oluşturulan PPoS sistemi merkezilikten olabildiğince uzaklaşan, hesaplamalarda hata yapmayı engelleyen, gereksiz enerji sarfiyetine izin vermeyen bir ekosistem oluyor. Her madenci elinde tuttuğu ALGO miktarına göre söz sahibi olabiliyor.
Circle
Algorand ağında işlem yapılmasını mümkün kılan bir stablecoin platformu var: Circle.
Circle'da fiat para birimlerine endeksli stablecoinlerle bankalar ve müşteriler anlık para transferi yapabiliyor. Çok yüksek hız ve düşük ücret sayesinde kullanıcıların para transfer işlemleri kolaylaşıyor. Tether (USDT) da Algorand ağında işlem görebilen stablecoinlerden biridir.
Blockstack Browser
Google Chrome'un çok fazla RAM tüketmesi, eskisi kadar hızlı çalışamaması, kendine ait entegre reklam engelleyici uygulaması olmaması, tor hizmeti vermemesi ve izleyicileri engellememesi kullanıcıları başka tarayıcılar kullanmaya itiyor. Brave Browser bu bakımdan çok fazla kullanıcı kazanmışken Blockstack Browser da Algorand tabanlı olarak kullanıma sunulmuş durumda.
Nereden Algorand (ALGO) Alınır?
En yüksek hacimli ALGO ticaretinin yapıldığı borsalar Binance, Coinbase, KuCoin ve Kraken borsalarıdır. 30'dan fazla borsada listelenmektedir. Türk Lirası ile işlem yapılma imkanı olan tek borsa Vebitcoin'dir. Onun yerine USDT, USD, BTC veya BUSD paritelerinde işlem yapmak tercih edilebilir. Algorand coinler kendilerine ait Android cüzdan uygulamasında saklanabilir.