KriptoLuis
Master
- BNB
- 0,00066750
Avalanche’nin (AVAX) Başarısının Ardında Yatan Sır Nedir?
Avalanche (AVAX), özellikle 2 ay içerisinde gerçekten güzel bir ivme yakalamayı başardı. 2021 Temmuz sonunda yalnızca 10 dolar seviyelerinde bulunan değeri, tarihler 23 Eylül 2021’i gösterdiğinde tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 79 dolar seviyelerine ulaştı.
Avalanche’nin bu başarısının altında elbette birkaç sebep birden yatıyor. Yine de, bu kadar kısa sürede bu denli yükseliş yaşaması takdire şayan bir durum. Benzer bir yükselişi kısa süre önce Solana da yaşamıştı ki bu piyasanın ne denli fırsatlar barındırdığına bu iki proje çok iyi birer örnek teşkil ediyor.
En son şubat ayında 60 dolar seviyelerini gören AVAX, ağında yaşanılan bir tıkanıklık sonrası prestij kaybetmiş ve 22 dolar seviyelerine dek düşmüştü. Sonrasında toparlanmayı bilen AVAX, terar44 dolar seviyelerini görse dahi, bu defa da piyasada yaşanan 19 Mayıs sert düşüşünün etkisiyle 9 dolar seviyelerine kadar geri çekilmişti. Sonrasında ağıyla ilgili geliştirmeler konusunda oldukça başarılı işler yapan AVAX, gerçekten iyi bir ivme yakalayarak 80 dolar sınırına dayandı.
Kısa sürede toparlanarak güzel gelişmeler kaydeden AVAX’ın bu başarısı piyasanın dikkatini çekti ve oldukça takdir topladı.
Peki, AVAX’ın yakaladığı bu başarının sırrı neydi?
AVAX’ın başarısının sırrını tek bir gelişmeye bağlamak pek mümkün değil. Bu başarı daha çok birkaç bileşenin bir araya gelmesiyle ortaya çıktı. Bu bileşenlerden biri Avalanche ağının birçok platformla yaptığı ortaklık anlaşmalarıdır. Bunun yanı sıra, yapılan fon toplama çalışmaları ve toplanan fonların doğru kullanılması Avalanche’nin gelişiminde önemli rol oynadı.
Avalanche’nin Kurduğu Ortaklıklar
2020 yılının Eylül sonunda hayata geçen Avalanche, son aylarda pek çok kripto projesiyle ortaklık kurma konusunda oldukça hevesli davrandı. Bu projeler arasında belki de en dikkat çekici olanı DeFi’nin parlayan yıldızı Aave oldu.
Henüz oylama aşamasında olan bu anlaşmanın gerçekleşmesi durumunda Ethereum ağı üzerindeki Aave yatırımları Avalanche ağına aktarılabilecek. Bu da, Avalanche ağı üzerinde yüklü miktarda kilitli yatırım olacağı anlamına geliyor.
Aave ile Avalanche, yine Avalanche ağı üzerinde çalışan bir likidite piyasası protokolü BENQI ile merkeziyetsiz finans piyasasında büyümeyi hedefleyen 3 milyon dolar değerinde bir likidite madenciliği planlıyor.
Bunun dışında, Alpha Finance, Homora ağının 2. versiyonunu Avalanche ağında yayınlayacağını duyurdu.
Ortaklıklar konusundaki bir diğer gelişme ise hem DeFi hem de CeFi toplayıcısı olan OpenOcean’ın, ağındaki likiditeyi çoğaltmak adına Avalanche ağı ile entegre olmasıydı.
230 Milyon Dolarlık Bağış
Avalanche’nin başarısında 230 milyon dolarlık değerinde yatırım turu gerçekleştirmesinin etkisi oldu. Bu yatırı turuna kripto para fonları olan Polychain ve Three Arrows Capital dahil oldu.
Bu etkinlik ile merkeziyetsiz finans projelerinin, kurumsal projelerin ve Avalanche ağında çalışan diğer projelerin büyümesine destek verileceği açıklandı.
Avalanche, bu bağış etkinliğini 2021 yazında düzenlemesine rağmen, açıklamayı piyasadaki dalgalanmayı dikkate alarak hemen yapmadı. Doğru zamanda yapılan duyuru sayesinde AVAX 80 dolar seviyelerine ulaştı denilebilir.
TVL Rakamlarının Rekor Kırması
Avalanche ağında kilitlenen toplam değer (TVL), Curve Finance ile Avalanche Rush ve Aave’nin desteklediği DeFi teşvik projesinin hayata geçmesiyle birlikte, özellikle son aylarda oldukça arttı.
Bu proje Ağustos ayında açıklandığı zaman Avalanche ağındaki mevcut TVL 250 milyon dolar seviyelerindeydi. Sonrasında ise ağdaki TVL miktarı, piyasa genelinde yaşanan büyük düşüşten önce 3 milyar doları bulmuştu. Üstelik bu rakamlara yalnızca 5 milyon dolarlık bir teşvik ile ulaşıldığı, Avalanche’nin destekçisi olan AvaLabs tarafından açıklandı.