Beefy Finance nedir, ne zaman ortaya çıktı?
Beefy Finance 2020'de piyasaya sürülmüş, Binance Smart Chain'de hizmet veren verim çiftliğinden getiri kazanmanızı sağlayan ve bu getirilerin arttırılabilmesi için zaman zaman boost kullanan bir getiri aracına sahip olan bir platformdur. Sistem ana bazda diğer DeFi platformları gibi sisteme yapılan yatırımlarla kendini bulan, yaptığınız yatırımlar platforma borç verme olarak algılanıp onları likidite havuzuna ekler. Verim çiftliği protokolünde de yatırdığınız LP'ler direk likidite havuzunda kilitlenirler. Kullanıcıların yapmış olduğu bu yatırım sonucunda kullanıcıya, işlem ücretlerinin yüzdeleri, yönetim hakkı, havuzun gelir oranı olarak farklı şekilde dönüş sağlayacaktır.
Beefy Finance aynı zamanda işlem yapan kullanıcıların kripto paralarını platformda değerlendirebilmelerine olanak sağlayan, merkezi olmayan ve çok zincirli bir platformdur. Polygon, Binance Smart Chain, Heco Chain, Avalanche ve Fantom şu anda kullanılan aktif ağlardandır.
Akıllı sözleşmeler üreten ve bu sözleşmelerle güvence altına alınan, bir çok yatırım stratejisini içinde barındıran, otomatik piyasa yapıcılığını da bünyesinde barındıran bir platformdur.
Beefy Finance üzerinde var olan Vault'lar akıllı kasalardır. Bifi veya başka bir tokeni burada tuttuğunuzda otomatik olarak kazandıklarınız da ana bakiyenizin üstüne eklenmektedir sürekli olarak. Burada istediğiniz anda para yatırma ve çekme işleminde bulunabilirsiniz.
Beefy Finance kurucuları kimlerden oluşmakta?
Beefy Finance'ı diğer merkezi olmayan borsalardan ayıran özelliklerden bir tanesi kurucularının en azından nick olarak da olsa sosyal medyada isimleri vardır. Çekirdek ekibi @superbeefyboy, @sirbeefalot_bnb, @roastyb1 ve @0xbeefy takma isimlerinden oluşmaktadır. Çekirdek ekip ve ekipte bulunan gerideki tüm kişiler platformun büyümesi için yeni stratejiler yazıp test ederek, istatistikleri hesaplayarak, yeni pazarlama araçları ortaya çıkararak ve yeni şeyler geliştirerek katkıda bulunurlar.
BIFI tokeni ne işe yarar?
BIFI tokeni, Beefy Finance platformunun yerel tokenidir. Sahip olduğunuzda bazı avantajlara da sahip oluyorsunuz. Platformun elde ettiği gelirlerin büyük bir kısmı BIFI'ye sahip olanlara dağıtılır. Bir bakıma temettüye uygun olarak sanki bir şirket hissesine sahip olmuş olursunuz.
Beefy Finance üzerinde, hem kasaları, yatırım stratejilerini, yeni platform güncellemelerini hem de akıllı sözleşmelerin titiz bir şekilde test edilebilmesi için ondan fazla akıllı sözleşme geliştiricisine sahiptir. Bu şekilde Beefy Finance daha rahat, hack olaylarından oldukça uzak, titiz bir şekilde hazırlanmış sözleşmelere sahip olacaktır.
Beefy Finance birden fazla blok zinciri üzerinde çalışabildiği için esnektir. Hazırlanan kaynak kodlar herkese açıktır, inceleme yapılabilir. Platform bu şekilde bulunabilecek olası hataların çok daha hızlı bulunabileceğini ve düzeltilebileceğini de biliyor, savunuyor.
Beefy Finance üzerinde bulunan kasalardaki Boostlar ne işe yaramaktadır?
Boostlar sizin kazancınızı daha da arttıran yükseltmelerdir. Şu anda aktif olarak Binance Smart Chain üzerinde BIFI ve BANANA'da iki adet boost bulunmakta, ek olarak da Fantom ağında BIFI kasasında bir tane daha boost bulunmaktadır. Boost kullanılan havuzlar sponsorlar tarafından etkinleştirilmektedir ve havuz etkin olduğu sürece de sponsor ismi görünmektedir. O havuzlara yazımızda örnek olması açısından BIFI yatırmış olalım. Verim optimizasyonu tam anlamıyla anlaşılması açısından buraya BIFI yatırdığınızda hiçbir işlem yapmazsanız eğer boost kullanılmadan önceki halinden token kazanırsınız. Fakat siz buraya yatırım yaptığınızda mooBIFI kazanmış oluyorsunuz. Bunlar ilgili kasaya BIFI yatırdığınızı belgeleyen sözleşmelerdir. Satılmamalıdır çünkü sadece sözleşmelerdir. Bu sözleşmelerde boost sayfasına gidilerek orada aktifleştirme yapılır ve artık ilgili havuzdaki geliriniz fazlalaşır ve süre boyunca kazancınızı çok daha fazla arttırmış olursunuz.
BIFI'nin toplam maksimum arzı 80 bin adettir ve bunun 72 bin adeti dolaşımdadır.
Beefy Finance'ın yerel tokeni BIFI nerelerden satın alınabilir?
Binance, Mdex, Bitwell, Coinex, Hotbit, Coinsuper, Bitmart, Latoken gibi merkezi borsalarda listelidir. Ek olarak farklı ağlardan satın alımlar yapabilmeniz için PancakeSwap, SushiSwap, QuickSwap, ComethSwap ve ApeSwap gibi merkezi olmayan borsalardan da satın alım yapabilirsiniz.