Binance Coin (BNB) Nedir?
BNB, 2017'de kurulan Malta merkezli dev kripto para borsası Binance'in kendi coinidir. Binance, dünyanın en büyük kripto para borsasıdır ve BNB de piyasa değeri en yüksek 3. kripto konumundadır. Binary ve finance kelimelerinin birleşimiyle adlanmıştır, Türkçe "ikili finans" anlamına gelmektedir. Binance Coin, Ethereum tabanlı bir tokendır ve Erc20 standartlarını kullanır. Binance borsası Binance Coin'i piyasaya sürdüğü ilk dört yılda komisyon ücretlerinin BNB ile ödenmesi karşılığında komisyon indirimi fırsatı sunmuştur. Bu da BNB kullanımını teşvik eden ilk şey olmuştur.
BNB Coin Burn
Binance, her sene 4 kez BNB yakımı etkinliği yapıyor. Toplam arzı 170.532.785 olan BNB bu yakım işlemleriyle 154.532.785 adede kadar düşmüştür. Yakılan coin miktarı Binance borsasının o senenin 3 ayındaki kârının %20'si kadarıdır. Borsanın komisyon ücretleriyle sahip olduğu kısımdan alınarak ulaşılmayan bir cüzdana yollanarak yakım işlemi tamamlanır. Dolaşımdaki BNB arzı 100 milyon adede düşene kadar yakım işlemleri devam edecektir. BNB kullamını ve fiyat artışını teşvik eden ikinci şey de bu işlemler oluyor. Şu ana kadar yapılan 14 yakma işlemindeki coin miktarları ve USD bazından değerleri aşağıdaki görselde yer almaktadır. Yapılan son coin yakma işlemi hem BNB miktarı hem değeri bakımından en büyük yakım olmuştur. 15. yakım işlemi de 2021 Nisan ayı ortalarında planlanmaktadır.
BNB Kullanım Alanları
BNB, Binance borsasında listelenen coinlerde alım - satım işlemleri için kullanılabiliyor. Cüzdanda olan, satoshi bakımından düşük değerdeki kripto varlıklar iki tuşla BNB'ye dönüştürülebiliyor. Bu olay BNB kullanımını arttıracak 3. işlev oluyor. Binance Earn bölümünde esnek, sabit ve yüksek riskli yatırım imkanlarında BNB stake ederek faiz kazanmak mümkün. Aynı zamanda Binance'ta listelenen ICO'lar, IFO projeleri, Launchpad ve Launchpool gibi madencilik havuzu gibi etkinliklerde yine BNB stake edilerek farklı kripto paralardan kazanma imkanı sunuluyor. Kullanıcılar bu etkinliklere büyük ilgi gösterdiği için BNB kullanımını arttıran dördüncü teşvik de bu oluyor.
BNB Hangi Borsalarda İşlem Görüyor?
Binance'te yüzlerce farklı paritede işlem gören BNB, farklı borsalarda da listeleniyor ve işlem görüyor. BKEX, WhiteBIT, MXC.COM, Coinsbit, KuCoin, Bitkub ve FTX, BNB'nin çok yüksek hacimle işlem gördüğü diğer borsalar. Türk Lirası ile BNB alınabilen borsalar ise Binance, Binance TR ve BitUBU. Bunlar dışında hiçbir Türk borsasında işlem görmüyor.
Binance Smart Chain
Binance, Ethereum ağına rakip olarak Binance Smart Chain adında bir ağ geliştirdi. Bu ağda gas fee olarak BNB kullanılıyor. Ethereum ağındaki işlem ücretlerinin çok fazla artmasından dolayı Binance Smart Chain ağına geçen kullanıcılar milyonları aştı ve şu anda BSC, Ethereum'dan 2 kat daha fazla kullanılıyor. Ağdaki ücretleri ödemek için cüzdanda mutlaka biraz BNB tutmak gerekiyor, böylelikle BNB kullanımı teşvik eden 5. nokta da bu oluyor.
Decentralized Exchanges (Merkeziyetsiz Borsalar)
Başta Binance'in desteklediği PancakeSwap olmakla birlikte birçok merkeziyetsiz kripto para borsası da çoğunlukla BSC ağına geçtiği için işlem ücretlerinde BNB kullanıyor. Aynı zamanda yine farming, staking, pool etkinlikleri ile likidite sağlayarak komisyon ücretlerinden pay alınabilen borsalarda likidite havuzlarında BNB ile staking imkanı sunuluyor. Yatırımcılar bir şekilde BNB kullanmak zorunda kalıyor. Binance Coin kullanımının artması altıncı olarak da böyle teşvik ediliyor.
SatoshiTurk'ün Kripto Para Birimleri Wiki kategorisi hayırlı olsun. İlk olarak bir BNB rehberiyle fayda sağlamak istedim. 🙂
Yatırım tavsiyesi değildir. Sorumluluk reddi beyanı ve feragatname imzamda yer almaktadır.
Moderatör tarafında düzenlendi: