Neler yeni

Binance Smart Chain ve CeDefi

J

jupiterdianysa

Misafir
Binance akıllı zincir nedir ve Ethereum'dan farkı nedir?
Cedefi ne demektir?

Öncelikle Binance akıllı zincirin nasıl ortaya çıktığına bir bakalım.

Nisan 2013 - En büyük kripto para borsalarından biri olan Binance, kendi blok zincirini başlatmaya karar verdi. Bu zincir şuan bildiğimiz Binance smart chain. Binance zincirinin arkasındaki ana fikir, büyük işlem hacmini destekleyebilen, yüksek hızlı bir blok zinciri oluşturmaktı. Bunu başarmak için Binance zincirinin arkasındaki ekip, anında kesinliğe sahip teklif verme fikir birliği modelini seçti ve birden fazla uygulamayı desteklemek yerine kendi birincil uygulamasına odaklanmaya karar verdi; buna da Binance dex diyoruz.

Defi ethereum'un daha çok gelişmesi ve Binance dex'in beklendiği kadar ilgi görmemesi ile birlikte, Binance çok hızlı bir şekilde, Binance zincirinde eksik olan ana özelliğin akıllı sözleşmeler yürütme ve diğer ekiplerin kendi uygulamalarını dağıtmalarına izin verme yeteneği olduğunu fark etti. Bu noktada Binance ilginç bir sonuca vardı. Binance zincirine akıllı sözleşme yetenekleri eklemeye çalışmak ve performansından ödün vermek yerine, Binance zincirine paralel başka bir zincir başlatmaya karar verdiler ve işte burada Binance akıllı zincir devreye girdi.

Binance smart chain Eylül 2020'de piyasaya sürüldü ve Binance zincirinin aksine, tamamen programlanabilirdi ve aktif olur olmaz akıllı sözleşmeleri destekledi. Sıfırdan tamamen yeni bir akıllı sözleşme platformu oluşturmak yıllarca çalışma ve araştırma gerektirir. Bunu yapmak yerine Binance, kullanıcıların ve geliştiricilerin ethereum ve fork ethereum’un goclient aşinalığı olan geth’i güçlendirmeye karar verdi.

Tabii ki, herhangi bir değişiklik yapmadan bu noktaya ulaşmak pek mantıklı değil. Bu nedenle Binance, ağın merkeziyetsizlik ve sansür direnci özelliklerinden ödün vererek yeni yöntemi düşük ücretler ve daha yüksek işlem hacmi için optimize etmeye karar verdi. Bu, ethereum’un proof-of-work fikir birliği modelini Stake Authority modelinin kanıtıyla değiştirerek ve blok süresi ve blok başına gaz limiti gibi diğer birkaç parametreyi değiştirerek başarıldı.

Binance akıllı zincirinin detaylarına geçmeden önce ağın bazı özelliklerinin neden ilk etapta feda edilmesi gerektiğini düşünelim. Ünlü ölçeklenebilirlik üçlemesini hatırlayarak bunu daha iyi anlayabiliriz. Ölçeklenebilirlik üçlemesi, Vitalik Buterin tarafından sunulan ve farklı blok zinciri mimarileri söz konusu olduğunda hangi takasların yapılması gerektiğini görselleştirmeye yardımcı olan kullanışlı bir modeldir. Her Blok Zincirinin üç temel özelliği vardır; güvenlik, ölçeklenebilirlik ve merkeziyetsizlik.

Dolayısıyla, bu özelliklerden birini önemli ölçüde iyileştirmek için diğerlerinin feda edilmesi gerekir. Parçalama, yani mini parçalar, bir blok zincirini birden çok küçük zincire bölerek bu sorunu temel katmanda çözme girişimidir. Parçalama, ethereum tarafından seçilen ölçeklendirme yaklaşımlarından biridir. Ne yazık ki parçalama tek başına üçlemi tam olarak çözemez ve parçalanmış blok zincirleri bile merkeziyetsizlik ve güvenlikten ödün vermeden saniyede yüz binlerce hatta milyonlarca işlemi işleyemez. Ethereum Topluluğunun, diğer özelliklerden ödün vermeden bir blok zincirinin ölçeklenebilirliğini önemli ölçüde artırabilen katman 2 çözümlerini kullanmaya karar vermesinin nedeni de budur. Bu durumda bir sürü başka projenin ortaya çıkması büyük bir sürpriz olmamalı. Ölçeklenebilirlik üçlemesine rağmen, diğer iki özelliği feda ederek ölçek büyütmeye karar verdiler. Buna en dikkat çekici örneklerden biri EOS oldu. Bu aynı zamanda Binance akıllı zincirinin benimsemeye karar verdiği yaklaşımın aynısıdır. Binance akıllı zinciri, proof of work veya proof of stake konsensüs mekanizmasını kullanmak yerine, state authority kullanır.

Bu modelde tüm işlemler, doğrulayıcılar adı verilen bir dizi düğüm tarafından doğrulanır. Bir doğrulayıcı aktif veya pasif olabilir. Aktif doğrulayıcıların sayısı yirmi bir ile sınırlıdır ve yalnızca aktif doğrulayıcılar işlemleri doğrulamak için uygundur. Aktif doğrulayıcılar, tüm doğrulayıcıları tuttukları BNB token miktarına göre sıralayarak belirlenir. En yüksek BNB miktarına sahip ilk 21 doğrulayıcı aktif hale gelir ve blokları sırayla onaylar. Bu, günde bir kez belirlenir ve tüm doğrulayıcılar grubu, Binance zincirinde ayrı ayrı depolanır. BNB tokenlerini stake etmenin yanı sıra doğrulayıcılar, BNB sahiplerini, doğrulayıcı işlem ücretlerinden bir pay almak, için BNB tokenlerini kendilerine devretmeye teşvik edebilir. Bu düğümde Binance zincirindeki tüm işlem ücretleri, zincirin yerel belirteci olan BNB ile ödenir. Bu aynı Ethereum blok zincirinin Ethereum'a özgü olmasına benzer şekilde işler. Ethereum ve Bitcoin'in aksine Binance akıllı zincirinde blok sübvansiyon ödülü yoktur. Bu, doğrulayıcıların yalnızca BNB ile ödenen işlem ücretlerini aldığı ve blok başına başka sabit ödül olmadığı anlamına gelir.

Başka bir özellik de blok süresi Ethereum'da yaklaşık 13 saniyeden Binance akıllı zincirinde yaklaşık 3 saniyeye düşürüldü. Bu, daha fazla veri depolamak pahasına daha yüksek işlem hacmi ve daha hızlı onay süresi sağlar. Ethereum üzerinde uygulandığında, birden fazla farklı coğrafi konumdan ağ boyunca geçerli blokları yaymak için yeterli zaman olmayacağından orphan bloklarının sayısını da artıracaktır. Ancak, Binance akıllı zincir söz konusu olduğunda, bu bir sorun değil, çünkü doğrulayıcılar sadece sırayla blokları onaylıyor. Blok gaz limiti ise başka bir makalede tartışmamız gereken bir diğer önemli parametredir.

Bu parametre temelde tek bir bloğa kaç işlemin sığabileceğine karar verir. Ethereum madencileri bir fikir birliğine varmalı ve bunu hangi değere ayarlamak istediklerine karar vermelidir. Blok gaz limitini artırmak, blok süresini azaltmak gibi, blok zinciri tarafından üretilen veri miktarını arttırır ve bu da bireysel kullanıcıların kendi düğümlerini çalıştırmasını zorlaştırır. Yine bu, Binance akıllı zincirinde bir sorun teşkil etmiyor, çünkü 21 doğrulayıcı düğümleri, blok zincirinin durumu tüketici sınıfı donanımla idare edilebileceklerin ötesine geçtiğinde, kurumsal donanım üzerinde çalıştırabiliyor.

Ben makalemi yazarken blok başına gaz limiti ethereumda 12 buçuk milyon gaz ve Binance akıllı zincirinde 30 milyon gaz oranındaydı. Hem blok süresini hem de blok başına gaz limitini bilerek, Binance akıllı zincirindeki veri miktarının, Ethereum blok zincirindeki durumdan on kat daha hızlı arttığını hızlıca hesaplayabiliriz. Şu anda ortalama blok boyutu 40 bin bayt olan Binance akıllı zinciri, günde yaklaşık 1,15 GB büyüyor, bu da yılda 420 GB civarında büyümeye tekabül eder. Birkaç yıl sonra bu, elbette, tüketicinin büyük donanımının çoğunu ortadan kaldırır.

Şimdi Binance zincir mimarisini biraz daha anladığımıza göre, bakalım Cedefi tam olarak nedir?

Bildiğimiz gibi Defi, merkezi olmayan finans anlamına gelir. Cefi, defi'nin tersidir; tahmin edebileceğimiz gibi, merkezi Finans anlamına geliyor.
Cedefi, Binance CEO’su tarafından temelde merkezi ve merkeziyetsiz finans arasında karma bir çözümü tanımlayan bir terim olarak açıklandı.

Öyleyse, böyle bir çözümün faydaları nelerdir?


Cedefi, kullanıcıların yüksek işlem ücretleri ödemeden defi kullanmak için bir alan elde etmelerini sağlar. Düşük ücretler, kullanıcıları merkezi olmayan borsalar, borç verme protokolleri, likidite toplayıcıları gibi birden çok farklı defi protokolü, yield farming ve diğer birçok özellik ile ilgilenmeye teşvik eder. Üstelik bu cedefi, kullanıcıları metamask ve blockexplorers gibi yaygın defi araçlarına aşina kılar. Ayrıca, yeni ekiplerin akıllı sözleşmelerini, Ethereum blok zincirinde ödemek zorunda kalacaklarına kıyasla sadece maliyetin bir kısmına yerleştirmelerine olanak tanır. Bu şekilde projelerini kolayca test edebilir ve geri bildirim alabilirler. Bir ekosistem içinde gerçek ekonomik teşviklerle test etmek genellikle sadece test ağında test etmekten çok daha iyi sonuç verir.

Binance akıllı zincir ve cedefi son zamanlarda çok fazla popülerlik kazanmaya başladı. Bu, esas olarak, bazı kullanıcıları fiyatlandıran ethereum'daki yüksek işlem maliyetlerinden kaynaklanmaktadır. Bildiğimiz gibi, Binance akıllı zincir bir ethereum çatalıdır ve bu nedenle Ethereum'dakilerle tamamen aynı akıllı sözleşmelerin yürütülmesine izin veriyor. Bu, ağın esasen tüm popüler ethereum hizmetlerini ve uygulamalarını kullanarak veya çatallayarak ekosistemini hızlı bir şekilde önyüklemesini sağlar. Kullanıcılar, Metamask'ta Ağlarını değiştirerek Binance akıllı zincir tabanlı dapp'lara bağlanabilirler. Hemen hemen etherscan.com'un bir kopyası olan, Bscscan.com'da işlemlerine bakabilirler. Bir uniswap çatalı olan pancake swap’ta ticaret yapabilirler.

Ethereum'a benzer şekilde Binance akıllı zinciri, BEP-20(ethereum’un ERC-20 muadili) standartlarını kullanarak yeni tokenler oluşturmaya da olanak tanır. Ethereum tabanlı bazı projeler, minimum maliyetle Binance akıllı zincirine erişimi genişletmenin önemini hızla gördü ve likidite toplayıcı kısa süre önce Binance akıllı zincirinde de başlatmaya karar verdi.

Binance akıllı zincirin çok kısa sürede oldukça fazla ilgi çektiği, makul sayıda kullanıcıyı ve işlem hacmini çekebildiği açıkça görülüyor. Ethereum'u çatallama ve kullanıcıların ve geliştiricilerin zaten aşina oldukları defi araçları ve protokolleri ile etkileşime girmesine izin verme kararı oldukça akıllıcaydı. Doğrusu zamanlama da son derece iyiydi. Ethereum'un popülaritesi, hala devam etmekte olan çoğu ethereum ölçeklendirme çözümü ve ortalığı yıkan boğa piyasası ile birleştiğinde, yüksek ücretlerle fiyatlandıran daha küçük kullanıcıları hala defi'ye katılmak istiyorlarsa farklı seçenekler bulmaya zorladı. Bunun da ötesinde Binance, en iyi kripto para borsalarından biri olarak konumunu güçlendirdi ve milyonlarca kullanıcısının BNB'yi ve diğer tokenleri doğrudan Binance akıllı zincirine kolayca çekmesini kolaylaştırdı.

Burada sorulması gereken asıl soru şudur: Kısa vadeli büyüme maliyeti sadece Ethereum'da yüksek işlem ücretlerini geçici çözmek için mi yoksa daha uzun vadeli bir kullanıcı edinimi migerekli ?

Bu noktada cevap vermek zor. Ancak iki ana nokta dikkat çekiyor: Ethereum’un 2. katman ölçeklendirme çözümleri ve Eth to scaling yol haritası. Bunların her ikisi de, güvenlik ve merkeziyetsizlik gibi diğer özelliklerden ödün vermeden ethereum üzerindeki işlem ücretlerini önemli ölçüde azaltabilir. Matic (polygon) ve daha fazla kullanıcıyı ve işlem hacmini çeken döngü ile bunu şimdiden hissedebiliyoruz. Bu eğilim, diğer 2. Katman çözümlerinin daha fazla ilgi görmesi ve yenilerinin birkaç hafta içinde tam anlamıyla piyasaya sürülmesiyle artmaya devam etmelidir.

Kripto para birimi piyasasına giren milyonlarca yeni kullanıcının Defi ve Cedefi arasındaki farkların farkında olmaları ve kendi kararlarını verebileceklerine emin olmaları da son derece önemlidir.

Günün sonunda kendimize şu soruyu sormalıyız. Tamamen merkezi olmayan bir blok zinciri kullanmanın ana amacı nedir? Defi ve Cedefi'nin nasıl ilerleyeceğini görmek kesinlikle ilginç olacak.

Siz Binanca akıllı zinciri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cedefi'nin bir geleceği var mı?
 
Binance Smart Chain kısa vadedeki tüm problemleri çözdü. Birçok proje de BSC'ye geçiyor. CZ'yi ve developer ekibi biraz tanımışsam hem bugünü hem ileriyi çok iyi planlanmışlardır.

Bugün Ethereum, Binance, biraz da Polkadot savaş halinde. Bunlara Cardano eklenecek. Belki Cosmos, Tezos, Avalanche eklenebilir. Daha iyi akıllı sözleşmeleri olan, protokolleri olan, ağında daha iyi dApp'ler geliştirilen, daha iyi firmalarla anlaşmalar yapan önde olur. Binance hem borsa hem ağ olarak boğa sezonlarında birkaç adım öne çıkıyor zaten. Ethereum da önce EIP-1559 protokolüyle hem ETH 2.0 ile en güçlü ağ olarak devam eder gibi.

Dex'lerin hangi ağda kullanılmaya devam edeceği de önemli.
 

Forum istatistikleri

Konular
13.681
Mesajlar
65.941
Kullanıcılar
6.895
Son üye
ellonmuz57
Geri
Üst