Vonzarovich
Visionary
- BNB
- 0,00080766
Hemen hemen her haberde duyuyoruz Bitcoin Balinaları terimi. Nedir bu Bitcoin balinaları ve kimlerdir? var aramızda bir balina piyasayı manipüle edip duruyor @haluk . Şaka bir yana tamamen üstü kapalı bir terim olarak kalıyor bu durum. Nedenleri ne geleceğim.
Hemen hemen her yatırım sektöründe çok büyük yatırımları bulunan ve hareketleriyle o yatırım aracına yön verecek güce sahip olan insan, hesap ya da şirketler mevcuttur. Ancak çeşitli yasal düzenlemeler ve borsalardaki komisyonlar dolayısıyla bu balinaların hareketlerini öngörmek kripto para piyasasına göre daha kolaydır. Kripto para piyasasında ise, henüz oturmamış bir para politikası ve manipülasyona açık yapısı sebebiyle, Balinaların istediği gibi at koşturduğu bir sektör konumunda bulunuyor.
Kripto para dünyasındaki Bitcoin balinalarına gelecek olursak, bunları temelde 3 aşamada değerlendirmek istiyorum:
Tüccar Balinalar: Bitcoin üzerinden alım- satım faaliyetleri yürütüp, piyasada kendileri ya da bağlı olduğu bir ekibin yarattığı dalgalanmadan yararlanıp kar elde etmeyi amaçlayan büyük hesap, şirket ya da kişilerdir diyebiliriz. Bu balinalar için Fırsatçı demek aslına bakarsanız tam anlamıyla doğru olur.
Madenci Balinalar: Sayıları nispeten tüccarlara göre az olsa da, özellikle Bitcoin'in ilk çıktığı zamanlarda madencilik faaliyetleri gerçekleştirip, Bitcoin servetlerine madencilik sayesinde ulaşan balinalar olarak özetleyebiliriz. tabi ki bu gruba kapsamlı bir madencilik vasıtasıyla yüklü bir kazanç elde eden balinalarda dahil edilebilir. Ancak halihazırda bu tarza kazanç sağlayan bir balina bulunmamaktadır. Madencilik maliyetlerinin artması sebebiyle, bu ölçüde kazanç sağlayabilecekler ancak madencilik şirketleridir. bu şirketlerin hesaplarındaki Bitcoin'lerde sürekli olarak hareket halindedir.
Suçlu Balinalar: Günümüz şartlarında, özellikle borsalarda KYC gibi kimlik doğrulama sistemlerinin kullanılmasıyla beraber zor olan, ancak Bitcoin'in ilk çıktığı zamanlardaki kontrolsüzlük nedeniyle kara para aklama, şantaj, kiralık katil vb. yasa dışı suçlara karışmış kişilerin ödemelerini aldığı düşünülen hesaplardaki Bitcoin'ler bu kategoride değerlendirilebilir. Aynı zamanda günümüz şartlarında hala mümkün olan; Borsa ya da kişi/ kişilerin hacklenmesi sonucu elde edilen Bitcoin'leri de bu kategoriye koyabiliriz.
Konunun içerisinde dikkatinizi çektiyse, balinalar derken kişi seviyesine mümkün olduğunca indirgememeye çalıştım. Çünkü balina olarak tabir edilen hesaplar, piyasayı manipüle eden yatırım şirketleri, büyük şirketler olabilir. Yani bir balinanın arkasında gizlenmiş, büyük bir şirket görmek her zaman için mümkündür.
Peki bir kişi balina olamaz mı? Elbette olabilir. Ancak bunun için ya çok zengin olması lazım ya da gerçekten Bitcoin'lerini bir şekilde unutup sonradan bulması lazım. İkinci ihtimalin çok düşük olduğunu söyleyebilirim. Benim hemen hemen her konuşmamda savunduğum bir tezdir "Zenginlerin BTC aldığı". Yoksa düşünsenize ben bir balinayım ve bir apartmanda, elimde laptop oturup burada yazı yazmaya çalışıyorum. Sizce ne kadar mümkün? Bence neredeyse imkansız. Belki manyaklar vardır aralarında, ama ben pek ihtimal vermiyorum. Bu balinaların tamamının arkalarında çok büyük bir zenginlik olduğunu düşünüyorum. Yoksa düşünsenize siz/ ben elimdeki BTC'ler milyon dolar ediyor, satmaz mısınız? en azından büyük bir kısmını..
Borsalarda yapılan her işlemin kaydı ve hangi kişi ya da şirket tarafından yapıldığı belli. Manipülasyon yapmak demek beraberinde prestij kaybı da demek. Bazı yaptırımlardan bahsetmiyorum bile. Ama kripto para dünyasında, cüzdan numaralarının arkasına saklanıp, yatırım yapıp, küçük yatırımcının elindekileri almak çok kolay. Çok zengin olsanız ve balina olabilecek konumda olsanız bu piyasayı es geçer miydiniz?