Neler yeni
Türkiye’nin Lider Kripto Para Forumu

SatoshiTURK Ailesine Hoş Geldiniz!

Türkiye’nin en güvenilir kripto ve blockchain topluluğunu ziyaret ettiğiniz için mutluyuz. SatoshiTURK olarak, her seviyeden kripto meraklısı ve blockchain uzmanına bilgi paylaşımı, öğrenme ve kazanç fırsatları sunuyoruz. Amacımız, güncel ve bağımsız bilgiye kolayca ulaşmanızı sağlamak ve özgün içeriklerle kendinizi geliştirmenize olanak tanımaktır. Burada, kripto para dünyasının en yeni gelişmelerini takip edebilir, güncel analizlere ve rehberlere göz atabilir, blockchain teknolojisinin sunduğu fırsatları daha yakından keşfedebilirsiniz.

Topluluğumuza katılarak sadece bilgi edinmekle kalmaz, aynı zamanda katkılarınızın karşılığını BNB Coin ile alabilirsiniz. Forumumuzda, açtığınız her başlık, sorduğunuz her soru ve sağladığınız her faydalı bilgi, size SatoshiTURK kredi sistemi üzerinden BNB Coin kazandırır. Bu sayede, öğrenirken kazanma deneyimini yaşayacak ve topluluğumuza aktif bir şekilde katkıda bulunarak değerli bir üye olacaksınız.

Deneyimlerinizi, fikirlerinizi ve analizlerinizi paylaşarak hem kendinizi geliştirebilir hem de bu katkılarınızın ödüllerini kazanabilirsiniz. Kripto dünyasında güvenle ilerlemek, yeni insanlarla tanışmak ve sektör hakkında daha fazla bilgi edinmek için SatoshiTURK ailesine katılın. Hadi, birlikte öğrenelim, keşfedelim ve Türkiye'nin en güçlü kripto topluluğunda güvenle yol alalım!

Bitcoin Cash (BCH) nedir? - Bölüm 1

Merhabalar. Coin dünyasının göz bebeği, altın sarısı görünmeyen para Bitcoin (BTC). Bitcoin (BTC) ile başlayan coin dünyası serüveni, beraberinde bir çok yeni coin ve alt coinleri de getirdi. Birbiri sıra yaşanan bu gelişmeler ile yeni gelişmelerin önü açıldı. Coin dünyası neredeyse bu güne değin görmediği ilgiyi yeni yeni görmeye başladı. Coin dünyasının göz bebeği olan Bitcoin'in meydana çıktığı ilk günden bu güne değin çok uzun seneler geçti. Geçen bu sürenin ardından şöyle bir baktığımızda ise şu an gelmiş olduğumuz noktada, BTC tüm iniş ve çıkışlarına rağmen bu güne değin hiç olmadığı kadar güçlü bir noktada duruyor. Coin dünyasının fenomeni Bitcoin (BTC), dünyanın ilk coin / para birimi olmasının yanı sıra, bunun yanında tüm zamanların en pahalı ve de en uzun süre ayakta kalan coin birimi.

Günümüzde bir çok uygulama ve platform, coin birimleriyle; özellikle de Bitcoin ile ödeme kabul etmeye başladı. Ödeme yöntemi olarak birçok kişinin de ismine aşina olduğu sistemler de coin birimleri desteği sunmaya başlayarak, kullanıcılarının coin birimlerini satın alabilmelerine ve bu coinlerle bir çok işlem yapabilme olanak sunmaya başladı. Bitcoin, kendi içinde bir çok faydayı barındırmasına karşın çoğu analist için aslında pek de mükemmel değil. Bazı analistler diyorum, çünkü Bitcoin yükseliş kaydettiği her dönem bir iki yabancı haber sitesinde hemen eleştirel yorumlar barındıran açıklama ve analizler yayınlanıyor, Bu analizlerde genellikle Bitcoin'in yükselişinin aslında çok sert bir düşüşün habercisi olduğunun altı çiziliyor. Bakıldığı zaman sert düşüşler görse de Bitcoin, o zamandan bu yana büyük bir ilerleme kaydetmiş durumda. Şuan oldukça popüler bir noktada olduğunun altını çizdiğimiz kripto para birimi olan Bitcoin'in aslında en büyük sorunu ise, ortaya çıkmış olduğu ilk günden beri ölçeklenebilirlik sorunuydu. Tam da bu noktaya geldiğimizde biraz daha açık konuşmak ve detay vermek gerekirse; yapılan işlem bloklarının 1 MB'la sınırlı oluşu, Bitcoin'in (BTC) işlem hacminin / kapasitesinin sürekli olarak belirli bi sınırda kalmasına sebep oluyor. İşte bahsini ettiğimiz ve altını çizdiğimiz bu sınır ise yapılan işlem sürelerinde çok önemli oranda gecikmelere sebep olduğu gibi, ağın aslında altından kolaylıkla kalkabileceği toplam işlem sayısını da aşağıya çekmiş oluyor.

Konuya diğer bir taraftan, farklı bir açıdan baktığımız zaman Bitcoin Cash (BCH) ise bizlere bambaşka, oldukça farklı bir tablo ve çok farklı bir hikaye sunuyor. Bir önceki paragrafta da bahsettiğimiz blok boyutu noktasına vurgu yapacağım. Bitcoin'in (BTC) sahip olduğu mevcut blok boyutu olan 1 MB'lık seviyeyi 8 MB gibi bir seviyeye çıkarması, Bitcoin Cash'in (BCH) bu manada en mühim özelliği olarak adlandırılabilir. Bitcoin Cash, coin dünyasında adını ilk duyurduğunda, takipçileri için çok büyük bir heyecan uyandırmıştı. Yeni bir coin, yeni bir gemi ve bu coin piyasasında da yeni yeni heyecanlar demekti. Bitcoin ile ilgili olumsuz yorumlar yapıldığı gibi BCH ile ilgili de çokça olumsuz yorumlar geldi bu güne kadar. Fakat yine Bitcoin örneğinde olduğu gibi, tüm olumsuzluklara rağmen Bitcoin Cash'de kendi yolunu çizdi ve yoluna devam etti. Merakla beklenen ve heyecanla karşılanan Bitcoin Cash'in (BCH) genel amacına gelecek olursak, BCH'nin amacı; Visa ve PayPal benzeri, sektörünün devleri olarak nitelendirilenlerin gerçekleştirebildiği bir seviyede işlem kapasitesi ile rakip olunabileceğini umarak, ağa ait işlem hacmini arttırmak olarak nitelendirilebilir.

Coin dünyasının genç bireyi sayılan Bitcoin Cash (BCH), takvimler 2017'nin Ağustos ayını gösterdiği zaman kullanım için coin piyasasına sunuldu. Bu tarihlerde kullanıma açılan ve tabiri caizse Bitcoin'in soyundan gelen BCH, tam da kendisinden beklendiği üzere oldukça başarılı bir proje olduğunu gösterdi. Bu bizim yorumumuz değil, haberler ve analistlerin analizleri ışığında söylenebilecekler tam da bunlar aslına bakarsanız. Bir çok uzman, bir çok analist ve yorumcu Bitcoin Cash ile ilgili onlarca, hatta ve hatta yüzlerce yorum ve analizler yayınladılar. Yazının ilerleyen kısımlarında bu yorumlara ve analizlere de değinmek isteriz. Yatırımı önermesek de google'da en çok aratılan terimler arasında (coinler için) özellikle "nasıl alınır" sorusu ön plana çıkmakta. Bizler de yatırımı önermeyerek, tam da bu noktada bu soruyu, yani "Bitcoin Cash (BCH) nasıl alınır?"ı ve "Ücretsiz Bitcoin Cash (BCH) cüzdan (wallet) hizmeti sağlayan siteler ve uygulamalar nelerdir?" sorularına yanıt vermeye çalışacağız. Ayrıca Bitcoin Cash ile ilgili çeşitli bilgilere ve detaylara da yer vermeye çalışacağız.

01.webp


Bitcoin Cash (BCH) nedir? Bitcoin Cash (BCH) ve Hard Fork (Sert Çatallanma) İle İlgili Detaylar​


Yazımızın ilk bölümünde Bitcoin'in blok boyutundan ve Bitcoin Cash'ın blok boyutundan bahsetmiştik. Konuya bir detay kazandırmak gerekirse; Bitcoin (BTC) oluşturulurken, meydana gelebilecek olası bir DDoS saldırı riski ile potansiyel bir spam hareketlerini en aza indirgemek amacıyla her bir bloğun boyutu tam da bu noktada 1 MB olarak tasarlandı. Aslına bakarsanız, Bitcoin (BTC) ağına bakıldığı zaman, ağın henüz ilk dönemlerindeyken, bugün gerçekleştirilen sayıda / oranda işlem gerçekleştirilmediği için, ağa koyulmuş olan bu malum sınır o zamanlar olumsuz anlamda hiç bir etki oluşturmuyordu.

Ne olduysa, Bitcoin'in bilinirliği arttıkça oldu...


Popüler genç Bitcoin (BTC), kendisiyle yeni tanışan onlarca, yüzlerce, hatta ve hatta binlerce takipçisini her geçen gün tekrar tekrar şaşırtıyor ve büyük bir popülerliğe doğru ilerliyordu. Takipçilerini bu denli kendisini takibe sevkeden ve her geçen günün sonunda daha da popüler bir hâle gelen Bitcoin'e koyulan 1 MB'lık malum limit, blokların üst üste yığılmasına ve bunun sonucunda da işlemlerin gereksiz bir şekilde uzamasına neden oluyordu. Tam da bu noktada bir parantez açmak gerekirse, günümüzde de işlem sürelerinin uzun olması yakınılan çokça bir durum. Bu duruma bağlı olarak da, zaten pahalı olan işlem ücretlerinin, işlem süresinin kısalması istendiğinde daha da artması, haliyle bir çok Bitcoin severi hayal kırıklığına uğratıyor. Takvimler 2017 yılının Mayıs ayını gösterdiğinde ise transfer işlemlerinin onaylanması durumu iyiden iyiye zorlaşmıştı. Yaşanan bu zorluğu şöyle ifade edelim; bazı kullanıcılar o dönem yaptıkları bazı yorumlarda, işlemlerinde dört güne varan onay sürelerini beklemek mecburiyetinde kaldıklarını ifade ediyorlardı.

Az önce de belirtmiştim; Bu zorluklar yaşanırken Bitcoin kullanıcılarına, işlemlerindeki onay sürelerini hızlandırmak adına çok daha yüksek oranda işlem ücretlerini ödemeleri teklifi sunuluyordu. Fakat herkes, bugün haberlerde ve analizlerde "balina" diye tabir edilen büyük meblağlar gönderip almıyordu. Bunun için de kullanıcı, işlemler hızlandın diyerek, alacağı veya göndereceği ücretin kat kat fazlasını ödemek istemiyordu haliyle. İşte tam da bu noktada gösterilen bu yaklaşımlar neticesinde özellikle de düşük meblağlı işlemler için Bitcoin artık bir ödeme aracı, ödeme yöntemi olarak neredeyse işe yaramaz bir duruma geldi. Bu konuya şöyle bir örnek verelim; diyelim ki bir kişilik sinema bileti alınacak. Fakat bu biletin fiyatı x coin iken biz 3x coin vererek,3x bilet parasına 1x bilet alıyoruz..

Bu durum için çözüm arayışları olmadı mı diyecek olursanız; tabii ki çözüm arayışları oldu. Bitcoin (BTC) topluluğu ise içinde bulunduğu bu çıkmaza karşı olası iki çözüm önerisi sunmaktaydı. Bunlar; Segregated Witness (SegWit) ve de Bitcoin Unlimited'di...

Bu yazımıza burada bir nokta koyarak, daha sonra yayınlayacağımız devam niteliğindeki ikinci ve üçüncü yazımızda da, bu yazımızın ilk bölümündeki soruların yanıtı niteliğindeki konulara da değineceğiz..

Yazıda geçen tüm bilgiler internet ortamındaki coin bültenlerinden, coin haberlerinden, analizlerden ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır. Yazımız, kesinlikle ve kesinlikle yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır. Yatırım tavsiyesi değildir.
 

Forum istatistikleri

Konular
13.642
Mesajlar
65.740
Kullanıcılar
6.888
Son üye
Malibskrt
Geri
Üst