Neler yeni
Türkiye’nin Lider Kripto Para Forumu

Blockchain dünyasının Türkçe Wikipedia'sına hoş geldiniz!

Hemen ücretsiz üye olun ve kayıt olduğunuz anda coin kazanmaya başlayın. Kendi konularınızı paylaşın, diğer üyelerle etkileşim kurun ve dilediğiniz zaman coinlerinizi çekin.

Katılmak için şimdi harekete geçin!

Bitcoin "Eleştirmenleri" Fikir Değiştiriyor.

Teknik Analiz

Influencer
Süper Moderatör
Ne diyorlardı? Bitcoin kara para aklama yöntemlerindendir, Bitcoin volatiletisi sebebiyle patlamaya hazır bir balondur, diyorlardı. En başından beri seven, benimseyen çok kişi olmasına rağmen hiçbir şekilde yanaşmayan, sürekli karalayan, her yerde sorgulayan kişiler de az değildi. Bu karşıt durum halen devam ediyor.

Bahsettiğim kötümser içerikli yorumları bulunan bazı insanlar sonunda Bitcoin'in bir değer olarak varlığını kanıtladığını kabul ediyor. Bu insanlar arasında Bridgewater Associates’in kurucusu Ray Dailo da var. Bu adam Reddit'te Ask Me Anything başlıklı bir ileti yayınlamış ve insanlar Bitcoin hakkında düşüncelerini sormuş.

Ray: "Bitcoin altına çeşitlendirici olarak hizmet edebilir." demiş. Bence hizmet etmek yerine altının yerine geçebilecek tek varlıktır Bitcoin. Çünkü olur da fiat paralar bir gün ortadan kalkarsa altın varlıklarının saklanma zorluğu gibi bir problemle karşılaşacak insanlar. Depo ve güvenlik sorunu çıkacak ortaya. Bitcoin de böyle bir sorun yok. Zaten herkes istediği kadar Bitcoin'e sahip olamıyor. Sahip olunan Bitcoin için depoya da ekstra güvenlik hizmetine de ihtiyaç yok. İşte bu altının Bitcoin'e karşı zayıf olduğu bir yönü. Ray de düşüncelerini bu yönde değiştirmiş. Bakı. Ne demiş:

images.jpeg

“BENCE BİTCOİN (VE DİĞER BAZI DİJİTAL PARA BİRİMLERİ), SINIRLI ARZ, MOBİL (GAYRİMENKULÜN AKSİNE) SERVET DEPOLARI OLMALARI GİBİ BENZERLİKLERİ VE FARKLILIKLARI İLE SON ON YILDA ALTIN BENZERİ İLGİNÇ VARLIK ALTERNATİFLERİ OLARAK KENDİLERİNİ KABUL ETTİRDİ. BU NEDENLE, ALTIN VE DİĞER DEPOLARI ARASINDA ÇEŞİTLİLİK YARATMA İŞLEVİ GÖREBİLİR.

ÖNEMLİ OLAN, HİSSELER DE DAHİL OLMAK ÜZERE BU TÜR VARLIKLARDAN (SINIRLI ARZI, MOBİL VE DEĞER DEPOSU OLAN) BİRİNİN PORTFÖYDE BULUNDURULMASI VE BUNLAR ARASINDA ÇEŞİTLENDİRİLMESİDİR. YETERİNCE İNSAN BUNU YAPMIYOR.”

images-1.jpeg

Kriptokoin sitesinden sevgili Aslı Dinçer'in haberi bu. Bakar mısınız Ray Dailo daha neler düşünüyormuş. Bitcoin yanında diğer bazı kripto birimler de onun gözünde artık kendini kanıtlamış durumda. Yalnız yine yanıldığı bir nokta var. Bitcoin'in varlık alternatifi olarak veya çeşitlilik olsun diye değil ana varlık olarak hüküm süreceğine inanıyorum ben.

Altın mı Bitcoin mi, diye sormuşlar Ray'e. Cevap olarak merkez bankaları işlem yaparken neyi kullanırsa ben de onu tutarım, demiş.

Bu da ileride bankaların da fikir değiştirebileceği düşüncesinin artık yayıldığını gösterir. Çok değil 50 yıl sonra Ray ve biz yaşar mıyız bilmiyorum; ama kriptolar için her şey çoktan Ray'ına oturmuş olacak.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Sürekli olarak varlık alternatifi deniyor olsa da , şimdi değil belki ama ilerleyen yıllarda bitcoin'in ana varlık olacağına bende bir şekilde inanıyorum.
İnanıyoruz çünkü ileride yeni ve daha büyük krizlere karşılaşacağımızı öngörebiliyoruz. Sistemi tanımış bireyler olarak da Blockchain'in ve kripto paraların tek çıkar yol olduğunu da şimdiden görebiliyoruz.

Bu tür haberlere hiç şaşırmıyorum. Açıkçası Bitcoin altının yerini alacak mı, almalı mı, alıyor mu? gibi haberleri daha çok duyacağız. Bu, dünyada bilinçli olarak tartışılıyor bence. Bir şekilde insanları alıştırıyorlar. Algı yaratıyorlar.

Uzun zamandır takip ettiğim stratejist Abdullah Çiftçi’nin söyledikleri geliyor aklıma bu tartışmaların yapıldığı haberleri duyunca.

Abdullah Çiftçi, Bitcoin’in altının yerini alması için oluşturulduğunu söylüyordu. Hem zor üretilmesi hem de sınırlı sayıda üretilebilecek olması, altının taklit edildiğinin göstergesi diyordu. Bu düşüncesinin sebepleri elbette daha derin.

Kısacası Bitcoin için dijital dünyanın altını diyordu.

Forum istatistikleri

Konular
13.854
Kullanıcılar
6.953
Son üye
randallcagle84
Geri