Neler yeni
Türkiye’nin Lider Kripto Para Forumu

Blockchain dünyasının Türkçe Wikipedia'sına hoş geldiniz!

Hemen ücretsiz üye olun ve kayıt olduğunuz anda coin kazanmaya başlayın. Kendi konularınızı paylaşın, diğer üyelerle etkileşim kurun ve dilediğiniz zaman coinlerinizi çekin.

Katılmak için şimdi harekete geçin!

Bitcoin Oyun Mu ?

1988 economist kapağı ile ilgili görsel sonucu

Tek dünya parasına hazır olun!

The economist dergisinin her sene çıkardığı derginin kapak fotoğrafları her zaman olaylı olmuştur ve şimdi sizlere belki de kripto paraların hayatımıza girmeden seneler önce böyle bir para sisteminin çıkacağının sinyallerini vermişti desem inanır mısınız?

Bildiğimiz gibi kripto paralar hayatımıza 2008 2009 yılında Satoshi Nakamato tarafından giriş yaptı. Satoshi Nakamato yayınlamış olduğu 9 sayfalık bir dosyada bitcoini resmen tanıtmış oldu ve amacını sayısını vs. açıkladı.

Bitcoin böylelikle hayatımıza girdi ve şu anda 13 sene geçti ve hala etkisini artırarak hayatımızda yerini almaya devam ediyor. Hatta birçoklarına göre ilerdeki hayatımızda kullanılacak tek para olacak. Bitcoinin hayatımızda yer alması ve dünya para birimi olacak denmesinin en önemli sebebi ise merkeziyetsiz olması, devletlerden etkilenmemesi, enflasyona uğramaması gibi birçok sebep sayılabilir.

Ama size bu paranın merkeziyetsiz değil de tamamen planlanmış, tasarlanmış bir para olduğunu söylesem aynı güven ile bitcoine yaklaşır mıydınız?

Sene 1988. The economist derginin kapak fotoğrafında bir anka kuşu ve kuşun boynunda bugünkü bitcoin simgesine çok benzeyen yuvarlak sarı bir madeni para, kuşun altında ise yanmakta olan kâğıt paralar.

Ve kapakta bir manşet. Tek dünya parasına hazır olun!

Belki tesadüf diyenler olacak, benzerlik diyenler olacak fakat altta yanan paraların olması, anka kuşunun boynunda bitcoine benzeyen bir para olması, geleceğin tek dünya parası demesinin hepsi tesadüf mü?

Yazımın bu kısmındaki soruya tesadüf diyorsanız bu kısımdan sonra okumayabilirsiniz. Ama cevabınız bu kadar tesadüf olmaz ise yazımın devamına devam edelim sizinle.

Bitcoin veyahut ismi her neyse önemi yok şu an için. Tek bir para birimi olacağı ve tüm dünyanın bu para birimini kullanacağı, kâğıt paranın yerini alacağı 1988 yılında yazıldı. Kapak da tarih olarak da anka kuşunun boynunda 2018 yazmakta paranın üstünde.

2018 yılına baktığımızda ise kripto paraların ve bitcoinin dünyaca tanındığı insanların çoğunun haberdar olduğu bir para birimi.

Bu paranın amacı ney? Merkeziyetsiz tek dünya parası olmak ve tüm kâğıt paraların gücünü sıfıra indirmek.

Bunların 1988 yılında yazılması ve şu anda da o yazılanların hepsinin gerçekleşmiş olması sizce bitocini bu kadar saf ve masum yapar mı yoksa bitcoinin ve bununla birlikte diğer kripto paraların hepsinin kişiler veya kurumlarca 30 sene önce tasarlanan bir oyun mu olduğunu bize en iyi zaman gösterecek.

Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.

Kripto paranın planlamadan, tamamen doğaçlama olarak ortaya çıkarıldığını söylemek zaten mantıksız olurdu; fakat planlanmış olması merkeziyetsizliği hakkında olumsuz düşündürmemeli.

Kripto paralar proje ürünü olabilir; ama bunların halk tarafından benimsenmesi sonrasında ilerlemeleri doğaçlama gerçekleşiyor. Özellikle Blockchain teknolojisi gibi bir temele oturtulması ve yaşanan tüm olumlu gelişmeler bence projeyi düşünenlerin bile aklına gelmemiştir.

Proje oldukları konusu da bir teori ayrıca. Bitcoin manifestosu açıkça her şeyi ortaya koyuyor.

Ne kadar çok anlarsak bu teknolojiyi o kadar yararımıza aslında. Birçok insan, şu anda hala reddetme evresinde. Bundan vazgeçip anlamaya çalışsalar, bu teknolojinin kötü yanlarına karşı bir strateji geliştirmeyi o denli başarabiliriz.

Ne kadar çok anlarsak bu teknolojiyi o kadar yararımıza aslında. Birçok insan, şu anda hala reddetme evresinde. Bundan vazgeçip anlamaya çalışsalar, bu teknolojinin kötü yanlarına karşı bir strateji geliştirmeyi o denli başarabiliriz.
Bu teknolojinin kötü bir yanı yok hocam. İnsanlar kötü. Her teknolojiyi kötüye kullanmayı bildiğimiz gibi bunu da kötüye kullanıyoruz insanlık olarak.

Ben, geliştirilmesinin altında yatan amacın çok da iyi olduğuna inanmıyorum. Ama bu demek değil ki, insanlık yararına kullanmak mümkün olmayacak. İyi ve kötü yanlarını anlamaya çalışmak, riski aza indirgemeye yardımcı olacaktır diye düşünüyorum. Daha detaylı yazmıyorum buradan çünkü zaten kapsamlı bir yazı hazırlıyorum şu an. Elimden geldiğince tüm yönlerini ele alarak.

Ben, geliştirilmesinin altında yatan amacın çok da iyi olduğuna inanmıyorum. Ama bu demek değil ki, insanlık yararına kullanmak mümkün olmayacak. İyi ve kötü yanlarını anlamaya çalışmak, riski aza indirgemeye yardımcı olacaktır diye düşünüyorum. Daha detaylı yazmıyorum buradan çünkü zaten kapsamlı bir yazı hazırlıyorum şu an. Elimden geldiğince tüm yönlerini ele alarak.
O zaman söyleyeceklerimizi o yazıya saklayalım. 😀

Tasarlanmış olması oyuncak olduğu anlamına gelmiyo ki. Dünyada parayla ilgili ne tasarlamadan, planlamadan kendi kendine gelişmiştir ? Hicbir şey.

Forum istatistikleri

Konular
13.741
Kullanıcılar
6.908
Son üye
sada
Geri