Neler yeni
Türkiye’nin Lider Kripto Para Forumu

SatoshiTURK Ailesine Hoş Geldiniz!

Türkiye’nin en güvenilir kripto ve blockchain topluluğunu ziyaret ettiğiniz için mutluyuz. SatoshiTURK olarak, her seviyeden kripto meraklısı ve blockchain uzmanına bilgi paylaşımı, öğrenme ve kazanç fırsatları sunuyoruz. Amacımız, güncel ve bağımsız bilgiye kolayca ulaşmanızı sağlamak ve özgün içeriklerle kendinizi geliştirmenize olanak tanımaktır. Burada, kripto para dünyasının en yeni gelişmelerini takip edebilir, güncel analizlere ve rehberlere göz atabilir, blockchain teknolojisinin sunduğu fırsatları daha yakından keşfedebilirsiniz.

Topluluğumuza katılarak sadece bilgi edinmekle kalmaz, aynı zamanda katkılarınızın karşılığını BNB Coin ile alabilirsiniz. Forumumuzda, açtığınız her başlık, sorduğunuz her soru ve sağladığınız her faydalı bilgi, size SatoshiTURK kredi sistemi üzerinden BNB Coin kazandırır. Bu sayede, öğrenirken kazanma deneyimini yaşayacak ve topluluğumuza aktif bir şekilde katkıda bulunarak değerli bir üye olacaksınız.

Deneyimlerinizi, fikirlerinizi ve analizlerinizi paylaşarak hem kendinizi geliştirebilir hem de bu katkılarınızın ödüllerini kazanabilirsiniz. Kripto dünyasında güvenle ilerlemek, yeni insanlarla tanışmak ve sektör hakkında daha fazla bilgi edinmek için SatoshiTURK ailesine katılın. Hadi, birlikte öğrenelim, keşfedelim ve Türkiye'nin en güçlü kripto topluluğunda güvenle yol alalım!

Bitcoin ve elektirk tüketimi.

Bitcoin madencileri her yıl 60 terawatt elektrik enerjisi tüketiyor. Bursa' da bir Kilowatt elektrik için dağıtıcınıza ödeyeceğiniz miktar yaklaşık 70 kuruştur. Bir terawatt elektrik ise bir milyar kilowatt elektrik anlamına geliyor. Yani eğer Bursa' da bir terawatt elektrik kullanırsanız bunun sonucunda dağıtıcınıza 700 milyon TL ödersiniz. Eğer 60 terawatt elektirk kullanırsanız 42 milyar TL ödersiniz. 42 milyar tl şuanda yaklaşık 5 milyar dolar yapıyor. (Çin' de ücret aynı)

Tabii ki de Avrupa veya Amerika' da ya da diğer her hangi bir ülkede elektrik fiyatları farklılık gösterebilir. Mesela 60 terawatt elektirk ABD' de 9 milyar dolar ediyor. Ayrıca elektriğin en pahalı olduğu ülke Almanyadır. (Bunun nedenini tam olarak bilmiyorum ama para birimi açısından en pahalısı bu oluyor.) Almanya' da 60 terawatt elektrik 22 milyar dolar ediyor. Elektriğin yaklaşık 1 cent olduğu İran, Küba ve Sudan gibi ülkelerde ise bu miktar 500 milyon dolar ediyor. Yani bu ülkelerde Bitcoin üretimi baya bir karlıdır diyebilir miyiz? Madencilik hakkında pek bilgili olmadığım için bu soruya cevap vermem çok zor.

İşin garip yani şuan piyasada yaklaşık 18 buçuk milyon bitcoin var ve bu bitcoinlerin değeri 287 milyar dolar yapıyor. Elektrik ücretini tüm Dünyada ortalama 20 cent olarak düşünürsek bugüne kadar üretilen tüm bitcoinlerin harcadığı elektrik yaklaşık 600 terawatt (10 yıldır bitcoin üretildiğini varsayarak bir hesaplama yapıyorum. Yani her yıl 60 terawatt ise.) Bu da yaklaşık 150 milyar dolar yapıyor. Ama bu fiyat kilowatt fiyatı 20 cent olarak hesanmıştır. Yani kilowatt fiyatı Almanya' daki gibi 37 cent olarak hesaplarsak 220 milyar dolar olarak çıkar. Eğer tüm bitcoinler Almanya' da üretilmiş olsaydı o zaman madenciler bugünkü fiyatlar pek fazla kar etmiş sayılmaz. Tabii ki de bu diğer işlere göre gerçekten çok büyük bir kar ama benim demek istediğim şeyi Almanya gibi elektriği dolar cinsinden pahalı ülkeler ile İran ve Küba gibi elektrik fiyatları dolar cinsinden ucuz ülkeleri karşılaştırdığınızda anlarsınız. Yani tüm Dünya' daki ortalama olan fiyata göre. Ama eğer tüm enerji tüketimini hesaplarsak madenciler yaklaşık 150 milyar dolar kar etmiş oluyor. Ve eğer tüm bitcoinler İran gibi elektrik tüketimi Dünya' daki en ucuz ülkelerde üretilseydi bugünkü fiyattan 286 milyar dolar kar elde edilirdi. Yani çok az maliyetle Bitcoin madenciliği yapmak.

Aslında dolar bazında bu tür düşük elektrik sağlayan ülkeler başka ülkelerden de yatırım çekebilir. Yani dolar zengini bir iş adamı kilowat ücreti 1 cent olan ülkelerde Bitcoin ve diğer kripto paraların madenciliğini yaparak yüksek kar elde edebilir. Tabii eğer madencilik olayı gerçekten düşündüğüm gibiyse... Neyse bu konuda fazla uçuk düşünmeyeyim en iyisi. 😀

Aklınızda Bitcoin madenciliğinin bu kadar fazla elektrik harcaması ile ilgili sorular olabilir. Aslında bu durum blozincir teknolojisi için fazlasıyla normal bir durum. Bitcoin nedir?
- Bitcoin bir kripto paradır.

Kripto ya da kriptoloji dediğimiz şey ise şifreleme bilimidir diyebiliriz. Yani A kişisi B kişisine her hangi bir konu hakkında mektup gönderir ama bu mektupta yazdıkları normal olarak değil de şifrelenerek gönderilir. Ve bu şifreler B kişisinin elinde bulunan teknolojiyle ya da her hangi başka bir alet edavat ile çözülür. Dan Brown' ın bir kitabında kriptolu mesajları çözen bir makine yapılır ve bu makineye sahip olmak isteyenler peşine takılır. Kitapta makinenin gerçekten çok fazla enerji kullandığından söz ediliyor. Bu enerji kullanımı doğru. Bitcoin ve blok zincirin kötü taraflarından birisi çok yavaş çalışıyor olmasıdır. Bu konudaki örneği Dan Brown kitabından vermek istiyorum. O zaman eminin çok iyi anlayacaksınız.
Dan Brown kitabında, bahsedilen kriptolu mesajları çözen makine tam olarak icat edilip kullanılmaya başlanmadan önce yetkililer şifreli mesajları saatler hatta günler süren uğraşlar sonucu deşifre edebiliyorlarmış. Ama makine kullanılmaya başlandıktan sonra bu şifrelerin kırılması dakikalar almaya başlamış.
Bu olay blok zincir teknolojisinde kullanılan şifrelemelerin ve algoritmaların hızına benziyor diyebiliriz. Henüz bilgisayarlar blok zincir teknolojisinden kullanılan işlem ve şifrelemeleri hızlandırabilecek kadar gelişmiş olmadığından dolayı hem bir yavaşlık hem de çok yüksek bir enerji tüketimi var.

Bir gün mutlaka blok zincir teknolojisinin bu sorunlarından bir kaçı kesinlikle çözülecektir. En azından benim beklediğim şey bu. Sonuçta zaman geçtikçe teknoloji gelişiyor ve bu da bizi geliştiriyor. Blok zincirin yavaşlığına etki eden sorunlar çözüldüğünde devletler, büyük şirketler ve en önemlisi de verilerimizin çok daha güvenli bir ortama aktarılacabileceğini düşünüyorum. Belki de bu sayede veri sızıntısı gibi tehlikeli olaylar yaşamayız. Şuanda blok zincir de yer alan o uzun şifreleri çözebilecek bir teknoloji yok. En azından yaptığım araştırmalara göre günümüzün kuantum bilgisayarları bile bu şifreleri çözemiyor. Ama dediğim gibi zaman geçtikçe teknoloji gelişiyor. Ve size kötü bir haberim var teknoloji gelişiyor ama sadece iyi olarak gelişmiyor. Programlar geliştirildikçe onlara zarar veren virüsler de geliştiriliyor. Ne dersiniz, bir gün sözlük yazılımları ya da başka kötü amaçlı yazılımlar sayesinde blok zincirdeki şifreler ya da herhangi bir Bitcoin cüzdanının şifreleri kırılabilir mi?
 
yakında veya uzakta ülkelerde kripto paraya geçecektir ama çalınma olayı şimdiki gibi olursa eyvah eyvah 🙂
Aslında dediğim gibi şifrelerin çözülmesi neredeyse imkansız deniyor. Ama bir kişi herhangi bir şifresini bilgisayarında tutarsa ya da drive gibi depolama yerlerinde tutarsa ve hesap şifresini kısa yaparsa çalınması kolay olur. Ne kadar uzun ve farklı şifre o kadar çok güvenliktir...
 

Forum istatistikleri

Konular
13.642
Mesajlar
65.751
Kullanıcılar
6.888
Son üye
Malibskrt
Geri
Üst