KriptoLuis
Master
- BNB
- 0,00068650
Bitcoin, 59.000 dolar seviyelerine çıktıktan sonra, geçen hafta bir düşüş trendine girmişti ve 50.000 dolar seviyelerinin altına dek gerilemişti. 48.000 dolar seviyelerinde ufak çaplı iniş çıkılar yaparak dinlendikten sonra, son birkaç aydır yaptığı gibi yeni bir ralli başlatacağı beklentisi içinde olanları şaşırttı ve düzeltme hareketi ardından yaptığı yatay seyir sonrası tekrar sert bir düşüş yaşayarak daha aşağılara, 43.000 dolar seviyelerine indi.
Bitcoin’in yaşadığı bu duble sert düşüşün arkasında neler olabileceğine ve piyasanın yükselebilmesi için neler gerektiğine bir bakalım. Öncelikle pandemi sürecinde yaşanan dünya çapındaki ekonomik zorluklar, daha fazla insanın kripto para dünyasına ilgi duymasına yol açtı. En azından istatistikler bize bunu söylüyor. Bir yandan da Blockchain teknolojisinin avantajlarını görerek bundan faydalanmak isteyen hükümetler de bu ilgiye katkı sağlamış durumda.
Latin Amerika ve Bitcoin İlişkisi
Bir istatistik platformu olan Statistica verileri, bazı Latin Amerika ülkelerinin kripto para kullanımı konusunda dünyada ilk 10 arasında yer aldığını gösteriyor. Bu ülkeler, Brezilya, Kolombiya, Şili, Meksika ve Arjantin. İlk 10 arasında yer almasa da Venezuela’yı da bu listeye dahil edebiliriz. Bu ülkelerin ortak noktası yükselen enflasyon oranlarıyla birlikte ulusal paralarının değerinin düşmesi. Breziya gibi bazı Latin Amerika ülkeleri, kripto paraların suçla ilintili konularda aracı olabileceğini belirterek düzenleme yapmak istiyor. Brezilya Reserv Servisi, ülke vatandaşlarından kripto kullanımı konusunda bilgi vermelerini şart koşuyor. Ayrıca, Bolivya ve Ekvator gibi ülkeler de kripto para kullanımını kısıtlama kararları aldı. ABD Hazine Başkanı Janet Yellen’in Bitcoin’in verimsiz olduğu ve suça yönelik kullanılabileceği şeklindeki söylemleri de bu ülke hükümetlerini etkilemiş gibi görünüyor.
Bitcoin’e olan ilginin dünya çapında artması sonucu, fiyatının sert yükselişler yaşaması şaşılacak bir durum olmasa gerek. Bunun yanında, getirilen kısıtlamalar ve düzenleme yapma istekleri fiyatın düşmesine bir nebze de olsa etki etmiş olabilir.
Kurumsal Yaklaşım
ABD’nin finans hizmeti veren en büyük şirketlerinden JPMorgan’un ekonomi uzmanları, müşterilerine, ellerinde bulunan tahvil, emtia ve hisse senetleri gibi klasik yatırım araçlarının fiyat dalgalanmalarından korunmak için ellerindeki varlıkların değerinin % 1’lik bir kısmını Bitcoin’e yatırmalarının iyi bir strateji olacağı önerisinde bulunuyor. Bu durumun, Bitcoin’in daha fazla düşüş yaşamasının da önüne geçeceğini savunan uzmanlar, BNY Mellon, Tesla ve Microstrategy gibi büyük şirketlerin Bitcoin yatırımlarını örnek gösteriyor.
JPMorgan uzmanlarına göre, kripto para birimleri fiat para birimlerini desteklemek için değil, yatırım amaçlı kullanılmalı.
Yapılan araştırmalar dünyadaki yatırım varlıklarının toplam değerinin 360 trilyon dolar olduğunu gösteriyor. Bu rakamın %1’lik kısmının kripto para yatırımı olarak değerlendirilmesi, neredeyse 1,5 trilyon dolar olan kripto para piyasasının değerini ortalama 5 trilyon dolara çıkarabilir. Benimsenmenin artmasıyla birlikte çok da imkansız gibi gelmiyor bu durum. Bu rakamların %1 değil de, %10 olduğunu varsayarsak piyasanın nasıl bir artış yaşayacağını az çok tahmin edebiliriz.
Balinalar ve Kurumsal Şirketler
CryptoQuant CEO’su Ki Young Ju, Bitcoin’in yaşadığı sert düşüşlerin arkasında balinalar ve kurumsal şirketlerin yaşadığı rekabetin olduğunu düşünüyor. Hatta madencilerin de bu durumda etkili olduğunun da altını çiziyor.
CEO Ju, ABD’deli kurumsal şirketlerin Bitcoin alma eğilimlerine karşı, Bitcoin balinalarının satış yapmayı sürdürmesinin düşüşte etkili olduğunu savunuyor. CEO Ju’ya göre, özellikle Coinbase balinalarının bu savaşı kazanabileceğini belirtirken, Coinbase borsasından cüzdanlara yapılan BTC transferlerinin alım sinyalinin işareti olduğunu söylüyor.
Ayrıca, borsalara transfer edilen stabilcoin miktarındaki artışın da yeni bir Bitcoin rallisinin işareti olduğunu savunan CEO Ju, son dönemdeki düşüşün ardında Bitcoin madencilerinin yaptığı satışın da etkili olduğunu belirtiyor.
Dünyadaki en büyük Bitcoin havuzlarından biri olan F2Pool’un son dönemde ciddi miktarda Bitcoin satışı yaptığı biliniyor. CEO Ju’ya göre, bu beklenen bir durum.
Moskovski Capital CEO’su Lex Moskovski de, yaptığı bir açıklama ile, 27 Şubat tarihiyle birlikte, Bitcoin madencilerinin satış pozisyonlarının değiştiğini ve satış hızında bir gerileme olduğunu belirtiyor.
Bitcoin’in değer kazanması ve kaybetmesine etki eden birçok faktör var. Volatil bir varlık olan Bitcoin’in böyle dalgalanmalar yaşaması gayet doğal. Yaşanan düşüş ve yükselişleri bir araya gelen birkaç faktör belirleyebiliyor. Son dönemde yaşanan düzenleme hamleleri, balina ve madenci satışları, yaşanan düşüşlerin sebebi olabilir. Bu durum karşısında, kurumsal şirketlerin alımları yeterli olmamış olabilir. Madencilerin satış hızının gerilemesi, balinaların sonsuza dek satış yapamayacağı gerçeği ve kurumsal şirketlerin hamleleriyle piyasa tekrardan bir yükseliş trendine girebilir. Tabi balinaların alım yapmasıyla yükseldikten sonra, kurumsal şirketlerin satışlarıyla yine bir düşüş yaşanması da muhtemel. Dikkatli olmakta fayda var.
Diğer bir konuda, Btcoin yaşadığı sert düşüşlerden altcoinlerin de olumsuz etkileniyor olması. Eskiden piyasa dinamikleri gereği Bitcoin düşerken altcoinler toparlanma sürecine giriyordu. Şu anda Bitcoin düşüşleri altcoinleri de olumsuz etkiliyor gibi görünüyor. Bunun sebebi, dünyada kripto para piyasasının bir bütün olarak görülüp benimsenmeye başlaması olabilir. Bitcoin’in kripto para piyasasını temsil eden en güçlü kripto para birimi olması, dünyanın piyasaya genel bir bakış açışı geliştirdiği şeklinde yorumlanabilir. Zaman içinde bu durumun değişerek, altcoinlerin niteliğine göre bir hareket içinde olacaklarını söyleyebiliriz.