Neler yeni
Türkiye’nin Lider Kripto Para Forumu

Blockchain dünyasının Türkçe Wikipedia'sına hoş geldiniz!

Hemen ücretsiz üye olun ve kayıt olduğunuz anda coin kazanmaya başlayın. Kendi konularınızı paylaşın, diğer üyelerle etkileşim kurun ve dilediğiniz zaman coinlerinizi çekin.

Katılmak için şimdi harekete geçin!

Blok Zincirinin Şifreli Tarafı: Güvenlik Tehditleri

Security Threats.webp
Blok zinciri teknolojisi, verileri ve varlıkları depolama ve aktarma şeklimizde devrim yarattı. Merkeziyetsiz yapısı ve kriptografi kullanımı, işlemleri gerçekleştirmenin güvenli bir yolunu sağlar, ancak bu, güvenlik tehditlerine karşı bağışık olduğu anlamına gelmez. Farkında olmanız gereken, blok zinciri ağlarına yönelik en riskli güvenlik tehditlerinden bazıları şunlardır:

Kuantum Bilgi İşlem Tehditleri
Kuantum bilgi işlem, geleneksel şifreleme yöntemlerini aşma potansiyeline sahiptir ve blok zinciri ağlarını savunmasız hale getirir. Büyük miktarda veriyi hızlı bir şekilde işleme yeteneği ile kuantum bilgisayarlar, karmaşık kriptografik sorunları geleneksel bilgisayarlardan çok daha hızlı çözebilir. Bu, blok zinciri ağlarını koruyan şifreleme kodlarını kırmalarını mümkün kılar.

Kötü Amaçlı Madencilik
Blok zinciri ağları, "madencilik" adı verilen bir konsensüs mekanizmasıyla çalışır. Kötü amaçlı bir madencilik saldırısında, bir grup madenci, ağın hesaplama gücünün %50'sinden fazlasının kontrolünü ele geçirebilir ve bu onlara işlemleri manipüle etme, tokenleri iki kez harcama ve daha fazlasını yapma yeteneği verir. Bu tür bir saldırı %51 saldırısı olarak bilinir ve tüm ağ için ciddi sonuçlar doğurabilir.

Sybil Saldırısı
Sybil saldırısı, bir saldırganın ağın büyük bir bölümü üzerinde kontrol elde etmek için birden çok sahte kimlik oluşturmasıdır. Bu onlara fikir birliği mekanizmasını manipüle etme yeteneği vererek kötü niyetli davranışlara yol açar. Bir Sybil saldırısının etkisi, işlemlerin sansürlenmesinden ağın kendisinin kontrolüne kadar değişebilir.

Hileli Düğümler
Hileli düğümler, saldırıya uğramış veya ele geçirilmiş düğümlerdir ve saldırganlara ağı manipüle etme veya ağda casusluk yapma yeteneği verir. Bu düğümler uzun süre tespit edilemeyebilir, bu da saldırının tespit edilmesini ve önlenmesini zorlaştırır.

Sosyal Mühendislik Saldırıları
Sosyal mühendislik saldırıları, sistemler yerine bireyleri hedef alan bir tür insan saldırısıdır. Saldırganlar, insanları kandırarak özel anahtarlar veya parolalar gibi hassas bilgileri ifşa etmeleri için kimlik avı, tuzağa düşürme veya kimliğe bürünme gibi taktikler kullanır. Sosyal mühendislik saldırıları, varlıklarını güvenli bir şekilde depolamak ve yönetmek için genellikle bireylere ihtiyaç duyduklarından, özellikle blok zinciri ağlarına karşı etkili olabilir.

Sonuç olarak, blok zinciri ağları güvenlidir ancak güvenlik tehditlerine karşı bağışık değildirler. Bu riskli güvenlik tehditlerinin farkında olmanız ve kendinizi ve varlıklarınızı korumak için adımlar atmanız önemlidir. Riskleri anlayarak ve uygun önlemleri alarak, blok zinciri ağının güvenliğini ve bütünlüğünü sağlamaya yardımcı olabilirsiniz.

İşin bu kısmı ben de hiç yok. Sıfır yani. Sanki yabancı bir dil gibi. Hileli düğümler deyince aklıma bildiğin ip, urgan geliyoruu. Yazılım eğer bir metropol olsaydı ben resmen dağlı olurdum. 🙄😎😒😉🤣😏

İşin bu kısmı ben de hiç yok. Sıfır yani. Sanki yabancı bir dil gibi. Hileli düğümler deyince aklıma bildiğin ip, urgan geliyoruu. Yazılım eğer bir metropol olsaydı ben resmen dağlı olurdum. 🙄😎😒😉🤣😏
Geçen sene Axie Infinity'den yanlış olmasın 770 milyon dolar gibi bir para çalınmıştı. Ronin Köprüsü'ndeki 9 düğümden 5 tanesi istismar edilerek kötü niyetli işlemler onaylanmıştı. Hileli düğüm bu oluyor. O zaman da günler sonra farkedilmişti düğümlerin hackerlar tarafından ele geçirildiği.

Ronin Köprüsü'ndeki 9 düğümden 5 tanesi istismar edilerek kötü niyetli işlemler onaylanmıştı. Hileli düğüm bu oluyor
Bu bir açıklama değil benim için çünkü başka soru işaretleri var cevabın içinde. Ronin köprüsü nedir mesela, 47 Ronin'in geçtiği köprü mü, Keanu Reeves abimiz de olaya dahil olmuş mu? Adam hem Ronin hem NEO. 😑

Bu bir açıklama değil benim için çünkü başka soru işaretleri var cevabın içinde. Ronin köprüsü nedir mesela, 47 Ronin'in geçtiği köprü mü, Keanu Reeves abimiz de olaya dahil olmuş mu? Adam hem Ronin hem NEO. 😑
Keanu Reeves o sırada metroda bir kadına yer veriyor olabilir. 😀

Forum istatistikleri

Konular
13.736
Kullanıcılar
6.907
Son üye
SatoshiWasHere
Geri