Neler yeni
Türkiye’nin Lider Kripto Para Forumu

SatoshiTURK Ailesine Hoş Geldiniz!

Türkiye’nin en güvenilir kripto ve blockchain topluluğunu ziyaret ettiğiniz için mutluyuz. SatoshiTURK olarak, her seviyeden kripto meraklısı ve blockchain uzmanına bilgi paylaşımı, öğrenme ve kazanç fırsatları sunuyoruz. Amacımız, güncel ve bağımsız bilgiye kolayca ulaşmanızı sağlamak ve özgün içeriklerle kendinizi geliştirmenize olanak tanımaktır. Burada, kripto para dünyasının en yeni gelişmelerini takip edebilir, güncel analizlere ve rehberlere göz atabilir, blockchain teknolojisinin sunduğu fırsatları daha yakından keşfedebilirsiniz.

Topluluğumuza katılarak sadece bilgi edinmekle kalmaz, aynı zamanda katkılarınızın karşılığını BNB Coin ile alabilirsiniz. Forumumuzda, açtığınız her başlık, sorduğunuz her soru ve sağladığınız her faydalı bilgi, size SatoshiTURK kredi sistemi üzerinden BNB Coin kazandırır. Bu sayede, öğrenirken kazanma deneyimini yaşayacak ve topluluğumuza aktif bir şekilde katkıda bulunarak değerli bir üye olacaksınız.

Deneyimlerinizi, fikirlerinizi ve analizlerinizi paylaşarak hem kendinizi geliştirebilir hem de bu katkılarınızın ödüllerini kazanabilirsiniz. Kripto dünyasında güvenle ilerlemek, yeni insanlarla tanışmak ve sektör hakkında daha fazla bilgi edinmek için SatoshiTURK ailesine katılın. Hadi, birlikte öğrenelim, keşfedelim ve Türkiye'nin en güçlü kripto topluluğunda güvenle yol alalım!

BRC-20 Nedir, BRC-20 Tokenleri Nelerdir?

Theleoncoin

Whale
Moderatör
Adsız tasarım (13).png

Bir deney sonucunda ortaya çıkan ve son dönemlerde gerek yatırımcılarına kazandırması gerek ise popülerliği ile öne çıkan bir protoköl BRC-20 standartları bitcoin alt yapısı kullanan bir standart biçimidir. BRC-20 ilk olarak 2023 yılı mart ayında sosyal medyadan duyurusunu yapan anonim bir geliştirici grup yada kişi tarafından oluşturulmuştur.
BRC-20 standardı sayesinde kullanıcılar, JavaScript Object Notation (JSON) verilerini bitcoinin en küçük yapısı olan satoshi tokenların üzerine yazabilmektedir. Ayrıca henüz deneysel aşamada olduğundan bahsettiğimiz BRC-20, Casey Rodarmor tarafından geliştirilen Ordinals protokolünü kullanmaktadır. Ordinals protokolü sayesinde Bitcoin Ordinals NFT'lerinin yaratılmasına olanak sağlanmaktadır. Bitcoin’in en küçük birimi olan satoshiler yani kuruşlar ayrılarak NFT haline getirilir ve oluşturulan bu NFT’ lerin üzerine video, metin, görsel vb. veriler eklenebilmektedir.

BRC-20 tokenleri, Bitcoin' in popülaritesinden ve prestijinden yararlanmanın yanı sıra, Bitcoin ağının güvenliğini ve merkeziyetsiz yapısını devralır ve tıpkı diğer herhangi bir kripto para birimi gibi kişiler arasında gönderilebilir. BRC-20 standartları ile oluşturulan tokenler bitcoin blokzincirine yazılırken aynı zamanda madencilerin doğrulaması işlemine tabi olmaktadır.

BRC-20 standartları ile token oluşturma dağıtma, nft varlıkları oluşturma ve cüzdandan cüzdana transfer gibi standart token işlemleri yapılmaktadır. BRC-20 tokenleri kullanmak ve oluşturmak için öncelikle bir bitcoin cüzdanına sahip olmak gerekmektedir. Bunun yanında Ordinals ve BRC-20 için açık kaynaklı bir Chrome uzantısı olan UniSat Wallet kullanılması gerekmektedir.

BRC-20 tokenleri oluşturmak için ordinals adı verilen JSON verilerinin bitcoinin en düşük yapı birimi olan satoshiler üzerine yazılması ile oluşturulur. Bugüne kadar bakıldığında mart ayında Ordi'nin gelişimi ile birlikte 9000 den fazla BRC-20 token oluşturulmuştur. Bunların çoğunluğunu meme tokenler oluştururken özellikle Ordi, Pepe, meme, Nals ve OSHİ gibi tokenler ağın en popüler ürünleri haline gelmiştir.

BRC- 20 tokenleri de diğer tokensel varlıklar gibi, NFT, DEFİ, GAMEFİ; gibi bir çok alanda kullanılabilmektedir.

BRC-20 ve ERC-20 Farkları

BRC-20 standardının ERC-20 ile benzer olduğu düşünülse de aralarında bir çok fark bulunmaktadır. Bu alanda tabiki en büyük fark kullanılan blokzincir alt yapısıdır. Bunun yanında en büyük fark ise ERC-20 ve BNB Chain tokenleri gibi tokenler akıllı sözleşmeler kullanarak üretilirken BRC-20 için böyle bir sorun bulunmamaktadır. ERC-20 tokenları, Solidity gibi EVM tarafından anlaşılan bir dilde yazılmış uygun bir akıllı sözleşme kodu aracılığıyla oluşturulmaktadır. Akıllı sözleşme kodu, tokenları oluşturmak için durum makinesinde dağıtılır. Buna karşılık, BRC-20 tokenları, JSON kullanılarak satoshiler üzerindeki sıralı yazıtlar aracılığıyla oluşturulmaktadır.

Bunun yanında BRC-20 tokenleri POW yani iş ispatı kullanırken ERC-20 tokenleri daha sonradan yapılan güncelleme ile POS yani pay ispatı sistemi kullanmaktadır.

BRC-20 standardı ile oluşturulan tokenler bitcoin blokzincirine paralel işlem görmektedir. Buda bazı sorunları bir arada getirmektedir. Örneğin bir kullanıcı cüzdanında 30 PEPE bulurken 100 PEPE işlem yapmak istediğinde Bitcoin doğrulayıcıları yada madencileri bu işlemi onaylamaktadır. Ancak PEPE cüzdanı bu işlemi yetersiz bulduğu için onaylamamaktadır. Bu açıktan faydalanan kötü amaçlı hackerler da bunu kullanarak ciddi varlık çalımları yapabilmektedir.

BRC-20 standartlarını kullanan tokenler için aşağıdaki bağlantıyı kullanarak BRC-20 tokelerine erişim sağlayabilirsiniz.

@SatoshiTURK hocam merak ediyorum gerçekten. Siz de bu şekilde protokol oluşturabilir misiniz? Böyle birşeyler üzerinde çalışıyor musunuz?

Ben bekliyorum hocam sizden yeni birşeyler.

bende merakla bekliyorum

evet tabiki :S bunu sormanıza gerçekten üzüldüm 🙁
fakat benim için kolay olan bnb nin yaptığı gibi kendi consesus algoritmasını gelişltirmek olur.
mesela posa kullanıyor binance parlia geliştirmesi yapmış ve akıllı sözleşmeler ile etkileşimde.

bende şöyle bir şey yapabilirim mesela.
satoshiturkte en aktif üyeleri sealer yap.
transfer kazançlarını üyelere dağıt gibi gibi
fakat marketing artık bireysel projelerde kaldırılacak gibi değil.

imzalama süreçlerini satosihturk aktif üyleri yapsın.
burası çoğaltılır.
headerleri moderatörler yazsın
block kapatmayı adminler yapsın.
üyelere depolama yapsın
uzar hash kontrolü yapılır abi bunun sonu yok burada zor olan yaptığın şeylerin açıklar oluşturma potansiyeli olması.

evet tabiki :S bunu sormanıza gerçekten üzüldüm 🙁
fakat benim için kolay olan bnb nin yaptığı gibi kendi consesus algoritmasını gelişltirmek olur.
mesela posa kullanıyor binance parlia geliştirmesi yapmış ve akıllı sözleşmeler ile etkileşimde.

bende şöyle bir şey yapabilirim mesela.
satoshiturkte ekn aktif üyeleri sealer yap.
transfer kazançlarını üyelere dağıt gibi gibi
fakat marketing artık bireysel projelerde kaldırılacak gibi değil.
Evet hocam proje ortaya koymak kolay gibi ancak marketing altından kolay kolay kalkılacak bir durum değil yoksa çöp oluyor proje

Aslında yapabileceğinizden hiç şüphem yokta hocam esasen sizin gibi yeteneklerin olması gerektiği yerde olmadığını/olamadığını düşünüyorum.

Şu seviyede bir kişi Mark Zuckerberg ya da Elon Musk'tan daha kıymetli, en azından benim için.

Hele ki Justin Sun gibi kofikler bile paranın içinde yüzerken.. 😁

Aslında yapabileceğinizden hiç şüphem yokta hocam esasen sizin gibi yeteneklerin olması gerektiği yerde olmadığını/olamadığını düşünüyorum.

Şu seviyede bir kişi Mark Zuckerberg ya da Elon Musk'tan daha kıymetli, en azından benim için.

Günlük 100 BTC satan bir kişiden bahsediyoruz hocam zamanında veridği ilanlar hala aklımda 🤔

Burası Türkiye, Burada Çıkış Yok 🙂

Evet slogan gibi oldu farkındayım 🙂

Fakat yapacak bir şey yok.

İnsanların işi bilmeyenler tarafından dolandırılması gerekiyor.

Projelerin batması rezil olması gerekiyor.

Böylelikle Sektör Gelişiyor

Yatırımcı kişiler piyon ( Tester ) olarak kullanılıyor

10 yıl sonra herkes işi öğrenmiş oluyor projeler çıkıyor ve yine yeniden sektöre yeni girenleri emiyorlar.

bazen gülmüyor değilim piyasada iş yapanları izlerken
ne yapabilirim sadece insanları izlemekle yetiniyorum çünkü kafalarını değişmiyor insanların.
işi bilen gerçekleri anlatır buda kimsenin işine gelmez,
işi bilmeyen hayal kurdurur 1 dolar koyarsan 5 milyon dolar olacak diye
işte burada işi bilenler kaybediyor çünkü gerçeklerle hareket ediyorlar.
diğerleri ise kazanıyor neden ? çünkü ne isterlerse veriyorlar, parsel parsel, sikke sikke milli bir şekilde.
demem o ki daha önce bir sikke kcoin vardı milletine eline verdiller sikke sikke.
bu yatırımcıyı sikke vericeksin aklı başına gelecek 🙂

en kibar dille anlatmaya çalıştım.

Dediğinin benzeri yanımda var bir iki token çıkarmış ilkinde kendi vurmuş ikincisinde hem kendi millete kazandırmış 3. De bunun ekmeğini yiyor piyasa yapmış kendine bu piyasa ile topladığı yatırımcılar ile yine çopunluğu kendi kazancak son paylaştığım projeyi incelermisin hocam sitesini v.s çarpılmayalım etrafımda yüklü giren çok var çünkü
ne yapabilirim sadece insanları izlemekle yetiniyorum çünkü kafalarını değişmiyor insanların.
diğerleri ise kazanıyor neden ? çünkü ne isterlerse veriyorlar, parsel parsel, sikke sikke milli bir şekilde.
demem o ki daha önce bir sikke kcoin vardı milletine eline verdiller sikke sikke.

Forum istatistikleri

Konular
13.673
Kullanıcılar
6.894
Son üye
hasan5234
Geri