aygun hazar
Enthusiast
- BNB
- 0,00001200
Merhaba arkadaşlar. Son dönemlerde BTC ve USD arasındaki negatif korelasyonun pozitif korelasyona dönüştüğünü farkedenler vardır mutlaka. Normalde USD yükselirken BTC de düşüşler yaşardık ve bu sebeple bir gözümüz dominans ve marketcap de iken, diğer gözümüz de USD de olurdu.
Bu görüşü desteklemek gerekirse şubat ve mart aylarında dolar yükselmeye başladığında S&P 500 ve ALTIN fiyatlarında görülen düşüş BTC de bağıl gözüken bir şekilde yaşandı .Btc 56k lık fiyatına giderken bu durumun dikkat çekici bir şekilde değiştiğini gördük .DXY(Amerikan dolar endeksi)%1-2 lik güçlü bir sıçrama gerçekleştirirken BTC yatay seyretti.
Acaba bu gelişmeyi nasıl lehimize çevirebiliriz?
Önce kısaca KORELASYON nedir neden bizi ilgilendiriyor? kısaca özetleyelim. Korelasyon matematikte olasılık kuramı üst başlığında incelenen ve değişkenler arasındaki doğrusal ilişkinin yönünü ve gücünü inceleyen bir çalışmadır.
Basit ve çoklu olarak iki başlığı olan korelasyonun her iki türü de kendi arasında negatif ve pozitif olarak ikiye ayrılır .Her iki değişkenin yönü de aynı ise pozitif korelasyon ters olmaları durumunda ise negatif korelasyon söz konusudur. Bizi ilgilendirmesinin nedeni ise öncü değeri tespit edebildiğimizde ardıl değerin yönünü ve gücünü tahmin imkanı bulabilecek olmamızdır.
Tüm indikatör, osilatör ve teknik analiz yöntemleriyle benzer bir doğruluk yüzdesine sahip bu yöntemi de diğer yöntemlerde olduğu gibi tek başına sinyal kabul edip rota belirlemek karaya oturmanın ilk adımı olabilir. Dolayısıyla bu yöntemi de iyice anlayıp pratikle pekiştirmeden kullanmanızı tavsiye etmem.
Bu yazının konusu olan BASİT yani iki değişken arasında güç ve yön analizi yapan türü bizi ilgilendiren türdür. Yani BTC USD korelasyonu. yazının başındaki parargraftan anlaşılacağı gibi BTC-USD son aylarda birbirleriyle negatif korelasyona sahiptirler. Yaklaşık son iki haftada ise bu değişti ve korelasyon pozitife dönme yönüne doğru nötr bir görüntü kazandı. nötr korelasyon ise anlaşılacağı üzere iki değer arasındaki bağıllığın bozulduğu anlamına gelir. Bu alışılmadık bir durum değil elbette değerler arasındaki korelasyon katsayısı değişimleri normaldir. Bu değişimleri tablolar halinde bulabileceğiniz siteleri ''BİTCOİN CORRELATİON'' aramasıyla bulabilirsiniz.
BTC ve USD arasındaki bu korelasyon değişikliğinin ne anlama geldiğini anlamaya çalıştığımıza göre korelasyon kaymalarının sebeplerini incelemek gerek.
S&P 500 ve USD negatif korelasyonu 2012 den bu bu yana en yüksek seviyelerde. bir başka deyişle eskiden S&P 500 yükselirken USD düşer BTC yükselirdi .Bu durumda artık eskiden S&P 500 ile pozitif olan BTC korelasyonun da negatife doğru seyretmesi gerektiği gibi tuhaf sonuca ulaşırız..
Kriz ortamlarında tarihsel ilişkilerin değişmesi tipik bir durumdur. Klasik çözümlerin yetersizliği aşırı yada daha önce görülmemiş aksiyonları doğurabilir ve bu yeni durumun nedensel analizi için yeterli veri olmadığından bir bilgiye dayalı tahmin kasırgası başlar. Önemli oyuncuların yorum ve haberlerinin kripto piyasasında neredeyse fiziksel sermaye kadar yön verici olduğunu zaten biliyoruz .Ve bu bilgiye dayalı tahmin kasırgasını da gözlemliyoruz
Bitcoin in 11 yıllık tarihinde S&P ile korelasyonu sıfıra yakındı ve BTC 2020 yılının başlarındaki tüm zamanların en yükseğini yaptığında bu durum değişti .Mart ve nisan aylarında covid nedeniyle hisseler düştüğünde korelasyon da bir puana yükseldi.
O halde korelasyon yön ve gücünün değişimi her bir değerin olduğu piyasalarda gerçekleşen önemli değişimlerin habercisi yada onaylayıcısıdır diyebilir miyiz? Abartılı bir tespit olduğunu sanmıyorum.
Örnek vermek gerekirse bir Japon teknoloji firmasının iflas açıklaması durumunda Fransız şarap marketine olumsuz etki yapması mümkündür. Önde gelen şarap üreticilerinden birinin o Japon firmasında yüklü bir yatırımı olması yeterli .Bu durum yüzünden gecikecek ödeme ve yatırımlar negatif bir domino etkisinin ateşleyicisi olacaktır mutlaka buna yetersiz bir kriz yönetimi ve endişeyi de ekleyip çöküş yada gerileme tarifini tamamlamış olursunuz.
İşte tam da bu yüzden BTC-USD korelasyonunda uzun bir aradan sonra gelen bu değişim yukarıda bahsettiğimiz değişen koşullar değişen dengeleri getirir kuralının tezahürüdür. Yani o sorunun cevabı evet korelasyon değişti çünkü koşullar değişti'dir.
Kriz zamanlarında tüm korelasyonlar bire gider şeklinde bir görüş vardır buna göre krize gidiyoruz.2017 deki USD -BTC korelasyon değişiminde ise BTC yükselişe geçmişti. Yani tarih bize kriz değil maraton geliyor diyor
.
Korelasyonun ardındaki sebeplerin saptanma güçlüğünden dolayı BTC ekranındaki hangi olası gelişmeyi işaret ettiğini sadece yardımcı unsurlara dayanarak yorumlayabiliriz sanırım. yatırım miktarı ve yatırımcı sayısı arttıkça korelasyon da artmalı mantık olarak çünkü yatırımcı sayısındaki artış her bir BTC nin dünyanın çeşitli yerlerindeki sermaye ve yatırımlarla bağlantısını arttırıyor.
Bize 64 k seviyesini gösteren nedenler hala masada Türkiye Hindistan vb ülkelerde ki yasaklamalar içeriği daha iyi anlaşılırsa çok da negatif değildir hatta ilerde daha istikrarlı ve güvenli trade ortamlarına ulaşabileceğimizi ihtimal dahilinde tutuyor.
BTC 'ye(ve diğer coinler) anarşist ve güvenilmez suistimale açık diyen resmi otoriteler geçmiş takibi bu kadar kesin yapılabilen başka hiç bir varlığın olmadığını kabul etmek zorunda kalacaklar. Ne de olsa insanın bir meteorun altında dururken onun varlığını inkar etmesi pek bir işe yaramaz (çizgi film karakteri değilse tabii 🙂 )
Covİd bir yana internetin küçülttüğü ve yeni iş imkanları sunduğu bu zamanda artık işsizliğin bireysel çözümleri arasında kripto paralar ilk sıralarda. Pazarlamadan hizmet sektörüne kadar herkes merkeziyetsiz çözümler üretiyor yada satın alıyor.
Bu yüzden benim korelasyon konusundaki oyum maratondan yanadır sevgili dostlar.
elbette farklı bilgi ,tecrübe ,fikir ve öngörülere açığım
Son düzenleme: