Cafeswap Token (BREW), Pancakeswap’tan çatallanan bir otomatik piyasa yapıcı (AMM) projesidir. Bu platform bir merkeziyetsiz borsadır (DEX) esasında. Pancakeswap BSC üzerinde hayata geçtiği için Cafeswap da haliyle BSC tabanlı bir proje oluyor. Platformun yönetişim tokeni BREW Tokendir. Mayıs başında diğer tokenleri olan Mocha tokenin ICO’sunu gerçekleştirdiler.
Kavram karmaşası olmaması açısından otomatik piyasa yapıcı (AMM) kavramına bir açıklık getirelim. Bu kavram genelde merkeziyetsiz borsalar (DEX) için kullanılan bir terimdir.
DEX’lerin çalışma prensibi merkezi borsalardan biraz farklıdır. Merkezi borsalarda ticaret yapan kullanıcılar ticaretini yapacakları kripto para biriminin satış ya da alış fiyatını kendileri belirleyebilir.
DEX’lerde durum farklıdır. Bir tüccar almak ya da satmak istediği kripto para birimini ve miktarını belirledikten sonra sistem piyasayı tarayarak o anki satış ya da alış fiyatlarının ortalamasını alarak fiyatı belirler ve alış ya da satış o şekilde gerçekleşir. Yani fiyatı sistem otomatik olarak belirlediğinden o kripto para biriminin piyasasına kendiliğinden etki eder. Bu yüzden de otomatik piyasa yapıcı olmuş olur.
Merkeziyetsiz borsalarda stop limit emri girmek de mümkün değildir aynı zamanda. Satış ya da alış işlemleri anlık gerçekleşir. Stop limit emri girilmeyen ve otomatik piyasa yapıcı özellikleri olan merkeziyetsiz borsalar konusunda tek istisna Serum borsasıdır.
Cafeswap borsasını diğer DEX’lerde olduğu gibi cüzdanınızı bağlayarak kullanabilirsiniz. Borsanın web sitesine girdiğinizde sol üst köşede cüzdanı bağla butonuna tıkladığınızda bağlamak istediğiniz cüzdanı seçebilmeniz için bir pencere açılır. Açılan pencerede kullanmak istediğiniz cüzdanı seçip tek tuşla bağlayabilirsiniz.
Platforma bağlayabileceğiniz 8 adet kripto para cüzdanı bulunuyor. Bunlar, Metamask, Trustwallet, Mathwallet, TokenPocket, WalletConnect, Binance Smart Wallet, Safepal Wallet, ONTO Wallet şeklinde sıralanabilir.
Cafeswap platformunda diğer DEX’lerde olduğu gibi verim çiftçiliği ve likidite havuzu mevcut. Buralara çeşitli kripto para birimlerini ve BREW stake ederek kazanç elde edebiliyorsunuz.
Cafeswap’ta Verim Çiftçiliği (Farm)
Bu noktada verim çiftçiliği (farm) konusuna da kısa bir parantez açalım.
Verim çiftçiliği esasında bir çeşit stake madenciliğidir. Pool madenciliğinden farkı tek değil de kripto paraların çift olarak stake edilmesi yöntemiyle kazanç elde etme yöntemidir.
Örneğin, 100 dolar değerinde BNB ile REEF eşleştirilerek stake edilirse bu verim çiftçiliği olur. Burada önemli olan nokta eşleştirilecek kripto paraların aynı tutara denk gelmesidir. Yani 100 dolar değerinde BNB ile yine 100 dolar değerinde REEF eşleştirilir. Bu işlem DEX’lerde Add liquidity bölümünde gerçekleştirilir. Eşleştirme tamamlandığında verim çiftçiliği bölümüne çift şeklinde stake yapılır. Verim çiftçiliğinde stake edilen çiftler ile platformun kendi tokeni kazanılır.
Cafeswap platformunda verim çiftçiliği için eşleştirilebilecek birçok kripto para birimi çifti bulunmaktadır. Bunlardan bazıları, BREW-BNB, BREW-BUSD, BREW-MOCHA, DOT-BNB, ONG-BNB, ATOM-BNB, BNB-BUSD, USDT-BUSD, MOCHA-BNB, BREW-CAKE şeklinde sıralanabilir. Farklı farm çiftleri de bulunuyor. Cafeswap platformunda Farm çiftçiliği yaparak BREW kazanılıyor. Bu çiftlerin yıllık faiz getirileri (APR) %530 ila %30 oranları arasında değişiyor.
Cafeswap’ta Havuz (Pool)
Platformun Pool bölümü mevcut. Burada havuza BREW stake ederek farklı kripto para birimleri kazanmanız mümkün. Verim çiftçiliğinde stake edilen kripto para bieimi çiftlerinin karşılığında BREW token kazanılıyordu, Pool kısmında ise BREW token stake edilerek diğer kripto para birimleri yine farklı APR oranlarında kazanılabiliyor. Bunlar, ADA, ONT, ELCZ, SFP, SAFEP, NIU, MIST. Ayrıca havuza BREW stake ederek BREW kazanmanız da mümkün. Burada da %297 ila %102 oranları arasında değişen APR kazançları mevcut.
Platformun bir de lottery bölümü var. Lottery piyango manasına geliyor. Burada BREW ile bilet satın alıyorsunuz. Biletinizin numarası çekilişte çıkarsa kazanç elde ediyorsunuz.
Coingecko verilerine göre BREW’in dolaşım arzı 3,2 milyon civarında. Bu arzın 3 milyonu aktif olarak dolaşımda görünüyor. Zaman zaman BREW yakım işlemi ile dolaşım arzı azaltılıyor. 10 milyon dolarlık piyasa değeriyle BREW, genel sıralamada 974. Tarihinde çıktığı en yüksek fiyat olan 25,54 dolara 17 Şubat 2021 tarihinde ulaşmış. BREW bu fiyata piyasaya çıktıktan yalnızca 2 gün sonra ulaşmış.
BREW, Cafeswap dışında Pancakeswap (WBNB/BREW) ve Apeswap (BNB/BREW) gibi merkeziyetsiz borsaların yanı sıra, Bitmart (USDT/BREW) ve Bithumb Global (USDT/BREW) gibi merkezi borsalarda da belirtilen ticaret çiftleriyle listelenmektedir.