Neler yeni

Cardano ( ADA )

Genel Amacı
Değer ve varlıkların blockchainde saklanmasına ve aktarılmasına olanak sağlayan merkeziyetsiz bir projedir.
Kripto Para Tam Adı
Cardano
Kripto Para Kısa Adı
ADA
Madencilik Var mı?
Evet
Çıkış Tarihi
2017
Web Sitesi
https://cardano.org/
1613941285416.png
Cardano, Ethereum'un kurucularından Charles Hoskinson tarafından 2015'te geliştirilmeye başlayıp 2017'de piyasaya sürülmüştür. Hoskinson aynı zamanda Bitshares'in kurucu ortağıdır. Input Output Hong Kong şirketini ortağı Jeremy Wood ile birlikte kurmuştur. Cardano yöneticileri bunların yanında Cardano Vakfı ve Emurgo'dur. Cardano Vakfı, gönüllülük esasına dayalı olarak Cardano'yu geliştirmeye devam edecek ve merkeziyetsiz olduğu için ağa doğrudan müdahale edemeyecek geliştiricilerden oluşmaktadır. Cardano'nun kısaltılmış ismi ADA. Tıpkı Ethereum gibi değer ve varlıkların blockchainde saklanmasına ve aktarılmasına olanak sağlayan merkeziyetsiz bir projedir.

2017'de piyasaya sürülmeden ICO satan proje 63 milyon dollar yatırım toplamıştı. Tüm dünyadan mühendislerin ve Ar-Ge ekibinin bulunduğu developer team'e sahip. Cardano platformu Haskell adındaki yüksek hata toleransına sahip programa dilini kullanıyor. Bu dille oluşturulan ilk kripto para olan Cardano tamamen açık kaynak kodlu ve patentsiz.

Cardano, piyasa değeri bakımından beşinci sırada bulunuyor.

Daedalus Flight
Cardano, Daedalus isminde bir cüzdana sahip. Bu cüzdanın bir debit kartı var. İkisi birlikte çalışıyor ve para gönderip almak mümkün oluyor. Cüzdan sayesinde ADA'lar ülkenin yerel para birimine anlık çevrilerek kullanım imkanına sahip olunuyor. Cüzdan, Cardano'nun iki katmanlı protokolünün ödeme katmanını oluşturuyor. Diğer katman olan kontrol katmanında uyumluluk testleri, kimlik kontrolü gibi veriler işleniyor. Cardano'nun bir amacı da geride kalmış ve gelişmekte olan ülkelerde blockchain kullanımını yaymak. İlerleyen zamanlarda Cardano ağında da Ethereum ağı gibi yeni tokenlar oluşturulabilecek.

Cardano'nun Afrika ülkelerinde hayata geçirmeyi planladığı projeleri ve amaçlarını görmek için bu konuyu ziyaret edebilirsiniz: https://satoshiturk.com/threads/cardanonun-projeleri-fiyatini-ne-kadar-etkiledi-etkileyecek.3861/

Madencilik Sistemi
Madencilik protokolünde Ouroboros isimli PoS (proof of stake - teminat kanıtı) algoritması kullanılıyor. Proof of Work gibi elektrik enerjisini sömüren ve enerji tüketimine dayalı madencilik sistemindense ağda stake karşılığı işlem onayı yapılan ve ödül kazanılan bir sistemi tercih ediyorlar. Ethereum da 2.0 güncellemesiyle PoS sistemine geçiş yapacak.

Cardano ve Ethereum ağları birbirine rakip sayılabilecek ağlardır. Bitcoin blokzincirine birinci nesil, Ethereum blokzincirine ikinci nesil dersek Cardano blokzincirine üçüncü nesil blokzinciri diyebiliriz. Burada her ağ diğerinden sonra geliştirilmiş ve diğerine göre daha işlevsel, açıkları kapatılmış bir ağ olmayı amaçlıyor. Hoskinson da Ethereum kurucu üyelerinden olduğundan dolayı Ethereum ağındaki sorunlardan hayli haberdar ve çözüm üretebiliyor. Saniye başına verim olarak Cardano daha verimli. Cardano ağının ölçeklenebilirlik problemi yok ve gün geçtikçe tam merkeziyetsiz olacak. DeFi projelerinin bazıları da bu yüzden Cardano ağında şekilleniyor.

Ethereum ağı 2.0 güncellemesine geçene kadar ağda saniyede 15 işleme kadar işlem yapılabiliyor. Her işlem yaklaşık 16 saniye sürüyor. Ancak Cardano ağında her işlem yaklaşık 20 saniye sürecek şekilde saniyede 250 işlem yapılabiliyor.

Ethereum ve Cardano Ağlarının karşılaştırıldığı konuya da bu linkten ulaşabilirsiniz: https://satoshiturk.com/threads/cardano-ve-ethereum-aglari-karsilastirmasi-charles-hoskinson.3900/

Nereden Cardano Alınır?
Neredeyse tüm büyük borsalarda listelenen Cardano'nun en yüksek işlem hacmi şaşırtmayacak şekilde Binance'ta bulunuyor. Binance dışında VCC Exchange, Upbit, BtcTurk Pro, Kraken ve Bithumb da yüksek işlem hacminden pay alan borsalar. Türk Lirası ile Cardano alınabilecek borsalar BtcTurk, Paribu, Thodex, Bitexen ve Bitay.

Yatırım tavsiyesi değildir. Sorumluluk reddi beyanı ve feragatname imzamda yer almaktadır.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Nedendir bilinmez. Ada'ya borsaya girdiğimden beri ısınamadım. Şubat ayı yakaladığı ivme elbette albeni dese de yine de ben uzak duracağım.

YTD

Nedendir bilinmez. Ada'ya borsaya girdiğimden beri ısınamadım. Şubat ayı yakaladığı ivme elbette albeni dese de yine de ben uzak duracağım.

YTD
az önce başka bir konuda yazdım bende tam tersi istemsizce takip ediyorum bu projeyi.

Forum istatistikleri

Konular
13.696
Kullanıcılar
6.897
Son üye
Ali4533
Geri