yecele
Guru
- BNB
- 0,00017250
Son zamanlarda olsun 2017-2018 veya herhangi bir yılda olsun Çin hükümeti kripto para yatırımcıları için bir FUD belirtecidir. Yani korku, belirsizlik ve şüphe satışlarını tetiklemektedir. Peki bunun nedeni ne olabilir? Shuyao Kong'un yaptığı değerlendirmeyi gördüm internette ve ben de biraz araştırmaya başladım. Değerlendirmede Çin'in 100 yıl önce yaptığı ülkenin dışarıyla ticaretini kapatıp, kapalı kapı uygulamasını devreye soktuğu yazıyordu. Şimdi kripto parayı küçümseyici tavırların da arkasında bu sebebin yatabileceği belirtiliyor.
19. yüzyılın ortasında patlak veren ilk Afyon Savaşında İngilizlere çok ağır bir şekilde yenilen ardından 20. yüzyılın ortalarında anlaşmayı göz ardı ederek tekrar savaşıp 2. Afyon Savaşı'nda da İngilizlere ve Fransızlara yenilen hatta bir çok şehri işgal edilen Çin, ticari olarak çok ağır anlaşmalara boyun eğerek şehirlerini geri alsa da Hong Kong yarım adası İngilizlere bırakılmış ve hala günümüzde sorun olarak yaşanmaya devam etmiştir.
İşte bu savaşlar sırasında o kadar çok imtiyaz vermişler ki tekrar güçlendiklerinde bu iki savaşa karşı olarak Kapalı Kapı politikasını benimsemişler ve ülkenin dış ticaretten bir bakıma arınmasını sağlamışlar. Kripto paraya karşı bu yaklaşımları da artık ekonomik gücün en önemli söz sahiplerinden biri olduklarını tüm dünyaya haykırır tarzda. Sürekli özellikle madencilikte en büyük söz sahibi kendileri olmasına rağmen madenciliği bile en ağır şekilde eleştirebilen, ülkedeki kripto parayla alış verişi yasaklamalarının altında yatan en önemli sebepler yakın tarihte girip kaybettikleri savaşlar olabilir.
Biliyorsunuz geçen haftanın konularından birisi kripto para madenciliğiydi. Çin Devlet Konseyi'ne de başkanlık eden Başbakan Yardımcısı Liu He yaptığı konuşmada, kripto madenciliğinin ve aynı zamanda ticaretinin ülke ekonomisini ve Çin Yuanını itibarsızlaştıracak ve kötü sonuçlar doğurabileceğini belirterek açıkça kınadı.
Bu yaşananları değerlendiren Shuyao Kong, bu yaşananları Kripto Savaşları başlangıcı olabilir mi diye değerlendiriyor. Şimdi senaryolarına kısa kısa göz atalım.
1. senaryo kriptoyu tamamen yasaklama senaryosu. Her ne kadar kötü sonuçlar doğursa da bu yaşanabilirliği olan bir olay. Çin hükümeti, madencilik ve ticarete ülke çapında bir yasak getirebilir. Ardından, madencilik çiftliklerinin lisanslarını kaldıran ve şu anda “bulut bilgi işlem merkezleri” kisvesi altında faaliyet gösterenleri cezalandıran politikalar yürürlüğe girebilir.
Bu senaryodaki yorumum şu şekilde, her ne kadar gerçekleştiğinde bu piyasayı durduramazlar, VPN ile alım satımlar sürekli devam edecektir desek de piyasanın dengeleriyle oynayabilecek bir durum olacaktır. Madencilik hakkında söylediklerinden dolayı bile ülkeden ayrılan madenciler vardı, yasak veya cezaların artacak olması o piyasayı da tamamen diğer ülkelere dağıtacaktır. Evet Çin böyle bir şey yapabilir mi? Yapabilir. Ama hali hazırda egemen oldukları bir piyasayı başka ellere emanet ederler ve bir daha müdahale şansları olmayacağından dolayı bu senaryoyu şimdilik devre dışı bırakıyorum ben.
Gene analistin değerlendirmesine göre özellikle burada OKEx ve Huobi'nin merkezlerinin başbakana çok yakın olması onların da bu noktada bir baskıcı unsur olabileceğini belirtiyor. Yazıda dikkatimi çeken bir diğer husus ise Çin'in Alibaba ve Tencent ile zaten zorlu bir iletişimde olduğunu ama istediği takdirde Alibaba kurucusu Jack Ma'yı susturabildiğini ama bunun kripto paralarda mümkün olmadığını, en azından şimdilik, belirtiyor.
2. senaryo büyük gök gürültüsü, küçük yağmur. Çin dilinde kulağa iddialı gelen ama eylemin az olduğu politika cümleleri için kullanılıyor. Bu senaryo gerçekleşirse Çin başbakanından son cümlelerini duymuş oluruz, Çin merkezi hükümetten eyalet hükümetine bir kripto baskısı oluşturur. Buradaki politikanın en açık tehdidi Çin'in 2060 yılına kadar karbon ayak izini sıfırlayacağını belirtmesi. E burada da bitcoinin en büyük tehdit olduğunu biliyoruz. 2. senaryoyu uygulanabilir sunan en önemli unsur.
3. senaryo yavaş yabancılaşma. Analistin açıklamasına göre bir Çin'li kripto piriyle sohbetinde pirin dile getirdiği, başbakanın halihazırdaki yorumları Çin'in bu spekülasyonlara açık olan kripto paralara karşı endişelerinin farkındayız ve hükümetin bu konuya yakın bakacağını tahmin edebiliriz oldu.
Çin hükümeti kömürle çalışan madencilik operasyonlarıyla başlayıp ardından yavaş yavaş hidrojenle çalışan madencilik operasyonlarını düzenleyebilir ve ardından yavaş yavaş CPU ile çalışan madencilik operasyonlarına yayılabilir.
Analiste göre en tehlikeli senaryodur bu. Çünkü acıyı geleceğe yaymalarıyla biz kripto para yatırımcılarının bir anda değil yavaş yavaş yavaş eriyeceğini belirtiyor. Özellikle piyasanın buna aktif bir tepki veremeyeceği için bunun en tehlikeli senaryo olabileceğini düşünüyor.
Evet arkadaşlar, bu konu hep var olacak. Çin ara ara kendini işin içine dahil edecek belli ama sizce yukarıdaki senaryolardan biri gerçekleşir mi? Gerçekleşmesi dahilinde bitcoinin geleceği ne olur? Çok güzel bir kafa yorucu tartışmayı da beraberinde getirecektir. Ben araştırırken ve okurken keyif aldım bu haberi. Sizin yorumlarınızı da bekliyorum.