Neler yeni
Türkiye’nin Lider Kripto Para Forumu

SatoshiTURK Ailesine Hoş Geldiniz!

Türkiye’nin en güvenilir kripto ve blockchain topluluğunu ziyaret ettiğiniz için mutluyuz. SatoshiTURK olarak, her seviyeden kripto meraklısı ve blockchain uzmanına bilgi paylaşımı, öğrenme ve kazanç fırsatları sunuyoruz. Amacımız, güncel ve bağımsız bilgiye kolayca ulaşmanızı sağlamak ve özgün içeriklerle kendinizi geliştirmenize olanak tanımaktır. Burada, kripto para dünyasının en yeni gelişmelerini takip edebilir, güncel analizlere ve rehberlere göz atabilir, blockchain teknolojisinin sunduğu fırsatları daha yakından keşfedebilirsiniz.

Topluluğumuza katılarak sadece bilgi edinmekle kalmaz, aynı zamanda katkılarınızın karşılığını BNB Coin ile alabilirsiniz. Forumumuzda, açtığınız her başlık, sorduğunuz her soru ve sağladığınız her faydalı bilgi, size SatoshiTURK kredi sistemi üzerinden BNB Coin kazandırır. Bu sayede, öğrenirken kazanma deneyimini yaşayacak ve topluluğumuza aktif bir şekilde katkıda bulunarak değerli bir üye olacaksınız.

Deneyimlerinizi, fikirlerinizi ve analizlerinizi paylaşarak hem kendinizi geliştirebilir hem de bu katkılarınızın ödüllerini kazanabilirsiniz. Kripto dünyasında güvenle ilerlemek, yeni insanlarla tanışmak ve sektör hakkında daha fazla bilgi edinmek için SatoshiTURK ailesine katılın. Hadi, birlikte öğrenelim, keşfedelim ve Türkiye'nin en güçlü kripto topluluğunda güvenle yol alalım!

Cosmos ( ATOM )

Genel Amacı
Tendermint BFT ve ABCI
Kripto Para Tam Adı
COSMOS
Kripto Para Kısa Adı
ATOM
Madencilik Var mı?
Evet
Çıkış Tarihi
2019
Web Sitesi
https://cosmos.network
Şimdi sizlere bu proje detaylarından bahsetmeye çalışacağım.

Bitcoin ile birlikte hayatımıza Blockchain 1.0 adında bir teknoloji giriyor.
Bu teknoloji o kadar mükemmel ki herkes bu teknolojiye adım atmak istiyor
Tamam herkes istiyor sorun şu ki herkes yazılım bilmiyor.
Temelde yeni bir proje veya coin çıkartılacaksa Bitcoin kod tabanını çatallayarak yada üzerine inşa ederek yapılabiliyordu.

Bitcoin kod alt yapısı monolitik ve 3 katmandan oluşuyor
  1. Ağ Oluşturma
  2. Fikir Birliği
  3. Uygulama
Bitcoin betik dili iyi değil ve sınırlıydı, bu yüzden daha teknolojik yazılım dillerine ihtiyaç vardı.

Şimdi birde Blockchain 2.0'a üstünden bir bakalım.

2014'te Ethereum, merkezi olmayan uygulamalar oluşturmak için yeni bir teklifle geldi.
İnsanların her türlü programı yazıp deploy edebilecekleri tek bir blok zinciri olacaktı.
Ethereum bu Uygulama katmanını Ethereum Sanal Makinesi (EVM) adı verilen sanal bir makineye dönüştürerek başardı . | (EVM) Ethereum Virtual Machine
Öyle ki bu blokchain 1.0 'dan sonra teknoloji adına yapılan en büyük devrimdi
Yazılımcılar Akıllı sözleşmeler oluşturup deploy edebiliyor ve istedikleri gibi zincirler oluşturabiliyordu.
Binlerce geliştirici kendi merkezsiz uygulamalarını geliştirdi.
Tabi zamanla artık Ethereum (EVM) ağı belirgin sorunlarla karşı karşıya kaldı.


Sınırlama # 1: Ölçeklenebilirlik​

- Ethereum üzerine inşa edilen merkezi olmayan uygulamalar, saniyede 15 işlemin üzerinde bir engelleme ile karşı karşıya kalır. Bunun nedeni, Ethereum'un hala Proof-of-Work kullanması ve Ethereum dApp'lerin tek bir blok zincirinin sınırları dahilindeki kaynakları kullanmasıdır..


Sınırlama # 2: Kullanılabilirlik​

İkinci sınırlama, geliştiricilere tanınan nispeten düşük esnekliktir.
EVM, tüm kullanım durumlarını barındırması gereken bir sanal alan olduğundan, Ortalama kullanım durumu için ayrılan alanı optimize eder.
Bu, geliştiricilerin uygulamalarının tasarımından ve verimliliğinden taviz vermeleri gerektiği anlamına gelir (örneğin, hesap modelinin UTXO modelinin tercih edilebileceği bir ödeme platformunda kullanılmasını gerektirir).
Diğer şeylerin yanı sıra, birkaç programlama diliyle sınırlıdırlar ve kodun otomatik olarak yürütülmesini sağlayamazlar.
Yazdıkları kod bloklarında ufak hatalar büyük sorunlar teşkil edebilir sanal ağa zarar verebilir yavaşlatabilir.

Sınırlama # 3: Egemenlik​

her uygulamanın sınırlı olmasıdır.
çünkü hepsi aynı temel ortamı paylaşıyor. Esasen, bu iki katman oluşturur
Bu sınırlamalar Ethereum'a değil, tüm kullanım durumlarına uyacak tek bir platform oluşturmaya çalışan tüm blok zincirlerine özgüdür. İşte Cosmos ( ATOM ) burada devreye giriyor.



Cosmos ( ATOM )'un amacı Blockchain 3.0

Cosmos'un vizyonu, geliştiricilerin blok zincirleri oluşturmalarını ve birbirleriyle işlem yapmalarına izin vererek blok zincirleri arasındaki engelleri aşmalarını kolaylaştırmaktır.

Nihai amaç, birbirleriyle merkezi olmayan bir şekilde iletişim kurabilen bir blok zincirleri ağı olan Blok Zincirleri İnterneti oluşturmaktır .

Cosmos ile blok zincirleri egemenliği koruyabilir, işlemleri hızlı bir şekilde işleyebilir ve ekosistemdeki diğer blok zincirleriyle iletişim kurabilir, bu da ATOM 'u çeşitli kullanım durumları için en uygun hale getirir.

Aslında COSMOS projesini diğerlerinden ayıran en büyük özellik Tendermint BFT ve ABCI
Kısaca Proof-of-Work 'te oluşan yavaşlığı paketler haline getirerek işlemesidir

Daha detaylı anlamak isterseniz şuraya bakabilirsiniz ama ben size yine de anlatmaya çalışayım.

Tendermint BFT, bir blok zincirinin ağ iletişimi ve fikir birliği katmanlarını genel bir motorda paketleyerek, geliştiricilerin karmaşık temel protokolün aksine uygulama geliştirmeye odaklanmasına olanak tanıyan bir çözümdür

ABCI, Bu protokol herhangi bir programlama diline entegre edilebilir ve geliştiricilerin ihtiyaçlarına uygun bir dil seçmelerine olanak tanır.
 
Temelde Cardano da Polkadot da Cosmos da Blockchain 3.0 ismini kendi ağlarına takıyorlar. İlerleyen zamanlarda Cosmos için bir atılım düşünülebilir. Şu an diğerlerinin projeleri daha elle tutulur.
 

Forum istatistikleri

Konular
13.636
Mesajlar
65.723
Kullanıcılar
6.886
Son üye
Geldimgeldimpatlama
Geri
Üst