KriptoLuis
Master
- BNB
- 0,00109600
DeFi, merkeziyetsiz finans hizmeti sunan Blockchain projelerinin tamamına verilen ortak bir isimdir aslında. Merkeziyetsiz finans, standart ekonomik sistemimdeki bankların ya da farklı kurumların verdiği finansal hizmetleri herhangi bir merkeze bağlı olmadan vermektir.
Ethereum ağı üzerinde oluşturulan birçok DeFi projesi var. Polkadot da, Acala gibi projeleriyle merkeziyetsiz finans alanında aktif çalışan ve kendi ağı olan bir projedir. DeFi projeleri, kullanıcılara kredi verme ve alma, vadeli işlemler, sigorta, varlık yönetimi, teminat yatırma, stake etme ve mevduat getirisi elde etme gibi olanaklar sağlıyor. DeFi odaklı bir projeden çektiğiniz bir krediyi yine DeFi odaklı bir projeye stake ederek faiz kazanma imkanı bulabilirsiniz. DeFi’nin bazı projeleri bir takım varlıkların tokenize edilmesine de imkan sağlıyor.
Örneğin, kredi hizmeti veren bir DeFi platformuna, o platformun tokenini teminat göstererek, teminat gösterdiğiniz miktar değerinde farklı bir tokeni kredi olarak çekebiliyorsunuz. Bununla birlikte, aynı platform üzerinden kredi vererek yine o platformun tokeninden kazanabiliyorsunuz. Kredi vereceğiniz tokeni kendiniz seçebilirsiniz. Verdiğiniz kredinin geri ödemesini, ister o token üzerinden isterseniz de kredi verdiğiniz miktarın stabilcoin tutarı üzerinden talep edebilirsiniz. Tüm bu koşullar elbette kredi verme işlemi esnasında belirleniyor. Kredi alınan ya da verilen tokenin fiyat hareketleri kar ya da zarar edilmesine yol açabilir. Her iki taraf da riske atmayarak stabilcoin üzerinden anlaşabilirse kredi veren kişi platformun tokeninden kazanıyor. Kredi alan kişinin, aldığı tokeni nasıl değerlendirdiğine göre kazanç ya da kayıp söz konusu olacaktır.
DeFi projelerinin en büyük özelliği, standart finans kurumlarının verdiği hizmetleri, herhangi bir merkezi otoriteye bağlı olmadan çok daha kolay, hızlı ve kazançlı şekilde insanlara ulaştırıyor olmasıdır. Tüm bu artılarının yanı sıra fırsatlarının büyüklüğüne göre riskler de taşımaktadır bu piyasa.
En ünlü DeFi projeleri arasında, Uniswap, Aave, Synthtix, Maker, Balancer gibi bazı önde gelen projeleri sayabiliriz. Bu projelerin bazıları, anonim borsa hizmeti sunarken, bazıları kredi alıp verme hizmeti, bazıları da standart finans borsalarının sağladığına benzer hizmetler sunmaktadır.
Özellikle varlıkların belli sürelerle stake edilerek faiz kazancı elde edilmesinden dolayı piyasada bir DeFi çılgınlığı yaşanmaktadır. Bu noktada, DeFi projelerinin hizmetlerinden yararlanırken dikkatli olmakta fayda var. Sayıları oldukça fazla olan bu projelerin nitelikleri iyi araştırılıp ona göre hareket edilmelidir. Geçmişte çok cezbedici fırsatlarla kullanıcıları büyüleyen Soft Yearn, Pizza ve Hotdog gibi bazı DeFi projeleri sonradan dip yaparak piyasadan silinmişler ve pek çok insanı zarara uğratmışlardır. Yaşam süreleri tamamen arz talep dengesine bağlı olan bu projelerin kapsamı ve kapsamlarını karşılayıp karşılamadıkları doğru anlaşılmalıdır.