DigiByte (DGB) Nedir?
DigiByte'ın geliştiricisi Jared Tate'dir. Bir senelik geliştirme sürecinin ardından 2014'te piyasaya sürülmüştür. Merkeziyetsiz ve hızlı bir blockchain ağıdır. DGB coin de aynı Bitcoin gibi UTXO tabanlı bir kripto para birimidir. İlk olarak Litecoin kodlarıyla oluşturulmuştur, sonrasında değişiklikler yapılmıştır. Tamamen açık kaynak kodlu bir blockchaindir. Başlangıçta klasik Proof of Work algoritmasını kullansa da yapılan hard fork sonrasında madencilikte 5 farklı pPoW algoritması kullanılmaya başlandı. Projenin geliştiricileri, bu PoW algoritmalarının zorluk derecelerini farklı ayarlayarak ağ üzerindeki hakimiyet düzeylerini dengeledi. SegWit sistemiyle birlikte de ölçeklendirme problemlerinin önüne geçildi ve blok oluşturma hızı arttırıldı.
DigiByte, 2 milyar 100 milyon dollar piyasa değeriyle en değerli 63. kripto para konumundadır. Dolaşımda 14,283,036,027 DGB bulunurken maksimum arz ise 21,000,000,000 DGB'dir.
21 milyarıncı DGB'nin 2035 yılında çıkarılması planlanıyor. Toplam arzın 105 milyon adeti ilk topluluk üyelerine dağıtılmıştır.
Odocrypt Fikir Birliği Alogirtması
Ağdaki 5 PoW algoritmasının herhangi birinde ASIC hakimiyetinin önüne geçmek için DigiByte geliştiricileri tarafından Odocrypt Fikir Birliği Algoritması geliştirilmiştir. Temmuz 2019'dan beri kullanılan algoritma sayesinde 5 algoritma 10 günde bir kendini değiştirir.
Ağın blok süresi 15 saniyedir. BTC madencileriyle uyumlu SHA256d algoritmasıyla işlem yapılırken LTC madencileri ile uyumlu Scrypt, Qubit, Skein ve Odocrypt algoritmalarıyla işlem yapılır. Ağın 5 farklı PoW algoritmasını bunlar oluşturur.
Segregated Witness
SegWit kullanan ilk kripto para DigiByte'tır. SegWit ise ağın ölçeklenebilirliğini geliştirir, diğer yandan işlem blokların yapısını daha hızlı blok oluşturulacak şekilde günceller. SegWit üzerinde OP kodları etkinleştirilerek ağda akıllı sözleşmeler oluşturulabiliyor. SegWit sayesinde bilgi teyiti ve çapraz zincirleme işlemlerine izin verilir. Bu da saniyede 560'a kadar işlem yapılmasına olanak tanır. DigiByte aynı zamanda blokzinciri en uzun ağdır.
DigiShield
DigiShield, madencilik algoritmalarının zorluklarını ayarlamakla yükümlüdür. Hashrate oranları yüksek oranda değişmesine rağmen blok süresinin 15 saniye kalmasını sağlar.
DeFi Özelliği
DigiByte blockchaini özelleştirilebilir token oluşturmaya, akıllı sözleşmelere ve merkeziyetsiz uygulamalara (dApps) dayanır. Bu bakımdan DeFi olmanın tüm şartlarını taşımaktadır. Madencilikte de 5 farklı algoritmanın kullanılması merkeziyetsizlik için bir MultiShield, yani çoklu kalkandır. Algoritmalar arasında yük dengelenir, ağdaki yönetimleri demokratik şekilde dağıtılır.
dApp katmanında ağda bulunan tüm uygulamalar görülebilir, transferler ve API'lar kullanılabilir.
Public Ledger & Digial Assets katmanındada ağdaki veriler depolanır. Madencilerin yönetimi ve verilerin korunması bu katmanda gerçekleşir.
Core Communications & Global Network katmanı da ağın node'lar ile birlikte çalışmasını sağlar. Diğer katmanların altyapısı bu katmandır. Düğümler arasındaki veri transferi bu katmanda sağlanır.
Western Union, Skrill, Paypal, Payoneer gibi firmaların yaptığı para transfer işlemlerini merkeziyetsiz ve hızlı bir şekilde yapabilir. Bankalara göre de çok daha düşük işlem ücretleri vardır. DigiByte'ın hedeflediği kullanıcılar kurumsal firmalardır. Gelişmiş şifreleme yöntemleri, hızlı işlem kolaylığı ile rakipleri gibi piyasada iyi yer edinmeye çalışıyor. Kıtalararası transferler düşünülünce bankalardan binlerce kat daha hızlı olan DigiByte, Bitcoin'den de 40 kat daha hızlıdır. DigiByte'ın hedefi VISA'nın saniyede 2000 işlem hızını aşmaktır.
UTXO Tabanlı Kripto Paralar
Bitcoin, Bitcoin Cash, Litecoin ve DigiByte, UTXO tabanlı kripto paralardır.
Diğer üç kripto para saniyede 3 ile 56 işlem arasında işlem yapabilirken DigiByte 560 işlem yapabilir.
Diğerlerinin blok süresi 2,5 dakika ile 10 dakika arasındayken DigiByte'ın blok süresi 15 saniyedir.
Diğerlerinin bir, DigiByte'ın 5 madencilik algoritması vardır.
DigiByte, diğerleri arasındaki en düşük işlem ücretinden bile yüzlerce kat daha düşük işlem ücretine sahiptir.
DigiByte Foundation Projeleri
- Easy Miner (kolay madencilik uygulaması)
- DigiSeeder
- Emma A.I.
- Digi - ID
- DigiHash
- DigiBot
- Playground
- DigiMan
- DigiMessenger
DigiByte platformunda, ağda token, dApp, akıllı sözleşme gibi şeylerin oluşturulması basittir ve izleyerek öğretme amaçlı videolar vardır. DigiAssets sayesinde normal hayatta değeri olan her şey blockchaine taşınabilir. Platformda bunlara örnek olarak faturalar, tapular gibi imzalı belgeler, dijital sanat eserleri; otomobil ve gayrimenkul gibi maddi varlıklar verişmiş. Hükümetler, yarış, sağlık, tedarik zinciri gibi kategorilerde ilgi gördüğü söylenmiş.
Ağda geliştirici olmak isteyenler Windows, macOS ve Linux için DigiByte Core, iOS ve Android için DigiByte Mobile uygulamalarını kullanabilirler.
DigiByte (DGB) Nereden, Nasıl Alınır?
DGB, kripto para piyasasının eski ve köklü coinlerinden biridir. Toplamda 36'dan fazla kripto para borsasında listelenmektedir. En çok işlem hacmi Binance, Bittrex, KuCoin ve Huobi Global borsalarında döner. TRY (Türk Lirası) ile işlem yapmak isteyen yatırımcılar Bitci veya Bitexen borsasını tercih edebilirler. Farklı borsalarda işlem yapmak isteyenler ise USDT, BTC, BUSD, BNB, ETH gibi paritelerle işlem yapabilirler.
Yatırım tavsiyesi değildir. Sorumluluk reddi beyanı ve feragatname imzamda yer almaktadır.