- BNB
- 0,00031255
Türk borsası Fexobit te bir ay kadar önce launchpad etkinliği düzenlene ve piyasaya çıkan Ekinx token benimde yakından ilgilendiğim bir konu olan sürdürülebilir tarım sistemleri ve Tarım 4.0 sistemi ile ilgili bir projedir. Daha önce tarımsal emtia sistemlerine dayalı bir proje olan CROPTO sistemini incelemiştik. Crpoto ile ilgili detaylara aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
CROW, CROB, CROC, CROF Tarımsal Emtia Tokenleri
Türkiye bulunduğu coğrafya itibari ile aslında bir tarım ülkesi konumundadır. Tarımsal zenginliği ile önemli bir gelir kaynağı oluşturan ülkemizde tarıma dayalı ekonomik modeller de önemli yer tutmaktadır. Türk bir girişim şirketi tarafından oluşturulan Cropto ekosistemide bu ekonomiye dayalı...
satoshiturk.com
Ekinx bu anlamda sürdürülebilir tarım sistemleri üzerine 1 ekinx token 1 metrekare tarım arazisine eşdeğer olarak hizmet vermektedir. Ancak Cropto sisteminden farklı olarak stabil bir değere sahip değildir. Ekinx birleşmiş milletler konseyince belirlenmiş ve 2030 a kadar tüm dünyada uygulanabilir olması amaçlanan izlenebilir sürdürülebilir tarım sistemi amaçları doğrultusunda faaliyet göstermektedir. Ekinx token bir Birlik Üretim Teknolojileri Tarım A.Ş ürünü olarak Birlik üretim tarafından geliştirilen teknolojiyi Anadolu' ya yayarak kullanılabilir ve izlenebilir bir tarım sistemi geliştirmeyi amaçlanmaktadır.
Geliştirilen teknolojik ürünler ve uygulama ile tarım alanlarının ve tarım arazilerinin takip edilmesini bu sayede çiftçilerin üretimini gerçekleştirdikleri mahsullerin sağlıklı olup olmadıkları ve herhangi bir hastalık yada stres durumunda yapılması gerekenleri uygulama ile anlık olarak çiftçilere göstermektedir.
Birlik Üretim Teknoloji Tarım A.Ş Teknolojik Ürünleri
Saha Takip Sistemi: Birlik Üretim A.Ş tarafından tarım alanında kullanılmak üzere geliştirilen mobil uygulama ile çiftçiler toprak işleme kayıtlarını, bitki ekim kayıtlarını, sulama ve besleme kayıtları kaydedebilmektedir. Bunun yanında saha takip sistemi, sözleşmeli üretim yapılan tüm tarlaları uydu üzerinden işaretleyerek haritalandırır. Bu parsellerin hesabına yukardaki verilerin tamamı görsel ispatları ile birlikte işlenir ve hasat sonrası sistem tüm bu verileri tüketicinin görüntüleyebilmesi için bir karekod oluşturur. Tüketiciler karekodu okutarak, aldıkları gıdaların toprak işlemeden, satın alma aşamasına kadar, başından geçen tüm faaliyetleri kontrol edebilirler. Üretim sürecinde uzman ziraat mühendisleri kayıtları kontrol ederek, sorun teşkil edecek durumlara anında müdahale etmektedir.
Near Infrared (NIR): Uydu tabanlı NIR görüntüleme bantları, bitkinin sağlığını ölçme amacı ile geliştirilmiş, hassas tarımın en önemli karar destek sistemlerinden bir tanesidir.. Işık bandında NIR en yüksek yansıtıcılıya sahiptir. NIR kameralar, bitkiden yansıyan ışığı tespit ederler ki bu yansıyan ışık bitkideki klorofil seviyesi ile yüksek oranda doğru orantılıdır. Daha fazla klorofili olan bitki sağlıksız bitkiye göre daha fazla NIR ışığı yansıtır ve böylece sağlıksız bitki ile sağlıklı bitki birbirinden ayrılmış olur. Bu görüntüleme şekline NDVI Normalized Difference Vegetation Index (NDVI) ,Normalize edilmiş bitki örtüsü indeksi de denilebilir.
Sözleşmeli üretim arazilerimize her 10 günde bir; NDVI okuması yapılıp, uzman ziraat mühendisleri tarafından bitkilerin sorunları teşhis edilip, bitki koruma veya bitki besleme reçeteleri düzenlenecektir. Yukarıdaki fotoğrafta kırmızı hasta bitkileri, yeşiller sağlıklı, sarı noktalar ise stresli bitkileri göstermektedir. Bu sistem için
NIR Bantları: Bunun için 50 hektar araziye bir adet olmak üzere nem sensörü yerleştirilmektedir. Bu sayede tarım arazilerinin nem oranları ve bitkilerin kök yapıları uygu sistemleri ile kolayca takip edilebilmektedir. Bu sayede bitilerin ihtiyaç duyduğu besinlere ve takviyelerin ne ölçüde kullanılması gerektiği sulama sistemlerinin nasıl yapılması gerektiği konusunda ziraat mühendisleri ile birlikte gereken sistemler uygulanmaktadır.
İnsansız Tarım Robotu: yapay zeka destekli insansız bitki besleme robotu sayesinde tarım arazilerinde elle yada geleneksel tarım cihazları ile yapılan besleme, gübreleme ve ilaç vurulması gibi işlemler daha uygun maliyet ile yapılmaktadır. Robot tarım arazisinde dolaşımı esnasında bitkilerin ve arazinin yapısını durumlarını da sisteme aktardığı için ziraat mühendislerinin yönlendirmesi ile doğru tarım uygulamaları yapılmaktadır.
Ekinx Token Ekosistemi
Ekinx token bir metre tarım arazisi temsil etmektedir. Sürdürülebilir sözleşmeli tarım sistemi ile sisteme kayıt olan özellikle küçük çiftçilerin tokenizasyon ve merkeziyetsiz pazar yeri sayesinde gerek duydukları finansman desteğine kolay ve güvenli bir şekilde ulaşmasını sağlamayı amaçlaktadır. Bunun yanında izlenebilir ve kayıt altına alınabilir tarım sisteminin blok zincirin güvenli alt yapısı ve sistemleri kullanılarak tüm verilerin güvenli bir şekilde kayıt altına alınarak üreticilerin ürünlerini sertifika altına almaktadır.
Ekinx token sol ağında oluşturulmuş toplam arzı 6,500,000 milyon adet ile sınırlı bir arza sahiptir. Özel ödüllendirme sistemi ile Ekinx token sahiplerinin belirli dönemlerde ekosistem içerisinde yer alacak tarım tokenleri ile ödüllendirme amaçlanmaktadır.
Web sitesi: https://www.ekinx.io
Whitepaper: https://www.ekinx.io/whitepaper/
Birlik Üretim A.Ş: https://www.ureticibirlik.com