Ethereum, hayatın her alanında işlevselliği olan kullanışlı blockchain ağının ikinci nesli olarak kabul görmektedir. Geliştiriciler ağ üzerinde akla gelebilecek her problem için çözüm odaklı projeler geliştirebilirler. Bitcoin blokzinciri dijital bir varlıkla ödeme almak / göndermek için oluşturulmuştur. Ethereum'la burada yolları ayrılır çünkü Ethereum ağı blokzinciri teknolojisini yüz binlerce farklı şeyi kullanabilmek için inşa etmiştir.
Bir kripto para olarak Ethereum bu ağın coinidir. Ethereum piyasa değeri bakımından Bitcoin'in arkasında ikinci sırada bulunur.
Ethereum ağında madencilik yapılır, buna karşılık ağda yapılan her işlemde madencilere işlem ücreti olarak bir miktar gwei ödenir. Buna gas fee denir. Ethereum yazılımı ASIC cihazlara karşı dirençli yapıya sahip. Oluşturulduğu günden bu yana ekran kartları vasıtasıyla madencilik yapılabiliyor. Buna proof of work madenciliği deniyor. Gün itibariyle Nvidia Titan V, Nvidia GeForce RTX 3080 ve Nvidia GeForce GTX 970 ekran kartları en yüksek hash rate sunan donanımlar. Ethereum 2.0 güncellemesinin gelmesiyle birlikte madencilik sistemi proof of stake olarak değişecek. Böylece Ethereum ağına kilitlenen ETH'ler karşılığı ağdaki işlemler onaylanacak. Buna karşılık ağda ETH kitleyen kullanıcılar ise yine işlem ücretlerinden pay alarak ödüllendirilecek.
Akıllı Sözleşmeler
Akıllı sözleşmeler bir nevi varlıkların dijital ortamda kodlanmasına olanak sağlayan protokollerdir. Para, bilet, ürün, hisse gibi barkodlanabilir her şey akıllı sözleşmeler vasıtasıyla blockchaine kaydolabilir. Ağ bir merkeziyete sahip olmadığı için ağda kayıtlı olan hiçbir şeye elle müdahale mümkün değildir. Kontrol edilemeyen bu uygulamalara dApp, yani merkeziyetsiz uygulamalar adı verilir. Merkeziyetsiz bir sistem demek ağdaki verilerin dünyadaki tüm Ethereum kullanıcılarının varlıklarında rastgele saklanması demek. Böylece hiçbir şirket, kuruluş, kişi veya varlık bilgiler üzerinde hüküm sahibi olamıyor, verilerde değişiklik yapamıyor.
ERC20
ERC20, Ethereum ağında kullanılan bir standarttır. Geliştiriciler ERC20 ile kendilerine ait kripto para birimleri geliştirebilir, ağda faaliyete geçirebilirler. Akıllı sözleşmeleri, protokolleri, ağdaki güncellemeleri kendi geliştirdikleri kripto paralarda kullanabilirler. Ethereum 2.0 gibi ağda yapılan yeni güncellemeler, EIP-1559 protokolü gibi yeni protokoller, ağda işlem gören her şey için kullanılabilir oluyor.
Ethereum Adresi
Ethereum adresi başında 0x olan ve 40 tane alfanumerik karakter barındıran bir koddan oluşur. Bu adres vasıtasıyla cüzdana ETH yatırılabilir. Trustwallet, MetaMask gibi ağlarda Main Ethereum ağındaki tüm Erc20 tokenları için tek bir cüzdan kullanılır. Bu cüzdanlar kullanılarak Erc20 tabanlı tüm tokenlar tek bir cüzdan adresiyle saklanabilir. Cüzdanlar kullanılırken bir miktar ETH tutularak işlem ücretleri karşılanmalıdır.
Nereden Ethereum Alabilirim?
Ethereum neredeyse dünyadaki tüm kripto para borsalarında işlem görüyor. Binance, Coinbase Pro, Bitfinex, HitBTC, OKEx gibi borsalar Ethereum işlemlerinde en yüksek işlem hacmine ulaşan borsalardır. Türk lirası ile işlem yapılabilen borsalar BtcTurk Pro, Paribu, Binance, Coinzo, Thodex, Felixo, Coinsbit, Koinim, Narkasa ve BitUBU şeklinde sıralanabilir. Stablecoinler ve fiat paralar haricinde ETH ile en çok işlem yapılan pariteler BTC, BNB ve ADA'dır.
Ethereum ve Bitcoin'in arasındaki farkı anlamak için göz atabileceğiniz bir konu: https://satoshiturk.com/threads/ethereum-mu-bitcoin-mi.3863/
Yatırım tavsiyesi değildir. Sorumluluk reddi beyanı ve feragatname imzamda yer almaktadır.