KriptoLuis
Master
- BNB
- 0,00067550
Metaverse, Kripto Para Piyasasının Son Trendi
Dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından biri olan Facebook, dijital bir metaverse oluşturmak için 50 milyon dolar değerinde fon ayıracağını duyurdu.
Facebook, bu duyuruyu 27 Eylül 2021 tarihinde yaptı ve kendi metaverse’ünü meydana getirmek için nasıl bir yol izleyeceğini açıkladı. Bu fon, yalnızca kendi bünyelerindeki araştırma için değil, aynı zamanda metaverse platformunu oluşturmak isteyen diğer platformlar için de destekleyici bir unsur olacak. Yani Facebook sadece kendi metaverse’nü değil, bu teknolojiyi geliştirmek isteyen ve kendileriyle işbirliği yapmak isteyen diğer girişimleri de desteklemeyi düşünüyor.
Yapılan açıklamalarda metaverse gibi bir teknolojinin bir gecede oluşturulamayacağı, bu projeyi gerçekleştirmek için hem çeşitli uzmanlarla hem sektör ortaklarıyla hem de politik unsurlarla işbirliği içinde olunması gerektiği ifade edildi.
Peki, nedir bu metaverse?
Metaverse, kullanıcıların dijital bir dünyada avatarları sayesinde hem birbirleriyle, hem diğer dijital nesnelerle hem de fiziki dünyayla etkileşime geçebilmelerini sağlayan bir teknoloji. Metaverse evreninde elbette NFT’ler de geniş yer tutuyor. Yani NFT’leri metaverse’ten ayrı düşünemeyiz.
Aslında Facebook’un kendi metaverse’nü oluşturacağına dair Haziran 2021’de söylentiler ortaya çıkmıştı. Temmuz 2021’e gelindiğinde ise Facebook kendi bünyesinde bu projeyle ilgili yönetim ekibini kurduğunu açıklamıştı.
Facebook, kendi metaverse evrenini inşa ederken insanların internet ortamında daha fazla zaman geçirmesini değil, daha kaliteli zaman geçirmesini amaçladığını belirtti.
Bununla birlikte, Facebook 50 milyon dolarlık bir fon ayırmış olsalar bile, henüz çok yeni olan metaverse teknolojisinin geliştirilerek insanlara hem daha kapsamlı hem de tatmin edici bir hizmet sunulması için en az 10 yıla ihtiyaç duyacaklarının altını çizdi.
Facebook, son olarak Metaverse teknolojisinin hem ahlaki hem de tüm insanlık için eşitlikçi olabilmesi adına Hong Kong Üniversitesi ve Singapur Ulusal Üniversitesi gibi kurumlarla birlikte çalışacaklarını vurguladı.
Bu aralar kripto para topluluğunun adını sıkça duyduğu metaverse teknolojisinin ilk örneklerini hali hazırda kullanan projeler var. Bunlardan biri, Ethereum ağı üzerinde hayata geçmiş olan, bir çeşit dijital emlak oyunu Decentraland (MANA). Bu oyunda kullanıcılar 3 boyutlu bir dünya inşa edebiliyor ve kendi avatarları ile dolaşarak diğer kullanıcılarla iletişime geçebiliyor.
Metaverse teknolojisini benimseyen yeni projeler de yavaş yavaş geliştiriciler tarafından kripto topluluğuna sunulmaya başlandı. Bu nokta da VR (sanal gerçeklik) teknolojisiyle metaverse teknolojisinin bir arada kullanılması ile insanların dijital dünyanın içine daha derin girmesi ve burada gerçekleştireceği oyun ya da farklı aktivitelerden daha çok keyif alması sağlanabilir.
Son olarak yeni piyasaya çıkan Blockchain tabanlı birkaç metaverse projesinden bahsederek yazımızı sonlandıralım.
Bu projelerden biri Solana ağında hayata geçen Star Atlas (ATLAS), bir diğeri Ethereum tabanlı bir proje olan Wilder World (WILD), Avalanche tabanlı Kalao (KLO) projesi de yine metaverse odaklı bir proje. Bunların dışında birkaç proje daha var. Bu saydıklarım şu anda topluluk tarafından en çok ilgi gören metaverse projeleri arasında yer alıyor. Yakında ön satışı gerçekleştirilecek olan BlockTopia da yine metaverse projelerine örnek gösterilebilir.
Bu projeleri yakından takip etmenizi tavsiye ederim. NFT dünyasını da içine alan metaverse kavramı piyasadaki son trend çünkü.
Yatırım tavsiyesi değildir.