KriptoLuis
Master
- BNB
- 0,00065150
Değerli Bir Projenin ICO Etkinliğini Keşfetmek
Piyasaya her gün onlarca yeni kripto para projesi çıkıyor. Bu projelerin büyük bir çoğunluğu fon toplama amacıyla çeşitli ön satış etkinlikleri düzenliyor. Bu etkinliklerden biri de “İlk coin satışı” anlamına gelen ICO etkinlikleri.
ICO etkinliklerinin kimisi ön satış amaçlı kurulan platformlarda yapılırken kimisi de projelerin kendi platformlarında gerçekleştiriliyor. Bir tokeni piyasa çıkmadan önce almak oldukça ucuz almak anlamına gelir. Ancak, bazen tam tersi bir durum söz konusu olabiliyor ve piyasaya çıkan token ön satış değerinin çok altına düşebiliyor. O yüzden, yatırım yapacağınız projeleri iyi araştırmanız önemli.
ICO etkinliği düzenleyen platformlar arasında ilk akla gelen Polkastarter ve Seedify.fund var. Bu platformlar etkinlik düzenleyecekleri projeleri itinayla seçiyorlar çünkü korumaları gereken bir prestijleri var. Ancak, bu platformların etkinliklerine katılmak hiç de ucuz sayılmaz çünkü bu platformların kendi tokenlerinden bir miktar stake etmeden ön satışa katılamıyorsunuz ki stake edilmesi gereken token miktarının değeri 1000 dolarları bulabiliyor. Elbette, ön satıştan alamadığınız tokeni piyasaya girer girmez alma şansınız var. Ön satış fiyatından daha yüksek bir fiyata tabi. Piyasaya girdikten sonra yükseliş yaşayacak, başarılı olabilecek projeleri seçmek asıl mesele zaten.
Herhangi bir ICO’ya katılmadan ya da piyasaya çıkar çıkmaz bir tokeni almadan önce, bunun bilinçli bir yatırım olması için en iyisi kendi araştırmanızı yapmanız.
Araştırma yaparken piyasadaki haberleri okumanız yetmeyebilir çünkü sponsorlu içeriklere denk gelebilirsiniz. Bunun yanında, proje araştırması yapan Youtube kanallarına da tamamen güvenemezsiniz çünkü onlar da tanıtımını yapmak için o projeyle profesyonel bir anlaşma yapmış olabilirler ve bunu her zaman dile getirmeyebilirler.
Bu durumda, yapılması gereken kendi araştırmanızı yapmaktır. Piyasaya çıkmaya hazırlana bir kripto para projesinin kaliteli ve gelecek vaat eden bir proje olup olmadığını anlamanın belli başlı yolları var. Şimdi gelin hep birlikte, ICO’larına katılacağımız projeleri seçmek için nelere dikkat etmemiz gerektiğine göz gezdirelim.
Projelerin Sosyal Medya Kanllarındaki Durumu
İyi bir ICO etkinliğini keşfetmek için piyasanın nabzını tutan Reddit, Medium, Bitcointalk gibi platformlarda bu projeler hakkında dönen sohbetlere göz gezdirebilirsiniz. Topluluğun ciddi bir kısmından ilgi gören bir proje iyi bir reklam kampanyası düzenlemiştir yani tanıtımına iyi bir bütçe ayırmıştır. Vur kaç yapmak isteyen birçok geliştirici tanıtım için çok çaba sarf etmeyecektir. Elbette tek kriter bu değil. Projenin Telegram ve Twitter takipçilerinin sayısı da önemli bir faktördür. Bu tür platformlarda projeler hakkında daha fazla bilgi edinme şansınız da olur.
Proje Ekibinin Durumu
Projenin nasıl bir proje olduğunu anlamanın diğer bir yolu ekibinin nasıl olduğundan geçer. Daha önce sektörde çalışmış, kariyerinde sektörün önemli şirketleri olan geliştirici ekibe sahip bir projenin başarılı olma şansı elbette daha yüksek olacaktır. Bunun yanında, geliştirici ekip hakkındaki bilgilerin doğruluğunu da yine internet üzerinden araştırabilirsiniz. İyi projelerin arkasında yine güçlü ve yetenekli bir ekip yer alır. Eğer projenin ekibi hakkında detaylı bilgi verilmemişse ya da kariyerleri tatmin edici değilse o projeden uzak durmanız en iyisi olacaktır.
White Paper İncelemesi
Bir projenin White paper’ı her zaman tam olarak anlaşır olmayabilir ya da çok fazla teknik bilgi barındırabilir. Yine de, yatırım yapmayı düşündüğünüz bir projenin White paper’ına en azından bir göz atmanız da fayda var.
En azından belgenin yeterince özenli hazırlanıp hazırlanmadığını, yeterince detaylandırılıp detaylandırılmadığını anlayabilirsiniz. 2-3 sayfadan oluşan bir White paper özensiz bir belgedir. Ayrıca, tamamı teknik ayrıntılardan ibaret olmayacağı için fikir sahibi olabilirsiniz. Projenin tokeni hakkında verilen bilgiler herkes tarafından kolayca anlaşılabilir. Piyasa arzının ne kadar olacağı, bu arzın ne kadar sürede piyasaya sürüleceği, ekibe ayrılan yüzde gibi bilgilere ulaşabilirsiniz. Bununla birlikte, bu belgede hem elde edilen gelirin nerelere kullanılacağı hem de projenin yol haritası yani proje için ne zaman ve nasıl geliştirmeler yapılacağını bilgisine ulaşabilirsiniz.
Bir projenin White paper’ında, projenin teknik özelliklerinin yanı sıra, genel hatlarıyla tanımı yapılırken işlevselliğinden yani ne işe yarayacağından bahsedilir. Ayrıca, yukarıda da bahsettiğim gibi proje tokeni hakkında ayrıntılı bilgiler yer alır. Projenin yol haritası ve ekibi hakkında da detaylı ve fotoğraflı net bilgiler olmalıdır. Bu bilgilerden herhangi biri yoksa ya da verilen bilgiler detaylı değil de üstün körü ise orada bir yanlışlık var demektir.
Sonuç
Piyasaya çıkmaya hazırlanan bir projenin ICO etkinliğine katılmadan önce ne yapmanız gerektiğini ana hatlarıyla anlatmaya çalıştım. Tüm bu saydıklarımı eksiksiz olarak karşılayan projelerin piyasaya girdikten bir süre sonra fiyat kaybı yaşaması da söz konuus olabilir. Ancak, proje yeterince güçlü ise bir süre sonra ki bu süre 1 yıl da olabilir hak ettiği yere illa ki gelecektir. Bazen kazanç elde etmek için doğru projeyi bulmanın yanın da, sabır göstermeniz de gerekebilir.
Son olarak, yeterince maddi kaynak bulamadığınız için ICO etkinliğine katılamadığınız bir projenin piyasaya çıktıktan sonra değer kazanmaya başlaması sizi ürkütmesin. Kademeli alıp satmak diye bir kavram var. Bu piyasada uzun zamandır işlem yapanların aşina olduğu bir terimdir bu. Acemi yatırımcıların anlamakta ve uygulamakta zorlanacağı bir kavram denilebilir. O yüzden kademeli alış-satış konusunda kısa bir araştırma yapmanızı tavsiye ederim. Bu, başka bir yazının konusu. İlerleyen yazılarımda bu konudan da bahsedebilirim elbette.
Şimdilik bu kadar…