Neler yeni
Türkiye’nin Lider Kripto Para Forumu

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

Hangi Parite Daha Karlı ?

usd btc ile ilgili görsel sonucu

Arkadaşlar sitedeki birçoğumuz belirli borsalar üzerinden al sat işlemleri yapıyoruz gün içinde fazla miktarda. Fakat yaptığımız işlemleri aynı ürünü farklı paritelerde alarak daha fazla kar sağlayabilir miyiz?

Şimdi elim elverdiğince sizlere al sat işlemlerinde benim gözümde bir basamak olan BTC paritesinden al sat işlemlerini ve bunun sağlamış olduğu artıları eksileri konu alacağım.

Şimdi verdiğim sayılar gerçek olmayıp sadece işlemleri ve kar zarar oranları daha kolay hesaplayabilmek ve anlatabilmek için farazi sayılardır.

Bizim elimizde 100 bin Amerikan doları var ve borsada bununla işlem yapacağız. A coinini almayı deneyelim. Önden size coinlerin değerlerini paylaşayım ve açıklamama başlıyım.

1 BTC, 100.000.000 satoshi

1 BTC fiyatı 10 bin USDT

1 USDT fiyatı 1 amerikan doları

A coin fiyatı ise 100 USDT diyelim. Bu durumda yine A coinin fiyatı 0,01 BTC oluyor, yani 1 milyon satoshi.

Şimdi ben 1. Senaryoda elimdeki parayla komple A coini alcam USDT paritesiyle. Tüm paramla aldığımda elimdeki A coini sayısı 1000 tane oluyor.

Elimde 1000 tane A coini var 100 USDT den aldığım ve A coin fiyatının yüzde 50 artarak 150 USDT olduğunu varsayalım. Bizim bu durum sonucunda 1000 x 150 den 150.000 USDT miz oluyor. Yani 100 bin dolarımızı 150 bin dolar yapmış olduk. BTC fiyatı bu yaptığımız birinci senaryoda bizi hiç ilgilendirmedi çünkü BTC ile ne alım ne de satım yaptık ve istese BTC artsın isterse azalsın bizim karımızı zararımızı etkilemedi.

Ama birçok coin fiyatı BTC ile paralel olarak artış veya azalışlar yapıyor. Bir de bu işlemi BTC paritesiyle yapmaya çalışalım ve sonucu görelim.

Benim elimde 100 bin USDT vardı yani 10 BTC bakiyem var şu anda. A coini 0.01 satoshiydi ve ben 1000 tane A coini aldım ilk senaryoda olduğu gibi. A coini fiyatı 150 USDT demiştik ilk senaryoda. Burdada 150 USDT olsun ve elimizde 1000 tane 0.15 satoshiden A coin var toplamda 15 BTC ediyor.

İşte fark burda başlıyor. Biz bunu USD ye çevirip çekmek istediğimizde bu sefer BTC fiyatı devreye giriyor.

BTC biz aldığımızda 10 bin usd idi ama şu anda 20 bin usd olduğunu varsayalım. Bu durumda bozdurduğumuzda bizim 300 bin USD bakiyemiz olmuş oluyor ve A coini 2 durumda da yüzde 50 artış, BTC 2 durumda da yüzde 100 artış yaşamasına rağmen birinci durumda bakiyemizi bir buçuk katına, ikinci durumda bakiyemizi 3 katına çıkarmış olduk.

Şimdi diyebilirsiniz ki hep BTC paritesiyle işlem yapalım daha karlı mı oluyor?

Tabiki böyle bir durum yok benim yaptığım sadece 2 senaryo idi. BTC paritesiyle aldığımızda biz BTC artınca ekstra kar yaşadık fakat eğer BTC zarar durumunda olsaydı ne olacaktı? İşte o zaman coinden elde ettiğimiz karın bir kısmını veya daha fazlasını BTC yüzünden kaybetmiş olacaktık. Bu yüzden yapacağınız işlemleri her coinin durumunu gözeterek size göre en avantajlı olduğunuz pariteden yapın.

Konumun özeti olarak USDT paritesinin avantajlarından bahsedeyim biraz:

1) BTC fiyatı sizin kar zarar oranınızı etkilemez, coininiz kar yaptığında direk karınızı alabilirsiniz.

2) Borsaya yeni giren kullanıcılar için son derece kolay ve anlaşılır hesaplama avantajı var.

3) 2 parite hesaplaması yerine 1 parite hesaplaması yaparsanız ve işlemleriniz bir nebze daha güvenli olur, çünkü USDT paritesi 1 amerikan dolarına eşittir ve değişmez.

4) Piyasada binlerce coin var ve bazıları sadece BTC paritesiyle satılıyor. Bunların hacimleri daha düşük ve coinlerin güvelirliği daha az oluyor. Siz USDT paritesiyle işlem yaptığınız çoğu coin hacim açısından daha güvenilir.

BTC paritesinin avantajları ise:

1) Coinlerden ekstra kar oranları elde edebilirsiniz. (Ama zararınızı da artırabilirsiniz 😀)

2) USDT paritesinte işlem yapılamayan birçok coin alım satımı yapabilirsiniz.

3) Binance borsasında çoğu coin alımı için en az 10 USDT istiyor fakat BTC ile coinleri daha az miktarda alabilirsiniz alt limiti daha az çoğu coinde.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar arkadaşlar. Tabiki bu yazdıklarımın hepsi oranlar hesaplanılarak yapılmıştır elbette 2 paritede de yüksek miktarda kazanıp kaybedebilirsiniz. Ama şahsi görüşümü soran arkadaşlar olur ise USDT paritesi yeni kullanıcılar için çok daha kolay ve avantajlı.

Ben ilk defa Btc ile alım yaptım satarken coinimin usd fiyatı artmıştı ama BTC fiyatıda artmıştı kar zararımı hesaplamakta çok zorlandım 😀

Yukarıda yazdıklarımın hepsi kendi deneyimlerime göre yazılmıştır asla yatırım tavsiyesi değildir. Yukarda yazıklarıma göre asla işlem yapmayınız.

Hatam ve kusurum olduysa affola herkesten işlemleri yaparken inşallah karıştırmamışımdır rakamlar birbirine girdi 😀

İki seçenek var benim için. Nakit yatırıp işlem yapıyorsam USDT ile yaparım. Ama BTC bozup bir şey yapacaksam da BTC ile yaparım. İşlem hacmi yeterince büyük borsada USDT ve BTC pariteleri arasında çok fiyat farkı olmaz. Parayı ikisi arasında oynarken işlem komisyonlarıyla zarar etmeyin, çok fark yoksa elinizdeki pariteyle satın alın derim.
Bu arada Binance'te BUSD paritesinin komisyonları daha düşük olabilir, emin değilim.

Felixo borsasında pariteler arasındaki farkı hesaplamıştım bir ara. Örneğin, LTC/BTC mi daha karlı olur yoksa LTC/TRY ardından TRY/BTC mi diye hesapladım. Şaşırtıcı gelebilir ama 2. seçenek daha az masraflı oluyordu.

Güzel bir konu olmuş.

Ben sadece BTC ile oynuyorum. Arada extrem bir şeyler olduğunda küçük bir araştırma ile alternatif coinler buluyorum. Genelde Usdt olmuyor bunlar arasında. ETH, BNB gibi ters parite yapıyorum. Gerektiğinde bunlardan çıkmak istediğimde ise BTC'e değil başka bir altcoine giriş yaparak bir süre de orada bekleyip BTC fiyatının tekrar düzelmesini bekliyorum. Yani BTC düşüşteyken ben harekete geçiyorum ve olabildiğince fazla coin kapısı çalıyorum. En sonunda geri dönüyorum.

Güzel bir konu olmuş.

Ben sadece BTC ile oynuyorum. Arada extrem bir şeyler olduğunda küçük bir araştırma ile alternatif coinler buluyorum. Genelde Usdt olmuyor bunlar arasında. ETH, BNB gibi ters parite yapıyorum. Gerektiğinde bunlardan çıkmak istediğimde ise BTC'e değil başka bir altcoine giriş yaparak bir süre de orada bekleyip BTC fiyatının tekrar düzelmesini bekliyorum. Yani BTC düşüşteyken ben harekete geçiyorum ve olabildiğince fazla coin kapısı çalıyorum. En sonunda geri dönüyorum.
Çok mantıklı hocam bende btc paritesiyle yapmak istiyorum ama kafam çok karışıyo biraz daha ustalaşmak lazım 😀

Forum istatistikleri

Konular
13.729
Kullanıcılar
6.903
Son üye
soy1u
Geri