- BNB
- 0,00031255
Kripto para transferlerin her gün bir çok hatalı işlem yapılmaktadır. Yapılan bu işlemlerin bir çoğu ise bir daha düzeltilememekte ve ciddi zararlar oluşabilmektedir. Peki bir başkasına hata ile gönderilen yada yanlış miktarda gönderilen kripto para ile ilgili yasal durum nedir? Neler yapılmalıdır?
Dün gezerken haber7.com da bir yayınlanan haber dikkatimi çekti. Türkiye bir şirket bir kişiye yanlış miktarda btc transferi gerçekleştirmiş. Transferin yapıldığı kişiye ulaşıp geri iadesini istemişler ancak iade yapılmayınca durum adli mercilere taşınmış. Öncelikle maddi konu olduğu için uzlaşma bürosuna intikal eden dosya burada çözülemeyince savcılık tarafından şahsa kaybolmuş veya hata sonucu elde edilmiş eşya üzerinde tasarruf maddesi ile dava başlatılmış.
Şahıs ise ifadesinde bahse konu hesabın eşinin adına olduğunu ve kendisi kullandığını söyleyip şirketin kendileri ile iletişime geçmediğini böyle bir transfer yapılmadığını belirtip suçlamaları reddetmiş.
Bir örnekte yurt dışında gerçekleşmişti. Bunun haberini bulamadım ancak konuyu hatırladığım kadarıyla aktardıktan sonra olabilecekler hakkında yorumumu ileteceğim.
Yanlış hatırlamıyorsam japonya da olan bir olayda yanlış kişiye gönderilen btc transferinde gönderen taraf alıcı hakkında tüm bilgileri öğrenip konuyu mahkemeye taşımıştı. Burada da bizdekine benzer bir dava konusu üzerinden mahkeme açılmış. Ve dava sonucunda transfer edilen ücretin iadesine karar verilmişti.
Şimdi bizde olan konudan da yola çıkarak adli olarak olabilecekler ile birlikte kendi yorumlarımı anlatayım.
Borsalar üzerinden yapılan işlemlerde sıcak cüzdanların hangi borsaya ait olduğu bilinebilmekte ve oradan da kullanıcıya ulaşılabilmektedir. Txıd kodu ile birlikte kolay bir şekilde transfer süreci ve alıcılar görülebilmekte buda mahkemede kanıt olabilmektedir. Bu durumda mahkeme geri iadesine karar verebilir.
Ancak ya transfer edilen bir soğuk cüzdan yada trustwallet, metamask, ronin wallet gibi bir uygulamaya transfer edilmiş olsaydı. Kyc protokolü olamayan kime ait olduğu belli olmayan bu tür cüzdanlara yapılan hatalı transfer işlemlerinde kanıt olarak ne sunulacak. Örneğin soğuk cüzdana transfer edilen bir hatalı işlemde şahsı tanısanız bile kendine ait bir cüzdan olmadığını söyleyebilir ve kabul etmez ise hiç bir sonuç alınamaz.
Adli olarak son hatalı transfer işleminde mahkeme sonucu ve sonunda yargıtay tarafından verilecek karar emsal olacağı için önem teşkil ediyor.
Peki hatalı transferde ne olması gerekiyor. Geleceğin teknolojisi denilen blockchain işlemlerinin böyle basit bir durumu çözememesi garip değil mi?