Neler yeni

Hindistan'da Kripto Varlıkların Meta Olması Gündemde

1623077986116.webp


Hindistan'ın en büyük şirketlerinden Infosys'in başkanı olan Nandan Nilekani kripto paralarla ilgili konuştu. Nilekani, kripto paraların Hindistan ekonomisinin geleceği olabileceğini düşünüyor. Bu yüzden de tüm kripto paraların metalaştırılmasının gerektiğini belirtti.

Nilekani Financial Times'a yaptığı konuşmasında "Sizin varlıklarınız kriptolara dayalı olabilir, tıpkı varlığınızda altın veya gerçek paralar olabilmesi kadar doğal bir durum. Kriptonun hayatımızdaki rolü olduğunu düşünüyorum" diye belirtti.

Infosys başkanı Nilekani, Infosys'in internet sitesinde de bazı açıklamalarda bulundu, end-to-end blok zinciri servislerine geçtiklerini ve bu blok zinciri teknolojisini kullanmaya devam edeceklerini açıkladı. Ek olarak 40 yıldır finans sektörünün içinde olduğunu da sözlerinde vurgulayan Nilekani hiç bu kadar çabuk bir büyüme görmediğini de belirtti.

Bu arada Hindistan hükümeti şu anda kripto paraların yasaklanması üzerine bir çalışma içerisinde. Hindistan parlamentosunun düzenlediği bütçe oturumunda aslında kripto paralarla ilgili yasaklamayla ilgili bir yasa tasarısı vardı ama gerçekleşmedi. Yasak haberlerinin çıkmasıyla Hindistan'daki bitcoin yatırımcılarından bazı demeçler de yayınlandı. Ek olarak hükümet bu yasa tasarısının tekrardan değerlendirileceğini ve değerlendirme kısmında bu konudaki uzman kişilerden yardım ve öneri alınacağını belirtti.

Nilekani, kripto paraların gerçek bir ödeme aracı olarak kullanılamayacağını düşünüyor. Bu yüzden kripto paraların altın veya benzeri emtialarla eş değer sayılabileceğini savunuyor. Hatta Hindistan hükümeti eğer yasaklamaz ve vatandaşlarını teşvik ederse onların varlıklarından da faydalanabilir ve Hindistan Ekonomisini güçlendirebilir dedi. Bu faydalanma kısmı vergi olarak yorumlanıyor.

Haberleri takip edenler belki haberdar olabilir. Hindistan hükümeti Bitcoin'i bundan 3 yıl önce 2018'de yasaklamıştı. O zaman yasak nedeni dolandırıcılık işlemlerinin fazlasıyla yapılmasından dolayı vatandaşlarının daha fazla mağdur olmamasından kaynaklıydı. 2020 yılında iste borsaların mahkemelere yaptığı itirazları değerlendiren Hindistan Yüksek Mahkemesi bu yasağı kaldırmış ve tekrardan kripto para varlıklarını alım satımı aktif hale gelmişti.

Geçtiğimiz haftaysa Hindistan'daki merkez bankası olan RBI, kripto para konusuna tekrardan açıklık getirdi. Yaptıkları açıklamada kripto para birimlerinin yasak olmadığını, 2018'de yapılan yasağın aktif olmadığını ve bunun gündemde olmaması gerektiğini belirtti. Tabi buradaki açıklaması kripto paralara bir ışık olarak adlandırılmamalı. Nitekim Shaktikanta Das yaptığı konuşmanın devamında merkez bankasının kripto paralara bakışının değişmediğini ve bu noktada hala aktif olarak endişelerinin olduğunu da söyledi.

Haberlere ek olarak Hindistan'ın eski Maliye Bakanı olan Subhash Chandra Garg da bazı açıklamalarda bulundu. Kripto para birimleriyle ilgili tasarıları hazırlayan ekibin başında olan Garg, tamamen yasaklanması yerine kripto varlıkların bir düzenlenmeye ihtiyacı olduğunu söyledi. Çünkü eskiden olduğu gibi Hindistan'da kripto paralar artık bir para birimi gibi kullanılmıyor, hem artan maliyet hem de farklı sebeplerden dolayı vatandaşlar bu kripto paraları alıyor ve yatırım aracı olarak benimsiyor dedi. Bu yüzden düzenlenmenin yapılması gerektiğini ve yasağın bir çözüm olmayacağını ekledi.
 
Özellikle de BTC nin sahip olduğu blockchain teknolojisi düşünüldüğünde ve kripto paraları değil de sağladığı teknoloji düşünüldüğünde tüm dünya ülkelerinin uzun vadede bu teknolojiye muhtaç olacağını düşünüyorum, bir çok alanda maliyeti azaltmasının yanı sıra özellikle de günümüz dünyasında en önemli şey olan zaman konusunda da bir çok fayda sağladığını düşünerek ister istemez tüm ülkelerin eninde sonunda bunu kabullenmek zorunda kalacağını düşünüyorum, bu 1 sene içinde olabileceği gibi 5 yıl sonra da olabilir fakat illa ki yola geleceklerdir.

Tabi ki bu benim tamamen şahsi görüşlerim olup, herhangi bir yatırım tavsiyesi içermemektedir.
 

Forum istatistikleri

Konular
13.696
Mesajlar
66.107
Kullanıcılar
6.897
Son üye
Ali4533
Geri
Üst