Internet Computer nedir?
Kriptografik uygulamaları ve akıllı sözleşmeleri yaratmak için uygun ve modern bir ortam oluşturmayı amaçlayan DIFINITY vakfı, açık kaynağa sahip kitle kitle hesaplama ağı Internet Computer projesini geliştirmiştir. Basit akıllı sözleşmeler ve DEFİ uygulamaları, Internet Computer ağında kolayca ve güvenle oluşturulabilmektedir.
Endüstriyel sektöre ve kurumsal kullanıcılara hitap edebilen birçok farklı uygulama barındırabilen açık kaynaklı ağ, sistem güvenliğini arttırmak, sistemi saldırılara karşı korumak, tek noktadan hizmet alma sorununu ortadan kaldırmak ve kötüye kullanımı önlemek gibi bir dizi tedbiri hayata geçirmeyi başarmıştır.
Tüm bu özelliklerin yanında Internet Computer, akıllı sözleşme verilerini ölçeklendirerek verilerin internet hızında işlenmesine olanak sağlar. Bu verileri güvenli şekilde işler ve geliştiricilere güçlü yazılım imkanı sunar. Başlatılan projenin amacı, resmi websitesinde şöyle belirtiliyor;
"Misyonumuz, Internet Computer'ı inşa etmek ve böylece interneti süper güçlere sahip güvenli yazılıma ev sahipliği yapan bir bilgisayar olarak yeniden şekillendirmektir. Internet Computer; kurcalamaya dayanıklı, hızlı ve dünya genelinde milyarlarca kullanıcıya kadar ölçeklenebilen yeni bir teknolojidir ve Büyük Teknoloji şirketlerinin interneti tekelleştirmesini durdurmayı vadeden yeni bir tür otonom yazılımı destekler."
ICP coin nedir?
Dfinity adı ile 2016 yılında ortaya çıkan, aynı yıl içinde dağıtımı ve ICO'su yapılan ICP, DFINTY vakfının geliştirdiği kripto para birimidir. Internet Computer sınırsız kapasite ile web hızında çalışan, dünyanın ilk blok zinciridir. ICP coin ise; bu blok zincir altyapısında kullanılmak üzere tasarlanmış coindir.
Proje ilk olarak Dominic Williams tarafından duyurulmuş ve bir çok kurumsal yatırımcının ilgisini çekmeyi başarmıştır. Yapılan duyurunun ardından Andreessen Horowitz, Polychain Capital, SV Angel, Aspect Ventures, Electric Capital, ZeroEx, Scalar Capital ve Multicoin Capital gibi bir çok kuruluşun desteğini alan DFINITY, 121 milyon dolar fon toplamayı başardı ve 50 binden fazla katılımcı ile airdrop etkinliği düzenledi. Yapılan bu airdrop ile katılımcılara program tokenleri dağıtıldı.
Gördüğü bu destek ve üstlendiği misyon ile dikkatleri üzerine çekmeyi başaran ve yükselişe geçen ICP, kısa sürede büyük kripto para borsalarının dikkatini de çekti ve listelemeler ard arda gelmeye başladı.
ICP coin avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Sahip olduğu ekosistem özellikleri bakımından Bitcoin ve Ethereum ekosistemi ile yarışacak kapasitede olduğu belirtilen Internet Computer (ICP) coinin, avantajları ve dezavantajları da elbette mevcut.
Avantajları;
*ICP coin içinde bulunduğu blok zincir teknolojisi sayesinde alım-satım emirleri onayını kısa sürede almayı sağlar. Ayrıca eşler arası alışverişlerde ve transfer işlemlerinde oldukça hızlıdır.
*ICP coin sahipleri, Internet Computer ağından DeFi uygulamalarını ve akıllı sözleşmeleri tek kaynak adresten yararlanarak oluşturabilirler.
*ICP Coin kullanılarak akıllı sözleşmeler internet hızında devreye sokulur ve veriler Internet Computer ağında hızlı şekilde güvenle işlenir ve depolanır.
Dezavantajları;
*ICP coin yapısı gereği staking ile pasif gelir seçeneği sunmamaktadır. Eğer kişisel cüzdanlarınızda bulundurarak pasif gelir elde planınız var ise ICP sizin için uygun bir coin değildir.
ICP coin nasıl alınır?
Yatırımcılardan oldukça büyük bir ilgi göre ICP, 10 Mayıs tarihinde Internet Computer blok zincirinin erişime açılmasının ardından, Binance, Huobi, KuCoin, Gate.io, OKEx ve Coinlist Pro borsalarında alım-satıma açıldı.
Ayrıca geçtiğimiz günlerde önde gelen kripto para borsalarından OKEx, ICP coine verdiği desteği vurgulayarak Internet Computer ağı ile ortaklık kurduklarını açıkladı. Kurulan bu ortaklık ile OKEx, Internet Computer projesine 10 milyon dolar değerinde bir fon sunacak ve bu fon ekosistemde bulunan projelerin geliştirilmesi için harcanacak.
Bu içerikte ICP coin ile ilgili bilgi verilmiştir. Yatırım tavsiyesi içermemektedir.