Vonzarovich
Visionary
- BNB
- 0,00180857
Kripto paralara yönelik pek çok ülkede olduğu gibi, ülkemizde de regülasyon çalışmaları söz konusu. Kanun koyucuların bunu yapması normal tabi ki. Hem vatandaşlarını korumak, sıkıntılı finansmanların önüne geçmek ve vergilendirmeyle gelirlerden pay almak çoğu ülkenin gündeminde. Bu konuda ülkemizde Kripto Para Yönetmeliği ile ilk adım atılmış olsa da devamının geleceği bekleniyor.
Öncelikle en temelde bu yeni çıkan Kripto Para Yönetmeliğinde ne olmuştu? Kripto para ile bir şeylerin alınıp, satılması yasaklanmış, aracı kurumların bu işi yapmaları yasaklanmıştı. Her ne kadar tepkilere neden olsa da anlaşılabilir bir düzenleme olduğunu söyleyebilirim. Devlet kısaca Türk lirasını kullanacaksın. Kripto para al sat yap ama sonunda TL olacak o mantığı güdüyor ki BIST gibi platformlarda da aynı durum söz konusu. Sadece burada tek bir sorun var. Ülkemizde sanki bu sadece bir ödeme aracıymış gibi görülüyor. Pek çok teknolojiye öncülük ediyor. Bunlar geri planda kaldı gibi.
Şimdi gelelim kripto paralara gelecek düzenleme nasıl olmalı? sorusuna. Bunun için kişisel düşüncelerimi maddeler halinde sıralayacağım.
1- Öncelikle her önüne gelen kripto para borsası açamayacak. Kripto para borsası için lisanslama gerekli olacak. ayrıca Merkez bankasına belirli bir miktar teminat yatırılacak. Bu teminat miktarı işlem hacminin belirli oranları geçmesi halinde kademeli olarak yükselecek.
2- Elbette denetime açık olacak. Kesinlikle olmayan kripto paranın satışına müsaade edilmeyecek. Edenler hakkında ağır cezalandırmalar söz konusu olmalı Ayrıca çok büyük para cezaları ve mağduriyetlere yönelik tazminatlar içinde düzenlemeye ekleme yapılmalı.
3- Vergilendirme sadece al sat işlemindeki komisyon ücreti üzerinden yapılacak. Bu piyasa çok hareketli. Öyle %10-20 gibi bir oran bu piyasayı felç eder. Kambiyo vergisi tarzı bir şey gelebilir. Borsa binde 1 alıyorken, devlette binde 2 alır. Finalde ciddi bir vergi geliri demek.
4- Kripto para borsalarında yapılacak olan kimlik doğrulama faaliyetlerine yönelik veriler BDDK ya da benzeri bir kurum tarafından depolanacak, borsalar tarafından bu verilerin yedeği alınmayacak.
5- Yurt dışı kripto para borsalarının Türkiye'de ikamet eden kullanıcılara hizmet verebilmesi için yine lisanslanması gerekecek. Türkiye'deki kullanıcılara ait veriler istenildiğinde paylaşılacak.
6- Kripto para borsaları kesinlikle ürün dağıtımı ile ilgili kampanya yapamayacak. Yani Porshe vereceğim gibi bir durumu olmayacak. Altyapın sağlamsa tercih edilirsin, rezaletse edilmezsin.
7- Kripto para borsalarının bakım faaliyetleri 6 saati geçemeyecek. Bahse konu faaliyet önceden bildirilecek ve bakım faaliyetin olacağı günden önceki ve sonraki günlerde dahil edilerek toplam 3 gün süreyle bahse konu firmaya kayıtlı tüm çalışanlar yurt dışı çıkış yasaklı olacaklar.
8- Kripto para borsaları reklam faaliyetleri yürütemeyecek.
9- Kripto para borsalarının destek faaliyetleri çözüm süresi maksimum 24 saattir. Bu süre sonunda çözümlenmeyen sorunlar için belirlenecek bir mahkeme yetkilendirilecek. Bahse konu sorunun bu süreden sonra giderilmesi tazminat hakkını ortadan kaldırmayacak.
10- Kripto para yatırımcıları KYC işlemini tamamlamadan alım satım işlemine başlayamayacak. KYC işlemi 2 saat içerisinde tamamlanacak.
11- Kripto para borsalarını hesaplarında bulunan paraların yurt dışı hesaplarına transfer yapmasına müsaade edilmeyecek. Şüpheli işlemlerde borsanın hesaplarına geçici bloke konulabilecek.
12- Kripto para yatırımcıları yasa çıktığı an itibariyle soğuk cüzdanlarındaki varlıkları 30 gün içerisinde Mal bildirimi yoluyla bildirecek. Bildirilmeyen varlıkların daha sonradan kaynağı kanıtlansa bile borsalara aktarım aşamasında ana paranın %30'u hazineye aktarılacak.
13- Airdrop faaliyetlerinden kazanılan tutarlar belirlenecek bir limitin üstünde olmadığı sürece vergilendirmeye tabi olmayacak.
14- Kripto para borsaları kendi kripto paralarını çıkarabilecek. Ancak bu durumda Merkez Bankası içerisindeki teminat miktarını belirlenen oranda arttıracak.
15- Kripto para çıkarmak isteyen yatırımcılar şirket kurmak zorundadır. Kripto para çıkarılma aşamasında kripto para borsalarının tabi olduğu teminat kuralları bu şirketler içinde uygulanır.
Nacizane kendi düşüncelerimden derlediğim fikirler 🙂Aklıma şimdilik gelenler bunlar. Birde hepsi tabi ki metinler değişerek yasalaşıyormuş. Ne gülerim. 🙂
Sizce neler yapılmalı? Yani yasaya bir madde ekleyecek olsanız ne olurdu? Böyle daha iyi bir soru oldu sanki