Vonzarovich
Visionary
- BNB
- 0,00080766
Bitcoin'in ortaya çıktığı 2009 yılından günümüze kadar bakıldığında kripto paralarda dönemsel bir sert yükseliş ve yine aynı şekilde dönemsel bir sert düşüş dönemi olduğunu görebiliriz. Bir yatırım açısından bakıldığında dönemler arasındaki süre birkaç (genellikle 1-2 yıl) ile sınırlı olduğu da dikkatlerden kaçmıyor tabi ki. Neden mi böyle başladım ? İnsanların kafasındaki bir soru işaretine kendimce çözüm bulmak amacıyla diyebilirim.
Son günlerde hatta bu yılın başından beri kripto para yatırımcılarının temelde sorduğu tek bir soru var. Kripto paralar neden düşüyor? Aslında cevaplaması zor gibi görünse de bir o kadar kolay diyebilirim.
Ne demiştik? Dönemsel sert hareketleri var, ama bir sonraki dönemde yükselişi daha sert oluyor. Şimdi bu genel manadaki yükseliş trendinden ne çıkarabiliriz. Bunu en güzel bu sektöre geçmişten bu yana biraz daha hakim olanların daha iyi anlayacağı bir örneklemeyle cevap vererek başlamak istiyorum. Bitcoin çatallandı ve ortaya Bitcoin Cash çıktı. Ethereum çatallandı ve Ethereum Classic ortaya çıktı. Yine ortalıkta sürünenleri var ama hani kaba tabirle rüzgarını bile duymuyoruz artık. Kendi dönemlerinin yıldızlarıydı bu projeler. Demek ki neymiş hani piyasada AYI olarak adlandırılan piyasa güzel bir elek görevi görüyormuş. İşe yarayanı tutup yaramayanı eleyerek potansiyel yatırımların belirli alanlarda toplanmasına olanak sağlıyor.
Normal bir yatırım aracında Bitcoin'deki tarzda düşüş eğilimleri çok ciddi yatırımcı küsmesine sebep olur. Toparlanması ciddi zaman alır. Ama Bitcoin'e bakıldığında durum böyle değil, O sert düşüşün arkasında eninde sonunda bir sert yükseliş yapmış. Tabi ki kendiyle beraber altcoinleri de.
Peki bu çöküş neden gerekli. İlk zamanlarda bir denge ile devam eden piyasada daha sonra Ethereum cardano, Ripple Avax vb. çok çeşitli kripto paralar piyasaya sürüldü. Bu kripto paralardan tutun saçma sapan projesi olan ve yerlerde sürünen projelere kadar hemen hemen hepsi içerisinde büyük ya da küçük bir yatırım barındırır. İşte piyasanın tıkandığı ve yatırımcı, talep, yatırım üçgeninin daha fazla yükselişe el vermediği bu durumda işe yaramaz projelerin elenerek bu projelerdeki yatırımlarında ana piyasaya kaydırılması amaçlanır. Eninde sonunda olan da birçok ölü proje ve bu projelerden çıkmış paraların belli başlı projeler üzerinde yoğunlaşarak piyasayı kalkındırması oluyor.
Tabi ki bu denklemde küresel piyasalarda devreye giriyor. Eskiden hiçbir anlam ifade etmeyen küresel piyasalar, şuan Bitcoin için önemli bir odak Aynı şekilde küresel piyasalarda Bitcoin ve birçok altcoini görmezden gelmeyi bırakmış durumdalar. Her ne kadar klasik denklemin içerisine küresel piayasalrın durumu da girmiş olsa da, ana denklem gücünü koruduğu sürece yükseliş düşüş eğilimlerinin aynı şekilde devam edeceğini değerlendiriyorum.
Çeşitli enerji bahaneleriyle Bitcoin madenciliğine gelen yasaklar söz konusu günümüzde. Büyük kripto paraların ve büyük borsaların üzerine yükleniliyor ve baskıaltına alınmaya çalışıyor. Ama aynı zamanda Coinbase gibi bir borsa Amerikan borsasında listelenmeyi başardı. yani olaya farklı yöneleiyle bakmak gerektiğini, başkasının çıkardığına "kaka" kendi bünyesindeki destekleyen bir yapının hakim olduğu bir kripto para sektörüyle karşı karşıyayız.
Bitcoin Halving olayına gelirsek; Özellikle ben buna sahip olmalıyım düşüncesindeki insanları dünya üzerinde değerlendirdiğimizde ve Bitcoin'in hem bir marka hem de 21 milyon gibi bir rakamla sınırlandırıldığı düşünüldüğünde her zenginin 1 BTC sahibi olamayacağına yönelik daha önce bir değerlendirme yazısı yayınlanmıştı. Hem bu sitede hem de başkalarında. Halving ile üretilen miktarın sürekli olarak yarıya düştüğü Bitcoin'de bu arzın çok üstünde yeni yatırımcı potansiyeli taşıyacak şekilde yeni nesil yetiştiğini değerlendiriyorum. Eski nesil her ne kadar uzak olsa da bu işlere, şu an öğrenci olup henüz tam anlamıyla bir gelir modeline sahip olmayan insanların da yakın zamanda iş sahibi olarak yatırımlarını kendi tanıdığı yatırım araçlarından Bitcoin ve altcoinlere yönelteceğini düşünüyorum. ayrıca artık bu denklemin içerisinde kurumsal şirketler ve bazıları el altından bazıları da aleni şekilde alım yapan ülkeler bulunuyor.
Kısacası yatırım tavsiyesi olmamakla beraber bu işlemin tam anlamıyla insan değil proje silkelemek olduğunu eninde sonunda yeniden boğa trenine binileceğini düşünüyorum.