Neler yeni

Kripto Sınıflandırması: 6 Dijital Varlık Türünü Anlamak

type.webp

Kripto paralar birçok kategoriye ayrılır. Var olan 10.000'den fazla dijital varlıkla, hepsini denemek ve anlamlandırmak çok zor olabilir. Bu nedenle, bu makalede, kripto para birimleri dünyasını kullanımlarına göre 6 ana kategoriye ayıracağız.

Para Birimi Kriptoları
Kripto para birimlerinin en bilinen kategorisi, ödeme kripto para birimleri olarak da bilinen para birimi kripto paralardır. Bu kripto paraların ana faydası, itibari paraya benzer bir değişim aracı olarak hizmet etmektir. En popüler kripto para birimi, geleneksel fiat paraya merkezi olmayan bir alternatif olma niyetiyle oluşturulan Bitcoin'dir. Diğer popüler örnekler arasında Ethereum, XRP ve Litecoin bulunur.

Platform Kripto Para Birimleri
Platform kripto para birimleri, merkeziyetsiz uygulamalar ve akıllı sözleşmeler için temel görevi gören dijital varlıklardır. Ethereum, blok zincirinin üzerinde merkeziyetsiz uygulamalar oluşturan güçlü bir geliştirici ekosistemi ile en iyi bilinen platform kripto para birimidir. Diğer örnekler arasında Cardano, Polkadot ve EOS bulunur.

Gizlilik Kripto Para Birimleri
Gizlilik kripto para birimleri, kullanıcılarının işlemlerinin gizliliğine ve güvenliğine öncelik veren dijital varlıklardır. Genellikle şeffaf olan ve bir blok zincirinde herkes tarafından görülebilen para birimi kripto para birimlerinin aksine, gizlilik kripto para birimleri, işlemleri gizli tutmak için sıfır bilgi kanıtları gibi gelişmiş gizlilik teknolojilerini kullanır. Gizlilik kripto para birimlerine örnek olarak Monero, ZCash ve Dash verilebilir.

Stablecoin'ler
Stablecoin'ler, istikrarlı bir değeri korumak için tasarlanmış, genellikle itibari bir para birimine veya bir varlık sepetine sabitlenmiş dijital varlıklardır. Stablecoin'lerin arkasındaki fikir, diğer kripto para birimlerinin oynaklığından kaçınmak isteyen yatırımcılar için güvenli bir sığınak sağlamaktır.
 
Stablecoinlerin popüler örnekleri arasında Tether, USDC ve DAI bulunur.

Menkul Kıymet Tokenleri
Menkul kıymet tokenleri, gayrimenkul, hisse senetleri veya tahviller gibi geleneksel bir varlığın sahipliğini temsil eden dijital varlıklardır. Menkul kıymet tokenlerinin faydası, geleneksel varlıklara yatırım yapmanın daha verimli, güvenli ve şeffaf bir yolunu sağlamaktır. Menkul kıymet tokenleri hala nispeten yeni bir kripto para birimi kategorisidir ve büyük ölçüde hükümetler tarafından düzenlenir.

Yardımcı Tokenler
Yardımcı tokenler, sahiplerine bir şirket tarafından sunulan belirli bir ürün veya hizmete erişim sağlayan dijital varlıklardır. Bu tokenlerin faydası, sahiplerinin ürün satın almasına veya bir platformdaki özel özelliklere erişmesine izin vermek gibi kullanım durumlarına bağlıdır. Fayda belirteçlerine örnek olarak BNB, Uniswap ve Golem dahildir.

Sonuç olarak, bunlar, kullanımlarına göre 6 ana kripto para kategorisidir. Farklı dijital varlık türlerini ve kullanım amaçlarını anlayarak, hangi kripto paralara yatırım yapacağınız veya belirli amaçlar için kullanacağınız konusunda daha bilinçli kararlar verebilirsiniz. Sürekli gelişen kripto para dünyası ile en son gelişmeler ve trendlerden haberdar olmak önemlidir.
 
Platform Kripto Para Birimleri
Platform kripto para birimleri, merkeziyetsiz uygulamalar ve akıllı sözleşmeler için temel görevi gören dijital varlıklardır. Ethereum, blok zincirinin üzerinde merkeziyetsiz uygulamalar oluşturan güçlü bir geliştirici ekosistemi ile en iyi bilinen platform kripto para birimidir. Diğer örnekler arasında Cardano, Polkadot ve EOS bulunur.
Bunların sayısı çok hocam. Sadece birkaç örnek olsun diye yazmışsın sanırım. AVAX, Polygon, Fantom, İotex vs. Say sat bitmez. Üzerinde uygulama geliştirilebilen tüm kripto para birimleri kısaca.
 

Forum istatistikleri

Konular
13.681
Mesajlar
65.953
Kullanıcılar
6.895
Son üye
ellonmuz57
Geri
Üst