Litecoin Nedir?
Litecoin 2011 senesinde Charlie Lee tarafından piyasaya sürülmüştür. Bitcoin gibi anında, hızlı ve düşük masraflı ödeme almak ve göndermek amacıyla oluşturulmuştur. Bitcoin'e göre daha ucuz ve daha hızlı olması planlanmıştır. Merkeziyeti olmayan açık kaynak kodlu bir kripto paradır. Kripto para literatüründe Bitcoin "dijital altın" olarak geçerken Litecoin'e de "dijital gümüş" sıfatı takılmıştır. Kurucusu Charlie Lee eski bir Google çalışanıdır.
Madencilik Sistemi
Litecoin de Bitcoin gibi zorlu matematiksel problemleri çözerek LTC kazmaya olanak sağlayan hash algoritması kullanıyor. Litecoin'de SHA-256'nın hash algoritması S-crypty kullanılıyor. Her iksinin de temelinde Proof of Work yani emek ispatı yer alıyor.
Madencilik yapılarak kazılabilecek toplam 84.000.000 LTC'den 66.538.053 tanesi dolaşımdadır. Piyasa değeri bakımından en değerli 9. kripto para Litecoin'dir. Üretildiğinden 2021 senesine kadar her zaman ilk altıda yer almıştır. Litecoin madencilik sisteminde 150 saniyede bir blok onayı yapılır, Bitcoin'de bir blok onayı 600 saniye sürer. Litecoin madenciliği hiçbir zaman Bitcoin ve Ethereum madencilikleri kadar ilgi görmemiştir.
LTC ile yapılan işlemlerde SegWit teknolojisi kullanılır. Bu teknoloji sayesinde ağ içinde yapılacak saldırıların önüne geçilebilir. Hackerlar ve internet korsanları yaptıkları her işlemde blockchainde bir kayda tabi tutuldukları için imza verisine sahip olurlar. SegWit koruma kalkanı bu imzaya sahip olan kullanıcılarının ağdaki yetkinliğini düşürerek saldırıların önüne geçer. 10 yaşına basan Litecoin ağda hiçbir büyük saldırıya maruz kalmadı, bu da demek oluyor ki SegWit koruma kalkanın görevini layığıyla yerine getiriyor.
Ayrıca Atomic Swap sayesinde herhangi bir borsaya gerek duymadan LTC'lerinizi kripto para birimlerine çevirebilirsiniz.
Litecoin Vakfı
Litecoin için blockchain geliştirmeleri yapıp güncellemeleri hayata süren ekip Litecoin Vakfı'dır. Tüm dünyadaki kullanıcılar için her gün daha iyi bir deneyim sunmayı amaçlarlar. Dünyadaki Litecoin ATM'si sayısındaki artış da vakfın sorumluluğundadır.
Litecoin Nereden Alınır?
Litecoin en eski kripto para birimlerinden olduğu için hala değerini korumaktadır. Binance, OKEx, HitBTC, Coinbase, DigiFinex ve CoinTiger en fazla Litecoin işlem hacmine sahip borsalardır. TL ile LTC alabilmek için BtcTurk, Paritex, Thodex, Paribu, Bitci, Felixo, Koinim ve BitUBU borsaları kullanılabilir. Birkaç borsada da ha TL ile işlem yapılabilmesine karşın o borsaların LTC / TRY işlem hacmi yeterince büyük olmadığından alım satımlarda değer kaybı yaşanabilir.
Neredeyse tüm soğuk cüzdanlarda Litecoin kullanılabilir. PayPal'ın destek verdiği nadir kripto para birimleri arasında da Litecoin yer almaktadır.
Yatırım tavsiyesi değildir. Sorumluluk reddi beyanı ve feragatname imzamda yer almaktadır.
Moderatör tarafında düzenlendi: