Maker (MKR) Nedir?
MKR, Maker DeFi platformunun yönetim tokenıdır. Platformda MKR ve DAI tokenları bulunur. Platform Ethereum ağı üzerinde kurulmuş bir akıllı sözleşme platformudur. DAI tokenın değerinin USD ile eşit olması için destek sağlayan ve değeri stabilize eden akıllı sözleşme ekosistemidir. Collateralized Debr Positions (CDP) yani Teminatlı Hesap Pozisyonları denen akıllı sözleşmeler bunu yapmaya olanak sağlar. MKR, oylamalarda kullanılır, risk yönetimi ve güvenlik teminatı olarak stake edilebilerek gelir elde etme imkanı sunar. Bu yöntem piyasadaki coinlerin çoğunun kullandığı ve özellikle güvenlik ve sürdürülebilirlik için çok önemli olan bir yöntemdir.
Maker, Erc 20 tabanlı oluşturulmuştur. Rune Christensen tarafından 18 Aralık 2017 tarihinde piyasaya sürülmüştür.
DAI, tıpkı en çok bilinen ve kullanılan Tether gibi Amerikan Doları'na endekli, kripto teminatlı bir stablecoindir. Piyasa sürülen ilk stablecoindir. DAI üretilirken ve ağda kullanılırken işlem ücretleri MKR ile ödenir. İşlem ücretleri ise yakılarak ortadan kaldırılır. Yani DAI kullanımı arttıkça Maker kullanımı da artar piyasadaki arzı da azalır. DAI sahipleri için Binance'ta yıllık %8,79 oranla esnek şekilde faiz imkanı sunuluyor.
Maker (MKR) piyasa değeri 2 milyar dolların üzerinde olan bir kripto paradır. Piyasa değeri bakımından en değerli 47. kripto paradır. Piyaasada 995.239 MKR bulunurken toplam arz ise 1.005.577 MKR'dır.
DAI ise 2 milyar 850 milyon dollar piyasa değerine sahiptir ve 38. sıradadır. En yüksek değerli stablecoinler arasında 3. sıradadır. Tether ve Binance USD'yi takip eder. Fiyatının 1 ABD Dolarına eşit kalabilmesi için sürekli basılan ve yakılan algoritmaya sahiptir dolayısıyla piyasada dolaşan arzı hep değişkendir.
MakerDao
DAI ve Maker'in atacağı adımlara MakerDao topluluğu karar veriyor. Platforma ait dApp sayesinde Parity, Metamask, Mist gibi cüzdanlar kullanılarak stake edilen MKR'ler karşılığı akıllı sözleşmelerle oy kullanılabiliyor. Platformda yapılması planlanan güncelleme ve geliştirmeler MKR tutan kullanıcıların oylarıyla hayata geçiyor. MKR stake edenler aynı zamanda kendileri de platformda teklif sunabilir. Verdiği oyu değiştirebilir, geri çekebilir. Teklifler arasından en çok oy alan teklif platformda kabul edilir. Teklif veya güncelleme hayata geçtikten sonra bir süre güvenlik gecikmesi yaşanır. Platform bu şekilde bir nevi kendi kendini düzenler.
Platformda THP akıllı sözleşmeleri MKR sahipleri tarafından oluşturulur. Platforma gönderilen MKR tokenlar DAI tahvili üretmek için kullanılır. Platforma MKR kilitlenerek karşılığı kadar DAI alınır, bir nevi borç verme işlemi gibi düzenlenebilir. Alınan DAI'ler geri ödenmediği sürece MKR tokenlar da kilitli kalır.
THP teminatları azaldığında MKR üretimi yapılır ve platforma satılır. Otomatik Yeniden Mallandırma da platformdaki dolandırıcılık, hırsızlık ve hackleme saldırılarına karşılık olarak coinlerin korunmasını sağlar.
Maker (MKR) Nereden Alınır?
Maker şu anda 60 tane kripto para borsasında listelenmekte. En yüksek hacimle işlem yapılan borsalar Coinbase, Binance, Huobi Global, Gemini ve Birstamp. Türk Lirası (TRY) ile MKR alım imkanı sunan tek borsa ise Paribu.