yecele
Guru
- BNB
- 0,00017200
Bu piyasaya hakim olanların bildiği, 2014 yılı ve öncesinde işlem yapanların ise bir çoğunun bulaşmak zorunda kaldığı ve zamanında 100binlerce bitcoini alarak kayıplara karışan ve batan Mt. Gox mağdurları için son zamanlarda bir geri ödeme söz konusu. Bunun sinyalleri bir süredir var ama aktif olarak geçen senenin son aylarında tekrar gündeme gelmiş bu ocak ayında da bu yüzden bir AYI piyasası beklentisi de oluşmuştur.
Mt. Gox tazminat teklifi oylaması dün itibariyle başlandı. Bu geri ödeme teklifinin uygulanabilmesi için Gox mağdurlarının çoğunluk oyu gerekmektedir.
Borsanın batışını açıklaması 2014 yılına dayansa da zamanın haberlerine göz attığımızda Mt. Gox borsası 2011 yılından beri batışına kadarki sürede kullanıcılarının bitcoinlerini 100er 200er sürekli olarak çekip başka alanlara aktarım yapıyormuş. Yani batış bir anda olmamış işin başından bu yana süregelmiş. Batış da demeyelim buna dünyanın en büyük dolandırıcılıklarından biri diyebiliriz.
Mt Gox davasına başkanlık eden mütevelli heyeti mağduların kısmen tazminat almalarına yönelik olan adımını attı. Dün başlayan davada, davacılar sivil rehabiltasyon önerisini kabul edip etmeyecekleri konusunda oylamaya başlayabilecekler. Bu oyların çevrimiçi olarak son tarihi 8 Ekimdir.
Mütevelli heyetinin bir açıklamasında şu detay önem arz ediyor. Eğer oy kullanılmazsa, Rehabilitasyon Plan Taslağına karşı oy kullanmış sayılacaksınız, yani karşı oy vermiş olacaksınız. Bu oy hakkı miktarının gerekliliğidir.
Teklifin başarıyla geçmesi için en az %50 oy barajını aşması gerekiyor. Oylama sonucunda teklif başarıyla geçse dahi başarısızlık ihtimali var olacaktır. Yani dava sonucunda gelir elde edilmeyebilir.
Ödemeler nasıl çalışacak?
Geçtiğimiz sene davacılara gönderilen bir mesaja göre davacılar ödemelerini JPY, BTC/BCH olarak geri ödemeleri alabilecekler. Bitcoinlerin her bir değeri 7.000 dolarak sabitlenmiş olarak JPY cinsinden geri verilecektir. Bu fiyat 2018 yılında sivil rehabilitasyon başlamasına denk gelmektedir. Anlık fiyat üzerinden değerlendirilmemektedir. Bu hem şimdiki ücret değil, bu noktada kullanıcıların aleyhine olsa da Mt. Gox'ın kapandığındaki bir kaç yüz dolar da olmayacaktır.
Burada bazı davacılar uzun süren bu yıpratıcı süreçten dolayı haklarını hukuk firmalara, başka insanlara veya davadaki diğer insanlara satmıştır.
Tüm alıcılar için bir kaç seçenek mevcut.
Alıcılar erken ödeme talep ederlerse kaybedilen tutarın %21'i iade edilecek, eğer beklemek isterlerse daha fazla tutara sahip olacaklar ama bunun bir garantisi yok.
Yapılan hesaplamalara göre 1 BTC'si içeride kalan bir yatırımcı erken ödeme seçerse 0.13 BTC ve 0.13 BCH ve 200.000 JPY alabilecektir.
Teklif başarısız olursa davacılar yeni bir teklif ile bir dava daha açabilecekler.
Haber coindesk sitesinden derlenmiştir.
Mt Gox'a para kaybedecek kadar eski bir yatırımcı var mı aramızda bilmiyorum ama bu olayın sonucunda BTC fiyatlarına etkisini merak ediyorum. Anlaşılan o ki geri alırlarsa her türlü içeride bıraktıkları BTC'nin daha düşüğüne sahip olacaklar. İçeride kalan bakiye 1:1 oranında aktarılsa kaçınılmaz bir Ayı piyasası beklerdim ama bu şartlarda ne olacağı belirsizliğini koruyor. Sizlerin bu konulardaki yorumunu merak ediyorum.
Aylar, yıllar geçse de scam asla bitmiyor ama bir yandan da kendini gösteriyor. Geçmiş haberleri inceledim hem Türkçe hem yabancı dildeki eski forum gönderilerine baktım, bu olaydan neredeyse 1 yıl öncesinden belki daha uzun süreden itibaren müşteriler hep bi şikayetçi. Param yatmıyor, geç yatıyor, doğrulama süreci çok uzun, çok fazla belge isteniyor gibi. İnsanlar aslında sinyali görmezden mi geliyor bilinmez. Her ne kadar böyle desek de bu olayla sinyalsiz de pat diye olabiliyor tabi. Dikkatli olmakta fayda var.