KriptoLuis
Master
- BNB
- 0,00081400
Metawear (WEAR), Sanal Dünyayla Gerçek Dünyayı Birbirine Bağlayan Moda Tasarım Köprüsü
Bugün sizlere, kısa süre sonra Özel satış etkinliği düzenlenecek olan, metaverse ve gerçek dünya arasında kullanıcılarına moda konusunda birçok hizmet vermeyi planlayan ve bir tekstil köprüsü kurmayı amaçlayan Türk girişimciler tarafından geliştirilen Metawear (WEAR) projesinden bahsedeceğim.
Bu proje; Giorgio Armani, Prada, Gucci, Dolce & Gabbana ve Valentino gibi dünyanın önde gelen moda tasarım firmaları başta olmak üzere, pek çok markanın hem kendi ürünlerini sanallaştırarak metaverse dünyasına NFT şeklinde sunmasına hem de yeni ürünlerin önce sanal olarak tasarlanması, üretilmesi ve topluluğa sunulabilmesi, ardından da gerçeklerinin üretilebilmesi için bir ekosistem yaratmayı amaçlıyor.
Platform bünyesinde kurulacak sanal tasarım akademisi ile yeni moda yaratıcılarının keşfedilerek yetiştirilmesi, yine platform bünyesinde kurulacak sanal tasarım ofisi ürünlerin geliştirilmesi ve platform bünyesindeki sanal moda mağazaları aracılığıyla müşterilere sunulması düşünülüyor.
Platform üzerinde Adam ve Eva adında 2 adet sanal manken yer alacak. Tasarlanan yeni ürünler bu mankenlerin üzerinde gerçekçi bir şekilde sergilenebilecek. Ürünlerin tüm özelliklerinin bu yolla müşterilere gösterilmesi amaçlandığı için 3D teknolojisi kullanılacak. Tasarlanan sanal ürünler ayrıntılı şekilde olacağından her türlü özelliği görülebilecek.
Kısacası kullanıcılar bu platformdan satın aldıkları sanal ürünleri metaverse’deki avatarlarına giydirebilecekken aynı ürünleri kendileri de gerçek dünyada giyebilecek.
Bu proje, yalnızca tekstil ürünlerinin tasarlanıp üretilebildiği sanal bir platform olmayacak, yanı zamanda moda mağazalarından oluşan mülklerin alınıp satılabildiği, işletilebildiği, hatta kiralanarak gelir elde edilebildiği bir metaverse olacak. Proje CEO’su bu mağaza mülklerini satın alan kişilerden geri alma garantisi vereceğini belirtiyor.
Söz konusu moda tasarımı olduğunda elbette bu konuyla ilgili birçok defile ve etkinliğin düzenlenecek olması da beklenen bir durum. Platform moda etkinlikleri konusunda da oldukça aktif olacağını ifade ediyor. Defilelerin yanı sıra, ödüllü tasarım yarışmaları, aylık ve haftalık tasarım etkinlikleri planladıklarını söylüyorlar.
Verecekleri kapsamlı hizmet sayesinde, firmaların siparişe dayalı üretim yapabileceklerini, bu sayede fazla enerji ve ham madde tüketiminin önüne geçilebileceğini savunuyorlar. Bu platformun, mağazalarda tanıtılacak sanal ürünlerin gerçek dünyada olduğu gibi detaylı şekilde anlaşılabileceği bir platform olması planlanıyor.
Özellikleri ve fiyatları birbirinden farklı 3 adet sanal moda mağazası yer alacak. Daha doğrusu mağazaların yer alacağı sanal alışveriş merkezleri olacak. Her birinin dükkan kapasitesi farklı olacağı için mağazaların fark edilme olasılıkları yer aldıkları alış veriş merkezlerine göre değişiklik gösterecek. Elbette, mağaza sahiplerinin kazançları da mağaza kapasitelerine göre farklılık gösterecek.
İlk alışveriş merkezi sadece 197 kişinin sahip olabileceği bir mülk.
2'inci ve 3’üncü alış veriş merkezleri sırasıyla 70 ve 27 kişinin sahip olabileceği mülkler.
Projenin BSC tabanlı ve toplam arzı 5 milyar olan WEAR isimli bir utility tokeni var. Bu token platform üzerindeki tüm faaliyetlerde kullanılacak.
WEAR Tokenin Proje Kapsamındaki Dağılımı
Tohumlama satışı turu- %4
Özel satış 1. turu- %6
Özel satış 2. turu- %4
Halk satışı turu- %3,5
Proje ekibi- %12,5
Danışmanlar- %5
Moda Mağazaları Yönetimi- %4,5
Partnerler- %4
Gezegenin güvenliği- %2,5
Ekosistemin büyütülmesi- %10
Borsa Likiditesi ve listeleme- %5
Tesisleşme- %8
Operasyonlar- %4
Pazarlama- %7
Geliştirme- %10
Etkileyici pazarlama- %5
Stratejik girişimler- %5
Tohumlama ve özel satışlarda sunulan tokenler yaklaşık 1 ay kilitli kaldıktan sonra, 24 ila 15 ay içerisinde dağıtılacak. Halk satış turu için ayrılan tokenler ise 6 ay içinde dağıtılacak. Proje ekibi için ayrılan kısım ise 6 aylık kilitleme sürelerinin ardından aylık eşit miktarlarda 48 ayda dağıtılacakken danışmanlar için ayrılan bölüm 6 aylık kilitleme süresinin ardından 24 ayda dağıtılacak. Diğer kısımlar ise 1 ila 3 ay kilitli kaldıktan sonra, 24 ay ile 48 ay içerisinde serbest kalacak.
Projenin sosyal medya hesaplarına girdiğimizde Twitter’da yaklaşık 82 bin, Telegram’da ise 72 bin gibi ciddi sayıda bir topluluğa ulaştığını görüyoruz.
Proje Partnerleri
Projenin partnerleri arasında Dutch Crypto İnvestors, Meta Fluence, Bull Perks, GTS Ventures, STR Venture, Zephyrus Capital, Pact Kapital, Reedy Capital, Seedify, Red Kit, Trustpad, İgnition, Master Ventures, İnsiders Ventures, Gate.io ve Gate.io Labs gibi bir çok kuruluş bulunuyor.
Projenin Yol Haritası
Proje Ekibi
Proje ekibinin gerçek isim ve fotoğraflarının ve de Linkedin bağlantılarının web sitesinde yer aldığını öncelikle belirteyim. Bir önemli konu da proje ekibinin Türk olduğudur.
13 kişiden oluşan ekip üyelerinin bilgisayar ve sistem mühendisliği, moda tasarımı, tekstil mühendisliği, proje yönetimi, animasyon, sanallaştırma, pazarlama gibi konularda 15 yıl ile 35 yıl arasında değişen tecrübeye sahip kişilerden oluştuğunu görüyoruz. Ayrıca 5 kişilik yine alanında uzman danışman ekibi bulunuyor. Danışman ekibinin tamamı yabancı uyruklu.
İzlemek isteyenler için projeyle ilgili videolar web sitesinde yer alıyor. İçinde proje CEO’sunun da yer aldığı videolar mevcut.
Projeyi beğendiğimi söylemeliyim. Büyük bir amaçla yola çıktıkları ortada. Eğer büyük moda devlerini platforma getirebilirlerse oldukça ses getirebilirler. Özellikle firmalara sundukları hizmetler güzel. Moda tasarım dünyası için de sanal bir eğitim ve çalışma ofisi kurmaları yine takdir edilecek bir özellik. Sadece sanal dünyaya değil, gerçek dünyaya hitap eden ürünler geliştirme fikri proje için çok güzel fırsatlar doğurabilir. Üstelik, ürünlerin gerçeğinin üretilmeden önce , birebir kopyasının sanal olarak üretilecek olması ve müşterilerin beğenisine sunulacak olması da harika bir fikir. Bu sayede siparişe göre üretim yapılarak hem maliyetler azaltılabilir hem de kaynaklar boşa harcanmamış olur. Bu konunun reklamı iyi yapılırsa ses getirecek bir proje olabilir diye düşünüyorum. Ayrıca, projenin henüz piyasaya çıkmadan sosyal medyada ulaştığı kişi sayısı da yabana atılamayacak denli yüksek.
Yatırım tavsiyesi değildir.