KriptoLuis
Master
- BNB
- 0,00066000
MultiversePad (MVPAD), Çok zincirli Bir AMM, Bir NFT Marketi, Bir DeFi Platformu, Bir Verim Çiftliği
Bundan sonra piyasaya çıkacak olan projelerin genelde çok özellikli yapılar oluşturmaya özen gösterdiğini görüyoruz. İşte bu çok özellikli yapı üzerine platform inşa eden projelerden biri de bu yazının konusu olan MultiversePad (MVPAD) projesi.
Yaptığım inceleme sonrasında bu platformun geliştiricileri, bir otomatik piyasa yapıcı (AMM) yani bir DEX platformu inşa ederken, DeFi piyasası kapsamında lending (borç verme) hizmeti vermeyi, kullanıcıların yüksek kazançlar sağlayabileceği bir çiftlik uygulaması başlatmayı, NFT ticareti için bir market alanı açmayı, piyasaya çıkacak yeni projeler için bir fırlatma rampası oluşturmayı ve hatta çok daha fazlasını yapacaklarını söylüyorlar. Üstelik tüm bu hizmetleri hem çoklu zincir hem de çapraz zincir hizmetleriyle bir arada yapacakları merkeziyetsiz bir hepsi bir arada platformu ortaya çıkaracaklarını belirtiyorlar. Çalışmayı düşündükleri ağlar Ethereum, Harmony, BSC, Solana ve Polygon. Bu platform, aslında tüm hizmetleri birbirini destekler nitelikte kullanmayı düşünüyor. Böylece, hem projenin gelişimi hızlanabilir hem de kullanıcılar aynı platform üzerinde yaptıkları yatırım ve işlemler sayesinde kazançlarını katlayabilirler.
Whitepapper’da yer alan bilgilerden çıkardığım şey, Launchpad yani fırlatma rampası olayını ekstra önemsedikleri oldu. Burada gerçekleştirecekleri ön satış etkinliklerinde her şeyin düzgün ve şeffaf bir şekilde sürekli işleyebilmesi için katmanlı bir yapı oluşturduklarını belirtiyorlar. Bu bir nevi level sistemi demek. Platformun yönetişim tokeni olan MVPAD’in elde tutulduğu miktara göre Asteroid, Comet, Meteor ve Supernova isimlerini taşıyan 4 farklı katman olacak. Bu katmanlar, diğer ön satış platformlarında olduğu gibi, yatırımcıların herhangi bir tokenin ön satışından alacağı payı belirleyecek. Tüm katmanlar, yapılacak ön satışlarda belirli bir pay alma hakkına sahip olacak. Ön satışların 2 turdan oluşacağı ve ilk turda satılmayan tokenlerin de ikinci turda ilk kayıt yaptıran yatırımcılara paylaştırılacağı belirtiliyor.
Şimdi, MVPAD tokenden ve platformdaki kullanımından bahsederek aynı zamanda projenin diğer özelliklerine de değinmiş olalım. MVPAD token projenin merkezine yerleştirilmiş durumda. Platformdaki tüm himetler MVPAD üzerinden yürüyecek.
MVPAD, piyasaya ilk olarak BSC tabanlı olarak sürülecek ancak hemen arkasından Polygon ağında da aktif olacak. Toplamda 200 milyon arzı olmasına rağmen dolaşımdaki miktarı 11 milyon adet olacak. Zaten platformda yapılan işlemlerin ücretleri MVPAD olarak kesilecek ve bu ücretlerin bir kısmı yakılacağı için tokenin toplam arzı zaman içinde azalacak. Farming kazançları da yine kesilecek işlem ücretlerinden karşılanacak (işlem ücretlerinin %90’ı farming kazançlarına aktarılacak).
MVPAD holderları platformda yapılacak etkinliklerle ilgili oy verme hakkına sahip olacak.
MVPAD tokenin, zincirler arası yapılacak takas işlemlerinde de temel bir pozisyonda olacağı belirtiliyor. Yani bu token bir nevi köprü protokolü gibi çalışacak.
MVPAD Tokenin Proje Kapsamındaki Dağılımı
Toplam arzın %35’lik bölümüne tekabül eden 70 milyon token, tohumlama satışı ve özel satış için ayrılacak. Tohumlama satışı için ayrılacak 20 milyon tokenin %10’u borsa listelemesi esnasında serbest bırakılacakken geriye kalan %90’lık kısım her ay %10 oranında serbest kalacak. Tohumlama satış fiyatı 0,014 dolar olacak. Özel satış için ayrılan 50 milyon tokenin ise listelendiği zaman %10’u serbest kalırken geriye kalan %90’lık bölüm her ay %15 oranında serbest bırakılmak şartıyla kilitli tutulacak. Özel satış fiyatı 0,017 dolar olarak belirlenmiş.
Toplam arzın %5’lik bölümüne denk gelen 10 milyon token halk satışı için ayrılmış durumda. Bu miktarın %25’lik kısmı ilk listeleme esnasında serbest olacakken geriye kalan %75’lik kısmın ise her hafta %5 oranında kilidi açılacak. Halk satış fiyatı 0,02 dolar.
Toplam arzın %10’luk bölümüne karşılık gelen ve prje ekibine ayrılmış olan 20 milyon token 6 ay boyunca kilitli kaldıktan sonra, her çeyrek yılda %10 oranında serbest bırakılacak.
Toplam arzın %40’ını oluşturan 80 milyon token, eko sistem, pazarlama ve staking için ayrılmış. Eko sistem ve pazarlama için her ay %5 oranında kilit açma söz konusu olacak. Staking ve airdroplar için listelemede %5 ve yine her hafta %5 kilit açma gerçekleştirilecek.
Son olarak, likidite için ayrılan ve toplam arzın %10’una denk gelen 20 milyon token ise 1 yıl boyunca kilitli kalacak.
Projenin Yol Haritası
2021- 3. Çeyrek
MultiversePad'in kurulması ve proje ekibinin oluşturulması.
Pazar araştırması yapılarak diğer başlatma platformlarından veri alınması
DeFi hizmetleri ve çapraz zincir için araştırma yapılması
2021- 4. Çeyrek
Projenin web sitesinin geliştirilmesi
MVPAD tokenin proje kapsamında nasıl kullanılacağına dair tasarım modelinin oluşturulması
(Yukarıdaki planların hepsinin tamamlandığı belirtiliyor)
Stratejik ortaklar ve yatırımcılarla işbirliğine gidilmesi
2022- 1. Çeyrek
MVPAD tokenin halk satışını organize edilmesi ve bir DEX'te listelenmesi
Çok Zinciri kapsayacak şekilde staking başlatılması
Deflasyonist tarımın aktif edilmesi
Tokenin bir CEX'te listelenmesi
Ethereum, Polygon ve BSC ağlarını kapsayan çok zincirli AMM protokolünün aktif hale getirilmesi
Poligon eko sistemindeki faaliyetlerin genişletilmesi
Çok zincirli ön satış organizasyonlarının başlatılması
2022- 2. Çeyrek
Çok zincirli AMM Mainnet’in lansmanının yapılaması
AMM, Launchpad ve stakin himzetleri için Harmony ağının MultiversePad DeFi uygulamsına entegre edilmesi
Crosschain AMM'nin başlatılması
Projenin Partnerleri
Projenin partnerleri arasında CWİN Capital ve DaoStarter yer alıyor. Meyda partnerleri ise Cryptoverse Xplorer ve Whitelist IDOs bulunuyor.
Proje ekibi hakkında ne Whitepapper’da ne de web sitesinde herhangi bir ize rastlamadım. Bununla birlikte, Twitter, Telegram ve Medium gibi sosyal paylaşım platformlarında yer alıyorlar.
Projenin planladıkları için olumsuz bir nokta olmamasına rağmen, hem proje ekibi hakkında yeterince bilgiye erişilememesi hem proje partnerlerinin diğer projelere göre zayıf kalması hem de yol haritalarında gerçekleştirdikleri cılız gelişmelere ve yatırımcı ve partner bulma tarihlerine sadık kalmamalarına ve de bünyelerinde yer vereceklerine kısaca değindikleri NFT konusunda hiç bir ayrıntı vermemelerine bakınca aklımda soru işaretleri belirmiyor değil. Yine de, projenin yapısı gereği yakından takibi hak ettiğini düşünüyorum. Bunun gibi, çok yönlü ve çok zincirli projelerin iş yapabilme potansiyelini olduğu düşüncesindeyim. Yakından takip ederek yol haritalarındaki planlara ne denli sadık kaldıklarına göre bir yaklaşım sergilenebilir.
Yatırım tavsiyesi değildir.