Bonarous
Influencer
- BNB
- 0,00073250
Sebeplere başlamadan önce yatırım danışmanı, analist vs. olmadığımı, bu yazıyı yatırım tavsiyesi vermek amaçlı yazmadığımı ve yapılacak yatırımlardan doğacak kazanç ve kayıpların yatırımcının kendi sorumluluğunda olduğunu belirtmek isterim.
Bir kripto para borsası (veya benzeri yöntem) ile kripto para satın aldığınızda kriptolarınızı dijital bir cüzdanda tutarsınız. Bu kriptoları ister belirli bir platformda, ister online sıcak cüzdanınızda, isterseniz hardware soğuk cüzdanınızda tutabilirsiniz. Her durumda kripto paralarınız şifrelenmiş kodlarla güvenve altına alınmıştır ve siz erişim izni vermediğiniz sürece hiçbir üçüncü taraf onlara erişemez.
Siz bir satın alma, kripto para gönderme veya alma işlemi yaptığınızda, bir akıllı sözleşme imzaladığınızda bu işlemi blok zincirinde görebilirsiniz. Sadece siz değil, cüzdan adresinizi bilen herkes bu işlemleri görebilir. Blok zincirleri, halka açık defterlerdir. Böylece her kurumun veya kişinin yaptığı tüm işlemler kayıt altına alınır ve bir aracıya ihtiyaç duymadan doğrudan takip edilebilir.
Portföyünüzü Kripto Paralar İle Çeşitlendirebilirsiniz
Kripto paralara yatırım yapmanın (ve yapmamanın) asıl nedenlerinden biri, piyasanın volatil olmasından dolayı riskler taşımasıdır. Çoğu yatırım danışmanı, portföyünüzdeki yatırım araçlarının belirli yüzdesinin riskli yatırım araçlarından oluşmasını savunur. Vadeli, kaldıraçlı, marjin işlemler bir kenara alındığında ve spot piyasadan bahsettiğimizde de riskli yatırım sınıfına koyacağımız ilk yatırım aracı kripto paralardır. Eğer yatırım için ayırdığınız nakitinizin tamamıyla kripto para satın almak istemiyorsanız -ki bu bence de en iyi karardır-, portföyünüzü çeşitlendirmek ve yüksek potansiyele sahip yatırımlar eklemek için kripto paraların iyi bir seçenek olduğunu unutmamalısınız.
Ethereum blok zincirini bir kenara bırakırsak, kripto paralar ile yapacağınız işlemlerde komisyonlar çok düşüktür. Kripto para borsaları işlemlerden genellikle %0,1 komisyon alırlar. Bir başkasına kripto göndermek ise hangi ağın kullanılacağına göre değişmekle birlikte genellikle $0,01 ile $1,50 arasında bir işlem ücreti gerektirir. Akıllı sözleşme imzalamak genellikle ücretsizdir. Bir dex'te token onaylamak, bir likidite havuzuna dahil olmak veya bir blok zinciri oyununda bir ticaret yapmak da yine kullanılan ağa göre değişmekle birlikte $0,01 ile $0,20 arasında bir ücret ödemeyi gerektirebilir. Hisse kanıtı (PoS) konsensüsünün daha fazla madenciye sahip olması ve ölçeklenebilirlik problemlerinin aşılması ile kripto işlem ücretlerinin daha da düşeceği beklenmektedir.
Bir EFT yapmanın, üçüncü taraf ödeme işlemcisi kullanmanın (Western Union gibi), bir hisse, emtia veya viop yatırımı yapmanın maliyetleri aracılara ödenen komisyonlarla birlikte toplam ücretin %1'ine ulaştığı hatta kimi zaman bunu aştığı bile bilinmektedir.
Kripto Piyasasında Hiçbir Şey İçin Geç Değil
Kripto paralara yatırım yapmak için geç kaldığını düşünen çok yatırımcı var. Aralarından seçim yapabileceğiniz binlerce kripto para mevcut, ve çeşitli lansman platformlarıyla veya sadece kendi ön satış programlarıyla hayata geçecek ve değer kazanma potansiyeline sahip yüz binlerce yeni proje daha olacak. Yatırım yapmak sizin tercihinize bağlı. Kriptolar nasıl riskli yatırım sınıflandırmasına giriyorsa farklı kripto para birimleri de kendi içinde az riskli - orta riskli - riskli olarak ayrılabilir.
Bitcoin, Ethereum, Binance Coin, Cardano ve Solana gibi demirbaş kripto paralar diğerlerine göre daha az risk taşır. Shitcoin veya memecoin olarak adlandırılan kripto paralar ise çok daha riskli ve volatil yatırımlardır. Siz de demirbaş kripto paralara bağlı kalabilir veya kripto portföyünüzü birçok farklı kategoride kriptoya yatırım yaparak çeşitlendirebilirsiniz. Öte yandan launchpadlere katılarak ön satış indirimiyle kripto sahibi olmayı da düşünebilirsiniz.
Kripto paralardan neredeyse herkes haberdar, ama arkalarındaki teknoloji hakkında büyük çoğunluk hiçbir şey bilmiyor. Bitcoin, 2009'da piyasaya sürüldüğünde, blok zincirindeki ilk merkeziyetsiz kripto para birimiydi. 2008'de dağıtılmış dijital defter teknolojisi olarak tanıtılan blok zinciri, işlemleri düzenlemelerden bağımsız ve güvenli hale getirebilmek için o zamandan bu yana sürekli geliştirildi ve geliştirilmeye devam ediyor.
Ethereum, Binance Coin, Cardano, Solana, Polkadot, Avalanche, Polygon, Tron'un her biri bir blok zincirine sahip akıllı sözleşme platformudur. Bu blok zincirlerinin ağında başka tokenler üretilebilir ve dApp olarak adlandırılan merkeziyetsiz uygulamalar oluşturulabilir. Bu teknoloji hayatımızda çok hızlı şekilde yer edinmeye devam ediyor ve gelecekte uygulamaların çok daha merkeziyetsiz olacağı aşikar.
2017 senesi ve öncesinde bir mahalleye sığdırılabilecek kadar insan kripto para satın alıyordu. O günden beri yavaş yavaş daha fazla insan kripto yatırımcısı oldu ve birçok ana akım kurum kripto para yatırımı yapmaya başladı. İnsanlar artık portföylerinde mutlaka Bitcoin'i ve diğer kripto paraları bulunduruyorlar. Her gün başka bir büyük firma, kurumsal yatırımcıların arasına dahil oluyor. Kurumsal yatırımcı arttıkça fiyat yükseliyor ve istikrar buluyor.
Kripto Paraların Sahibi Yoktur, Hükümetlerce Kontrol Edilemezler
Kripto paralar, itibari para birimlerinden farklı olarak belirli arza sahiptir. Herhangi bir hükümetin fiat paralarda yapabileceği gibi ihtiyaç duyulduğunda daha fazla Bitcoin basamazsınız, çünkü her zaman 21 milyon adet Bitcoin sınırı olacaktır. Kripto para basma veya yakma yeteneğine hiçbir zaman bir kurum veya bir kişi sahip olamaz. Blok zincirlerinde yapılacak her değişimde her bir madencinin oyu geçerli olacaktır. Kripto paralar matematiksel algoritmalarla sınırlandırılır ve kimse onları manipüle edemez.
Her ne olursa olsun, başta da bahsettiğim gibi, kripto para piyasası hala volatil bir yapıya sahiptir ve yüksek riskler içerir. Yatırım yapmayı düşünenler ve konu hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler;
Metaverse'te Nasıl Para Kazanılır?
Kripto Paraların Değeri Hafta Sonları Neden Düşer
Neden Ethereum Yatırımı Yapmalıyım
Ethereum Madenciliği 2022'de Ne Olacak
DeFi ve Online Oyunları Birleştiren "GameFi" Nedir?
Yatırım için Bitcoin mi Altın mı Tercih Etmeliyim?
Akıllı Sözleşme Nedir?
Oyun Endüstrisi ve DeFi'ın Birleşimi
Çapraz Zincir (Cross-Chain) Köprüler ve DeFi Kullanımı Nedir?
NFT'lerin Gelecekteki Potansiyeli
Yeni Finans Çağında Kripto Para Birimlerinin Rolü
Her Kripto Para Yatırımcısının Bilmesi Gereken İpuçları
Kripto Paranın Artıları ve Eksileri
Bitcoin Satın Almadan Önce Bilmeniz Gereken Önemli Şeyler
Kripto Paralar Kredi Kartı Sektörünü Nasıl Değiştirecek?
konularına göz atabilir.
Yatırım tavsiyesi değildir.