Neler yeni
Türkiye’nin Lider Kripto Para Forumu

Blockchain dünyasının Türkçe Wikipedia'sına hoş geldiniz!

Hemen ücretsiz üye olun ve kayıt olduğunuz anda coin kazanmaya başlayın. Kendi konularınızı paylaşın, diğer üyelerle etkileşim kurun ve dilediğiniz zaman coinlerinizi çekin.

Katılmak için şimdi harekete geçin!

Pedagojik Formasyon Kalktımı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir düzenlemesiyle birlikte 1 Eylül 2025 tarihi itibarıyla öğretmen atamalarında pedagojik formasyon zorunluluğunun sona ereceği iddia edildi.Umarım kısa zaman da konu netliğe kavuşur.Günümüz de bir çok ünİversite mezunu formasyon yapacak arkadaş bu konuyu araştırma.Sizce bu pedagojik formasyon kalkmalı mı yoksa devam etmeli midir.

Pedagojik Formasyon Nedir?

Pedagojik formasyon programı, Türkiye'de öğretmenlik mesleğini icra etmek isteyenler için düzenlenen bir sertifika programı olarak sunulmakta iken 2023 yılı başında YÖK'ün aldığı bir kararla pedagojik formasyon eğitimi lisans programları bünyesinde de seçmeli ders olarak verilmeye başlanmıştır. Sertifika programı şeklinde verilen pedagojik formasyon eğitimi lisans programlarından bağımsız olarak yürütülmeye devam etmektedir. Pedagojik eğitim programı, öğretmenlik lisans programları dışında kalan lisans programlarının öğrencilerine/mezunlarına pedagojik bilgi ve beceriler kazandırmayı amaçlamaktadır.

Lisans programları bünyesinde seçmeli olarak verilmekte olan pedagojik eğitim dersleri 2023 Bahar Dönemi itibariyle 3. ve 4. sınıflara sunulmuştur. 2023 Güz Dönemi itibariyle lisans öğrencilerimiz 2. sınıftan itibaren bu dersleri almaya başlayabileceklerdir. Sertifika programı olarak yürütülmekte olan pedagojik formasyon programı, genellikle iki yarıyıl (dönem) süresince uygulanır.

Program kapsamında, öğretmen adaylarına eğitim psikolojisi, öğrenme ve öğretme ilkeleri, sınıf yönetimi, ölçme ve değerlendirme gibi pedagojik konular hakkında temel bilgiler verilir. Öğrenciler aynı zamanda öğretmenlik uygulaması dersini de başarmak zorundadırlar.

Pedagojik formasyon programını başarıyla tamamlayanlar, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavlara girerek öğretmenlik mesleğine atanma şansına sahip olurlar. Pedagojik formasyon programını tamamlayanlar, ilgili branşlarda öğretmenlik yapabilirler.
 
Hocam bu tip sertifikasyonlar teorik olarak her zaman doğru ve yerindedir. Yani özellikle çocuklar ve ergenlerle muhatap bir meslek gurubu olan öğretmenliğe giriş için kendini bu alana hazırlayan her adaya kendini geliştirme imkanı tanır.

Ama işin uygulama kısmına bakmak lâzım. Orada durum nedir? Verimlilik nedir? İstatistik var mı bu alanda, bilmiyorum.
 
Ben kalkmadı sadece milli eğitim akademisi isminde bir şey getirdiler diye biliyorum. 3 ay önce formasyon mu yüksek lisans mı bir düşündüm. Yaşadığım şehirde eğitim fakültesi olmadığı için formasyon eğitimi verilmiyormuş. Komşu şehire de gidip gelmekle uğraşamam düşüncesiyle vaz geçtim.
Sürekli dünyada eşi benzeri görülmemiş şeyleri Türkiyenin eğitim sisteminde deniyorlar. Sürekli bir şeyler değişip duruyor. Hem öğretmenler için hem de öğrenciler için. Bence bir standart belirlemeleri lazım.
 

Forum istatistikleri

Konular
13.827
Mesajlar
67.604
Kullanıcılar
6.948
Son üye
SukruEmre
Geri
Üst