Neler yeni

Polkadot ile İnternet Devrimi

crypto-3569795_640.webp


Polkadot, son zamanlarda Türk borsalarında listelenmeye başlayınca dikkatimi çekti ve daha detaylı bir araştırma yaptım. Geçen gün de, bir analist yatırım için tek coin hakkı olsa bu hakkını Polkadot’tan yana kullanacağını söylüyordu. Biraz araştırma yapınca, neden böyle söylediğini daha iyi anladım. Gerçekten fark yaratacak bir projeye benziyor.

Şimdi Polkadot konusunda biraz daha detaya inmeye, bir takım teknik kavramlar içinden geçerek anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle Polkadot’un fikir babası olan kişiye küçük bir parantez açalım.

Polkadot’un Fikir Babası

Dr. Gavin Wood. Bu kişinin, Ethereum’un kurulması ve tasarlanmasında ortaklık rolü var. Ethereum’un resmi beyannamesini kaleme olan Wood, Ethereum’un baş teknoloji sorumluluğunu üstlenirken ilk işlevsel uygulamasını da yaratıyor.

Web3 Vakfı’nın konsey üyeleri arasında yer alan ve oldukça donanımlı biri olduğu anlaşılan Wood’un, Bilgisayar Bilimleri doktorası var. Aynı zamanda, kendi kurduğu Parity Technologies şirketinin direktörlük görevini üstleniyor.

Polkadot, bir Web3 Vakfı projesi. Bu vakfın içeriği, başka bir yazının konusu. Devrim niteliğinde yenilikler tasarlayan vakıf üyelerinin nitelikleri, Polkadot’un potansiyelini anlamamız konusunda önem arz ediyor.

Dr. Gavin Wood’a, Web3 Vakfı konseyinde iki önemli isim eşlik ediyor.

Bu isimlerin ilki, Dr. Aeron Buchanan. Web 3.0 projesine en başından dahil olan Buchanan, Ethereum ekibine matematiksel modelleyici olarak 2014 yılında giriyor. Bilgisayarla görme doktorasını Oxford Üniversitesi’nde yapan ve iş dünyasında, hem özel efektler hem de insansız hava araçları için algoritma tasarımcılığı deneyimi kazanan Buchanan, hala Ethereum’un Avrupa departmanında başkanlık görevi yürütüyor. Ayrıca bazı teknoloji şirketlerine, Blockchain teknolojisi kurma konusunda hizmet veriyor.

Diğer isim ise, Reto Trinkler. Bir matematik dehası olan isim, Ethereum için hala akıllı sözleşmeler geliştirmeye devam ediyor. Ayrıca, Blockchain tabanlı dijital yatırım fonları platformu Melonport AG'nin kurucu ortağı. Çeşitli projelerde algoritma tasarımcılığı yapan Trinkler’ın kendi adını taşıyan bir şirketi var; Trinkler Software.

Polkadot’un Çalışma Prensibi

Polkadot’u, insanlara hem kimlik bilgilerini hem de diğer verilerini kontrol edebilme imkanı veren, yeni nesil bir web hizmetini mümkün kılmak için oluşturulmuş yeni nesil bir blok zinciri altyapısı şeklinde tanımlayabiliriz. Web hizmetlerini, şirketlerin ya da kurumların tekelinden kurtararak ademi merkeziyetçi bir yapıya kavuşturmayı amaçlayan bir projedir.

Polkadot altyapısı, birbirinden bağımsız ağları tek bir ağda toplayabilecek. Polkadot Aktarma Zinciri sayesinde güvenlik paylaştırılarak müdahaleye kapalı hale gelecek. Bu sayede, aşılması imkansız bir güvenlik duvarı inşa edilecek ve verilerin güvenliği sağlanmış olacak. Aynı zamanda, bu aktarma zinciri, veri transferini ve diğer işlemleri mümkün kılacak. Polkadot, hem blok zinciri olmayan sistemlerle hem de Bitcoin gibi yerleşik ağlarla entegre bir şekilde çalışabilecek.

Saniyede 1000 işlem yapabilme kapasitesine sahip Polkadot, Blockchain’in kabul görmesine mani olan ciddi problemlere çözüm sunuyor. Defi, enerji, nesnelerin interneti ve oyunlar gibi Blockchain uygulamalarının önünü açıyor.

DOT, platformda yönetişim, stake, ve bonding için kullanılabilecek.

DOT’u, Huobi Global, Binance, OKEx, Kraken gibi yabancı borsalarda bulabilirsiniz. Bunun yanında, Paribu ve BTCTürk gibi yerli borsalar da yakın zaman içinde bu tokeni listelemeye başladı.

DOT, güncel Coinmarketcap verilerine göre, 5.27 dolardan işlem görüyor.

Polkadot için internette devrim yapacağını söylesek yanlış olmaz herhalde. Mevcut yöntemlerden vazgeçilmesi zaman alacaktır. Ancak, ilerleyen yıllarda Polkadot’un internet üzerindeki devrimsel etkilerini yavaş yavaş görmeye başlayacağımızı düşünüyorum.

Polkadot, internetin Blockchain’e taşınması için açılan bir yol. İnternet sayesinde çalışabilen Blockchain, interneti içine alacak desekdik yanlış olmazdı sanırım. İronik.

Polkadot, belki kısa vadede değil ama orta ve uzun vadede değer kazanacak bir kripto para birimi olabilir. Ben fırsat buldukça ufak ufak alıp bir köşede tutmayı düşünüyorum. Elbette yatırım tavsiyesi değil bu. Herkes kendi kararını kendi verir. Yatırım yapmadan önce, farklı insanların görüşlerine de bakmalısınız. Ben, okuyup anladıklarımı, kendi bakış açımla sizlere aktarmaya çalıştım.

İyi forumlar dilerim…
 

Forum istatistikleri

Konular
13.683
Mesajlar
65.985
Kullanıcılar
6.897
Son üye
Ali4533
Geri
Üst