Polygon (MATIC) Nedir?
Erc20 tabanlıdır ve Ethereum ağında işlem görür. Erc20 tokenı olmasından dolayı Ethereum ağını kullanan tüm cüzdanlarda saklanabilir. Böylece Proof of Stake sistemiyle hızlı işlem olanağı sağlar. Proje aşamasındaki MATIC Network blockchainiyle birlikte saniyeler içinde milyonlarca işlem yapabilecek kadar hızlı olması planlanıyor. İşlem ücretlerini mümkün olduğunca azaltarak yeni teknolojiler kullanan blockchainle onay hızını da arttırmayı amaçlıyorlar. Hem kullanıcıların benimsediği hem de maliyeti düşük platformlar kurmayı arzuluyorlar. Protokol aslen yazılımcılar için geliştirilmiştir. Ethereum ağından farklı olarak iş birliği, güvenlik, ölçeklenebilirlik ve topluluk kavramlarını bir araya toplayıp Ethereum ağındaki problemleri gidermeyi amaçlar. Matic zincir operatörleri PoS sisteminde teminat amaçlı stake edilen tokenlar ağdaki güvenliği sağlar. Tokenın ismi öncesinde Matic Network iken sonradan değiştirilip Polygon yapılmıştır.
2 milyar dollara yakın piyasa değeriyle en değerli 52. kripto para konumundadır. Piyasada 5,011,255,458 MATIC bulunuyor. Seneler geçtikçe toplam arz olan 10,000,000,000 MATIC'e yaklaşılacağı düşünülüyor. Polygon, eski ismiyle Matic Network, piyasaya ilk olarak Binance Launchpad ile sürülmüştür.
Matic Network'ün yan zincirleri herkese açıktır. Açık kaynaklı olması sebebiyle ağda dApp'ler (merkeziyetsiz uygulamalar) oluşturulabilir. Ethereum ağında oluşturulan dApp'ler Matic Network'e taşınabilir, kopyalanabilir. İşlemleri kolaylaştırıcı çözümler, ödeme Softwate Development Kit ve API'ları, Matic Cüzdanı ve kimlik çözümlerini bu şekilde sağlıyorlar. WalletConnect ile birlikte yerel mobil uygulamalar ve SDK ile birlikte kullanıcı deneyimi için problemsiz UX yapılabiliyor. Matic ağı tamamen merkeziyetsizdir. Ethereum katman 2 projelerinden farklı olarak Matic Network'te kullanıcı deneyimi çok yüksektir. Ağda UX işlemleri çevrimdışı olarak yapılabilir, ağın güvenliği böylece daha da artar.
Ethereum ekosisteminin bilinen ve saygı duyulan isimlerinden Anthony Sassano, Sean Adams, Hudson Jameson, John Lilic gibi kişiler Polygon projesine danışmanlık yapıyorlar. Polygon ayrıca Easyfi, Aavegothchi ve Polymarket platformlarının proje geliştiricisi.Tüm bu proje ve platformlarda MATIC tokenı utility token görevi görerek kullanılıyor.
Matic Network'te kullanıcılara bundan önceki işlemleri değerlendirilerek kredi puanı verilir. Kredi puanı yüksek olan kullanıcıların parası eksik olduğunda ağdaki kullanıcılara borç olarak token verilir. Bu işlem Matic Network'te Dharma protokolü kullanılır.
Matic Network'teki dApp'leri sıralamak gerekirse:
- Quickswap
- Polymarket
- Quarters
- CryptoControl
- Tradestars
- Battle Racers
- Decentral Games
- Stacks City
- Chainguardians
- Tradelink
- DocBlock
- Sapien
- CryptowarriorZ
- Injective
- 0xUniverse
- 0xRacers
- 0xWarriors
- Worldopo
- Hxro
- Spells of Genesis
- Moonshot
- Zawadi
- Ispolink
- Somnium Space
- Showcase
- Opucoin
- Blocklords
- Ginete
- Badbit
- Light Trail Rush
- FINETs
- Terra Virtua
- Ethernal
- Blockchain Cuties
- Crowdclick
- Alethea AI
- OroPocket
- Cartesi
Bu merkeziyetsiz uygulamaların hepsi farklı amaçlara hizmet ediyor. Serbest piyasaların gücünden yararlanmaya olanak sağlayan dApp, Polymarket. Quarters ise dünyanın SEC onaylı ilk oyun para birimi. Tradestars ise Polygon'u NFT piyasasına sokuyor. Gerçek hayattaki spor kişiliklerini temsil eden NFT'lere sahip olabilecekleri, oluşturabilecekleri ve ticaretini yapabilecekleri fantastik spor oyunu olarak karşımıza çıkıyor.
Aralarında en çok kullanılan dApp ise QuickSwap. https://quickswap.exchange/ adresinden ulaşılabilecek merkeziyetsiz kripto para borsasında Erc20 tabanlı tokenlar çok düşük gas fee'ler karşılığında çok hızlı şekilde takas edilebilir. QuickSwap'te layer 2 kullanılır.
Polygon (MATIC) Nereden Alınır?
Polygon'un alım satım hacminin en çok döndüğü borsalar Binance, Coinbase Pro, Binance.US, FTX ve Huobi Global borsalarıdır. Toplamda 33'ten fazla borsada 18 işlem çiftinde işlem görmektedir. TL ile Polygon alınabilecek tek borsa Bitay borsasıdır.