J
jupiterdianysa
Misafir
Önceden matik olan polygon nedir? Ethereum'u ölçeklendirmeye nasıl yardımcı olacak? Neden Ethereum'un blok zincirleri interneti olduğunu iddia ediyor? Ve neden bazen polkadot ve Cosmos ile karşılaştırılıyor?
Önce polygonun nasıl ortaya çıktığını görelim. Polygon yeniden markalaşmadan önce proje Matic veya matic Network olarak biliniyordu. Matic, 2017 yılında Hindistan'daki kripto para topluluğunda aktif katılımcılar olan ve Ethereum'un ölçeklendirme sorunlarını bir araya getirmeye ve çözmeye karar veren 3 kurucu tarafından başlatıldı. Ekip iki ana çözüm üzerinde çalıştı: Matic’in plazma uygulamasına dayalı plazma zincirleri ve 2. katman ölçeklendirme çözümleri,POS zinciri. Matic Network'ün arkasındaki token; Matic, Nisan 2019'da Binance launch pad aracılığıyla dağıtıldı. Ekip 5,6 milyon dolar topladı.
İki buçuk yıldan fazla çalışmanın ardından, Matic ağı Mainnet 2020'nin ortalarında faaliyete geçti. Ve hızla daha fazla dikkat çekmeye başladı. Bu, sağlam ölçeklendirme çözümleri bulmaya acil bir ihtiyaç olduğunu gösteren ethereum üzerindeki artan gas ücretleri tarafından çok etkilendi. 2021'in başında matic ekibi projelerinin kapsamını genişletmeye karar verdi. Ve kendilerini polygon olarak yeniden markaladılar. Polygon, daha genelleştirilmiş bir ölçekleme çözümü oluşturmayı amaçlamaktadır. Ölçeklendirme söz konusu olduğunda, bunu yapmanın iki ana yolu vardır: katman 2 ölçekleme ve yan zincirler. Katman 2 ölçeklendirmesi, ana katmanın güvenliğine dayanır; Ethereum blockchain plazma, optimistic Roll-Ups ve ZK Roll-Ups en popüler seçeneklerdir. Yan zincirler kendi güvenlik modellerine dayanır.
Polygon, bir veya iki ölçekleme çözümü sağlamak yerine, birden çok farklı ölçeklendirme çözümünü bağlamayı kolaylaştıran bir ekosistem oluşturmayı hedefler; farklı fikir birliği mekanizmalarına sahip yan zincirlerden plazma, optimistic Roll-Ups ve ZK Roll-Ups gibi 2. katman seçeneklerine kadar her şeyi içerir. Mevcut Matic ölçeklendirme çözümlerini, POS ve plazma zincirlerinin temelde tüm polygon ekosisteminde bulunan birçok ölçeklendirme seçeneğinden biri haline geldiğini düşünebiliriz.
Polygon ayrıca, yeni projelerin kendi son derece özelleştirilebilir ölçeklendirme çözümlerini hızla oluşturmasını kolaylaştıran bir çerçeve sağlar. Şimdi projeyi biraz daha iyi anlamak için polygonun arkasındaki teknolojiye daha yakından bakalım. Polygon, iki ana tür ethereum uyumlu blok zinciri ağını destekler. Bağımsız ağlar ve güvenli zincirler. Hizmet modeli olarak bir güvenlikten yararlanan ağlar. Bağımsız zincirler kendi güvenliklerine güvenir. Örneğin, bir proof of stake gibi kendi fikir birliği modellerine sahip olabilirler. Bu tür ağlar, kendilerine en üst düzeyde bağımsızlık ve esneklik sunar, yani tamamen bağımsızdırlar, ancak bu sağlam bir güvenlik modeli oluşturmalarını zorlaştırır. Örneğin, POS, çok sayıda güvenilir doğrulayıcı gerektirir. Bu tür bir model genellikle aşağıdakiler için uygundur:
kurumsal blok zincirleri ve güçlü topluluklara sahip halihazırda kurulmuş projeler.
Güvenli zincirler, güvenliği bir hizmet modeli olarak kullanır. Bu doğrudan ethereum tarafından sağlanabilir. Bu doğrulayıcılar polygon ekosisteminde çalıştırılır. Polkadot’un paylaşılan güvenlik modeline benzer bir kavram olan birden çok projeyle paylaşılabilirler.
En yüksek güvenlik seviyesinde zincirlerdir, ancak bağımsızlık ve esneklikten ödün verirler. Bu model genellikle start up denemeleri ve güvenlik odaklı projeler tarafından gerçekleştirilir. Bağımsız zincirler ile güvenli zincirler arasındaki ayrımın, yan zincirler ve katman 2 çözümleri arasındaki olağan ayrımdan daha genel olduğunu muhtemelen fark etmişsinizdir.
Şimdi polygon tarafından ne tür çözümlerin desteklendiğini bildiğimize göre, mimariye biraz daha derinlemesine bakalım. Polygon mimarisi, dört soyut ve bir araya getirilebilir katmandan oluşur.
Ethereum katmanı: polygon zincirleri temel katmanı olarak ethereum kullanabilir ve ethereum’un yüksek güvenliğinden yararlanabilir. Bu katman, ethereum üzerinde bir dizi akıllı sözleşmeler olarak uygulanır ve kesinlik ve kontrol noktası belirleme, stake etme, anlaşmazlık çözümü ve ethereum ile polygon zincirleri arasında mesajlaşma gibi şeyler için kullanılabilir. Poligon bazlı zincirler kullanmak zorunda olmadığından bu katman isteğe bağlıdır.
Bir sonraki; güvenlik katmanıdır. Bu, hizmet işlevi olarak bir doğrulayıcı sağlayabilen başka bir zorunlu olmayan katmandır. Bu işlev, çokgen zincirlerinin, herhangi bir çokgen zincirinin geçerliliğini periyodik olarak kontrol edebilen bir dizi doğrulayıcıdan yararlanmasına olanak tanır. Bu katman genellikle ethereum ile paralel çalışan bir metabolik zincir olarak uygulanır ve doğrulayıcı yönetimi, kayıt, kayıt silme, ödüller, karıştırma ve çokgen zincir doğrulama gibi şeylerden sorumludur. Güvenlik katmanı tamamen soyuttur ve farklı özelliklere sahip birden çok uygulamaya sahip olabilir. Bu katman ayrıca doğrudan ethereum üzerinde uygulanabilir ve Ethereum'un madencilerini doğrulayıcı olarak kullanabilir.
Bir sonraki katman; polygonun ağ katmanıdır. Bu, polygon mimarisindeki ilk zorunlu katmandır. Bu katman, her ağın şu işlevi sürdürebildiği bağımsız blok zinciri ağlarından oluşur; işlem nedenselliği, yerel fikir birliği ve blok üretimi.
Son katman; yürütme katmanı. Bu katman, polygon zincirlerine dahil olan işlemlerin yorumlanmasından ve yürütülmesinden sorumludur. Yürütme ortamı ve yürütme mantığı alt katmanlarından oluşur. Polygon mimarisi söz konusu olduğunda ana çıkarım, kasıtlı olarak genel ve soyut olacak şekilde yapılmasıdır. Bu, ölçeklendirmek isteyen diğer uygulamaların ihtiyaçlarına mükemmel şekilde uyan en iyi temizleme çözümünü seçmelerine olanak tanır.
Bildiğimiz gibi, farklı uygulamalar güvenlik, işlem hızı, işlem maliyeti veya egemenlik gibi farklı şeyler için optimizasyon isteyebilir ve bunlardan birinde başarılı olmak genellikle başka bir yerde fedakarlık yapmak anlamına gelir. Bir örnek olarak, akıllı sözleşmelere kilitlenmiş milyarlarca doları depolamayı amaçlayan bir defi protokolü, muhtemelen güvenliği optimize etmek ister ve egemenliği feda etmekten memnun olabilir. Bunun gibi bir protokol büyük olasılıkla ethereum katmanını kullanır. Başka bir proje, diyelim ki bir NFT Pazaryeri çok düşük işlem maliyetleri için optimizasyon yapmak isteyebilir ve güvenliği aşırı yüksekten yeterince yükseğe düşürerek bir fedakarlık yapmakta sorun görmez. Böyle bir proje, ethereum katmanını atlayabilir ve paylaşılan doğrulayıcılar kümesiyle güvenlik katmanına güvenebilir veya belki de bir blockchain tabanlı oyun, ultra hızlı blok süresine sahip kendi fikir birliği mekanizmasına güvenmek istiyor. Bu durumda hem ethereum hem de güvenlik katmanını tamamen atlayabilir ve çokgen ağ katmanına odaklanabilirler.
Gördüğümüz gibi, polygonlar birden fazla seçenek sunabilir ve farklı uygulamaların arkasındaki ekipler, kullanım durumlarına mükemmel şekilde uyanı seçmeye karar verebilirler. Ayrıca, bir ölçekleme çözümünden diğerine geçişi kolaylaştırmayı da amaçlamaktadır. Projenin arkasındaki koşullar değişirse veya başka bir daha iyi ölçeklendirme çözümü kullanılabilir hale gelirse bu gerekli olabilir.
Bu mimari aynı zamanda birden fazla farklı polygon çözümünün birbiriyle iletişim kurmasına izin verir. Silo sistemler oluşturmayı engellediği için bu çok önemlidir. Şu anda polygon ekosisteminde mevcut olan tek ölçekleme çözümleri matic POS zinciri ve matic plazma zinciri çözümleridir. Ekip ayrıca ZK Roll-Ups, optimistic Roll-Ups, Enterprise zincirleri ve diğer yan zincirler gibi diğer birçok seçeneği eklemek için olumlu bir şekilde çalışıyor. Şu anda polygon üzerinde başlatılan projeler matic POS ve matic plazma zincirleriyle başlamaktadır.
Matic plazma zinciri, bir ethereum layer 2 tahmin tabanlı plazma uygulamasıdır. Esas itibarıyla plazma, ölçeklenebilir merkezi olmayan uygulamalar oluşturmak için bir çerçevedir. Plazma, işlemlerin ana zincirden alt zincirlere aktarılmasına izin verir, bu da hızlı ve ucuz işlemlere olanak tanır.
Plazmanın dezavantajlarından biri, fonlarını 2. tabakadan çekmek isteyen kullanıcılar için uzun bir bekleme süresidir.
Plazma, genel amaçlı akıllı sözleşmeleri ölçeklendirmek için kullanılamaz. Matic PoS zinciri, izinsiz bir yan zincirdir ve ethereum zincirine paralel olarak çalışır. Zincir, kendi doğrulayıcılarına sahip hisseli mutabakat mekanizmasının kanıtı ile güvence altına alınmıştır. Matic POS zinciri kendi itiraf mekanizmasına sahip olsa da, doğrulayıcılar stake etme ve kontrol noktaları söz konusu olduğunda ethereum güvenliğine de güveniyor. Matic POS zinciri, Ethereum tabanlı projelerin akıllı sözleşmelerini zahmetsizce taşımasına olanak tanıyan EVM uyumludur. Şimdiye kadar Matic POS zinciri ve Matic plazma zincirleri, 80'den fazla uygulamayı kaldırabildi, 5 milyondan fazla işlemi gerçekleştirdi ve 200 milyon doların üzerinde kullanıcı fonunu güvence altına aldı. Doğrudan matic üzerinde başlatılan veya geçiş sürecinde Matic POS Zincirine halihazırda taşınmış olan projelerden bazıları arasında hızlı takas; uniswap, Sushiswap, poly Market, polka Markets ve superfarm çatalı bulunmakta. Bunun yanında grafik ve zincir bağlantı gibi altyapı projeleri de polygona genişleme kararı aldı.
Yakın zamanda polygon, video oyun endüstrisindeki büyük bir oyuncusu Atari ile ortaklık kurduklarını da duyurdu. Şimdiye kadar Matic polygon olarak yeniden markalaşıyor gibi görünüyor ve projenin kapsamının böyle genişletilmesi gerçekten harika bir fikir. Bunun temel nedeni, gelecekte farklı ölçeklendirme çözümlerinin mevcut olacağının daha açık ve net hale gelmesidir. Yeni mimaride polygon, bu farklı ölçeklendirme seçenekleri arasındaki bağlantıları kolaylaştırabilir.
Aynı zamanda hem optimistic toparlamalara hem de polygonun mevcut ölçeklendirme çözümlerinin çoğuna ekleyebileceği ZK toparlamalarına büyük bir odaklanma var gibi görünüyor. Buradaki ana risk, bu popüler ölçeklendirme teknolarından birinin polygon ile bütünleşmeden kendi kendine teknolojiyi benimsenir. Ancak bu gerçekleşse bile, bu teknolojinin sonunda polygona entegre olma şansı var. Daha fazla ölçeklendirme seçeneği eklemek ve daha fazla projeye katılım söz konusu olduğunda polygonun ilerlemesini izlemek ilginç olacak. Ayrıca, farklı güvenlik garantilerine sahip farklı ölçeklendirme çözümleri arasında iletişim kurmanın ne kadar kolay olacağını da görmemiz gerekecek. Polygonun teknik raporunun, Polkadot, Cosmos ve Avalanche gibi diğer 1. katman blok zincirleriyle doğrudan karşılaştırmaları olduğunu da belirtmek gerekir. Bu aynı zamanda farklı blok zincirleri arasındaki birlikte çalışabilirliğe odaklanmakta. Bu projelerin aksine, polygon, her şeyi birbirine bağlayan ana merkez olan ethereum zinciri ile ethereum ekosistemine odaklanır. Bunun elbette güçlü bir kullanıcı ve geliştirici topluluğu ve iyi bilinen programlama dili gibi birçok avantajı vardır; kısaca sağlamlık ve kripto para birimi alanındaki en popüler sanal makine; EVM. ayrıca Ethereum'un trilyonlarca doları ekonomik faaliyette işleyen güvenilir bir temel zincir olarak hizmet verme konusunda uzun bir geçmişi var. Geliştirilmesi zaman alan bir şey ve tamamen yeni bir blok zinciri tarafından kopyalanması zor. Ethereum yığınına aşinalık gücü, binance akıllı zincirinin son yükselişinde gösterildiği gibi göz ardı edilemez.
Önce polygonun nasıl ortaya çıktığını görelim. Polygon yeniden markalaşmadan önce proje Matic veya matic Network olarak biliniyordu. Matic, 2017 yılında Hindistan'daki kripto para topluluğunda aktif katılımcılar olan ve Ethereum'un ölçeklendirme sorunlarını bir araya getirmeye ve çözmeye karar veren 3 kurucu tarafından başlatıldı. Ekip iki ana çözüm üzerinde çalıştı: Matic’in plazma uygulamasına dayalı plazma zincirleri ve 2. katman ölçeklendirme çözümleri,POS zinciri. Matic Network'ün arkasındaki token; Matic, Nisan 2019'da Binance launch pad aracılığıyla dağıtıldı. Ekip 5,6 milyon dolar topladı.
İki buçuk yıldan fazla çalışmanın ardından, Matic ağı Mainnet 2020'nin ortalarında faaliyete geçti. Ve hızla daha fazla dikkat çekmeye başladı. Bu, sağlam ölçeklendirme çözümleri bulmaya acil bir ihtiyaç olduğunu gösteren ethereum üzerindeki artan gas ücretleri tarafından çok etkilendi. 2021'in başında matic ekibi projelerinin kapsamını genişletmeye karar verdi. Ve kendilerini polygon olarak yeniden markaladılar. Polygon, daha genelleştirilmiş bir ölçekleme çözümü oluşturmayı amaçlamaktadır. Ölçeklendirme söz konusu olduğunda, bunu yapmanın iki ana yolu vardır: katman 2 ölçekleme ve yan zincirler. Katman 2 ölçeklendirmesi, ana katmanın güvenliğine dayanır; Ethereum blockchain plazma, optimistic Roll-Ups ve ZK Roll-Ups en popüler seçeneklerdir. Yan zincirler kendi güvenlik modellerine dayanır.
Polygon, bir veya iki ölçekleme çözümü sağlamak yerine, birden çok farklı ölçeklendirme çözümünü bağlamayı kolaylaştıran bir ekosistem oluşturmayı hedefler; farklı fikir birliği mekanizmalarına sahip yan zincirlerden plazma, optimistic Roll-Ups ve ZK Roll-Ups gibi 2. katman seçeneklerine kadar her şeyi içerir. Mevcut Matic ölçeklendirme çözümlerini, POS ve plazma zincirlerinin temelde tüm polygon ekosisteminde bulunan birçok ölçeklendirme seçeneğinden biri haline geldiğini düşünebiliriz.
Polygon ayrıca, yeni projelerin kendi son derece özelleştirilebilir ölçeklendirme çözümlerini hızla oluşturmasını kolaylaştıran bir çerçeve sağlar. Şimdi projeyi biraz daha iyi anlamak için polygonun arkasındaki teknolojiye daha yakından bakalım. Polygon, iki ana tür ethereum uyumlu blok zinciri ağını destekler. Bağımsız ağlar ve güvenli zincirler. Hizmet modeli olarak bir güvenlikten yararlanan ağlar. Bağımsız zincirler kendi güvenliklerine güvenir. Örneğin, bir proof of stake gibi kendi fikir birliği modellerine sahip olabilirler. Bu tür ağlar, kendilerine en üst düzeyde bağımsızlık ve esneklik sunar, yani tamamen bağımsızdırlar, ancak bu sağlam bir güvenlik modeli oluşturmalarını zorlaştırır. Örneğin, POS, çok sayıda güvenilir doğrulayıcı gerektirir. Bu tür bir model genellikle aşağıdakiler için uygundur:
kurumsal blok zincirleri ve güçlü topluluklara sahip halihazırda kurulmuş projeler.
Güvenli zincirler, güvenliği bir hizmet modeli olarak kullanır. Bu doğrudan ethereum tarafından sağlanabilir. Bu doğrulayıcılar polygon ekosisteminde çalıştırılır. Polkadot’un paylaşılan güvenlik modeline benzer bir kavram olan birden çok projeyle paylaşılabilirler.
En yüksek güvenlik seviyesinde zincirlerdir, ancak bağımsızlık ve esneklikten ödün verirler. Bu model genellikle start up denemeleri ve güvenlik odaklı projeler tarafından gerçekleştirilir. Bağımsız zincirler ile güvenli zincirler arasındaki ayrımın, yan zincirler ve katman 2 çözümleri arasındaki olağan ayrımdan daha genel olduğunu muhtemelen fark etmişsinizdir.
Şimdi polygon tarafından ne tür çözümlerin desteklendiğini bildiğimize göre, mimariye biraz daha derinlemesine bakalım. Polygon mimarisi, dört soyut ve bir araya getirilebilir katmandan oluşur.
Ethereum katmanı: polygon zincirleri temel katmanı olarak ethereum kullanabilir ve ethereum’un yüksek güvenliğinden yararlanabilir. Bu katman, ethereum üzerinde bir dizi akıllı sözleşmeler olarak uygulanır ve kesinlik ve kontrol noktası belirleme, stake etme, anlaşmazlık çözümü ve ethereum ile polygon zincirleri arasında mesajlaşma gibi şeyler için kullanılabilir. Poligon bazlı zincirler kullanmak zorunda olmadığından bu katman isteğe bağlıdır.
Bir sonraki; güvenlik katmanıdır. Bu, hizmet işlevi olarak bir doğrulayıcı sağlayabilen başka bir zorunlu olmayan katmandır. Bu işlev, çokgen zincirlerinin, herhangi bir çokgen zincirinin geçerliliğini periyodik olarak kontrol edebilen bir dizi doğrulayıcıdan yararlanmasına olanak tanır. Bu katman genellikle ethereum ile paralel çalışan bir metabolik zincir olarak uygulanır ve doğrulayıcı yönetimi, kayıt, kayıt silme, ödüller, karıştırma ve çokgen zincir doğrulama gibi şeylerden sorumludur. Güvenlik katmanı tamamen soyuttur ve farklı özelliklere sahip birden çok uygulamaya sahip olabilir. Bu katman ayrıca doğrudan ethereum üzerinde uygulanabilir ve Ethereum'un madencilerini doğrulayıcı olarak kullanabilir.
Bir sonraki katman; polygonun ağ katmanıdır. Bu, polygon mimarisindeki ilk zorunlu katmandır. Bu katman, her ağın şu işlevi sürdürebildiği bağımsız blok zinciri ağlarından oluşur; işlem nedenselliği, yerel fikir birliği ve blok üretimi.
Son katman; yürütme katmanı. Bu katman, polygon zincirlerine dahil olan işlemlerin yorumlanmasından ve yürütülmesinden sorumludur. Yürütme ortamı ve yürütme mantığı alt katmanlarından oluşur. Polygon mimarisi söz konusu olduğunda ana çıkarım, kasıtlı olarak genel ve soyut olacak şekilde yapılmasıdır. Bu, ölçeklendirmek isteyen diğer uygulamaların ihtiyaçlarına mükemmel şekilde uyan en iyi temizleme çözümünü seçmelerine olanak tanır.
Bildiğimiz gibi, farklı uygulamalar güvenlik, işlem hızı, işlem maliyeti veya egemenlik gibi farklı şeyler için optimizasyon isteyebilir ve bunlardan birinde başarılı olmak genellikle başka bir yerde fedakarlık yapmak anlamına gelir. Bir örnek olarak, akıllı sözleşmelere kilitlenmiş milyarlarca doları depolamayı amaçlayan bir defi protokolü, muhtemelen güvenliği optimize etmek ister ve egemenliği feda etmekten memnun olabilir. Bunun gibi bir protokol büyük olasılıkla ethereum katmanını kullanır. Başka bir proje, diyelim ki bir NFT Pazaryeri çok düşük işlem maliyetleri için optimizasyon yapmak isteyebilir ve güvenliği aşırı yüksekten yeterince yükseğe düşürerek bir fedakarlık yapmakta sorun görmez. Böyle bir proje, ethereum katmanını atlayabilir ve paylaşılan doğrulayıcılar kümesiyle güvenlik katmanına güvenebilir veya belki de bir blockchain tabanlı oyun, ultra hızlı blok süresine sahip kendi fikir birliği mekanizmasına güvenmek istiyor. Bu durumda hem ethereum hem de güvenlik katmanını tamamen atlayabilir ve çokgen ağ katmanına odaklanabilirler.
Gördüğümüz gibi, polygonlar birden fazla seçenek sunabilir ve farklı uygulamaların arkasındaki ekipler, kullanım durumlarına mükemmel şekilde uyanı seçmeye karar verebilirler. Ayrıca, bir ölçekleme çözümünden diğerine geçişi kolaylaştırmayı da amaçlamaktadır. Projenin arkasındaki koşullar değişirse veya başka bir daha iyi ölçeklendirme çözümü kullanılabilir hale gelirse bu gerekli olabilir.
Bu mimari aynı zamanda birden fazla farklı polygon çözümünün birbiriyle iletişim kurmasına izin verir. Silo sistemler oluşturmayı engellediği için bu çok önemlidir. Şu anda polygon ekosisteminde mevcut olan tek ölçekleme çözümleri matic POS zinciri ve matic plazma zinciri çözümleridir. Ekip ayrıca ZK Roll-Ups, optimistic Roll-Ups, Enterprise zincirleri ve diğer yan zincirler gibi diğer birçok seçeneği eklemek için olumlu bir şekilde çalışıyor. Şu anda polygon üzerinde başlatılan projeler matic POS ve matic plazma zincirleriyle başlamaktadır.
Matic plazma zinciri, bir ethereum layer 2 tahmin tabanlı plazma uygulamasıdır. Esas itibarıyla plazma, ölçeklenebilir merkezi olmayan uygulamalar oluşturmak için bir çerçevedir. Plazma, işlemlerin ana zincirden alt zincirlere aktarılmasına izin verir, bu da hızlı ve ucuz işlemlere olanak tanır.
Plazmanın dezavantajlarından biri, fonlarını 2. tabakadan çekmek isteyen kullanıcılar için uzun bir bekleme süresidir.
Plazma, genel amaçlı akıllı sözleşmeleri ölçeklendirmek için kullanılamaz. Matic PoS zinciri, izinsiz bir yan zincirdir ve ethereum zincirine paralel olarak çalışır. Zincir, kendi doğrulayıcılarına sahip hisseli mutabakat mekanizmasının kanıtı ile güvence altına alınmıştır. Matic POS zinciri kendi itiraf mekanizmasına sahip olsa da, doğrulayıcılar stake etme ve kontrol noktaları söz konusu olduğunda ethereum güvenliğine de güveniyor. Matic POS zinciri, Ethereum tabanlı projelerin akıllı sözleşmelerini zahmetsizce taşımasına olanak tanıyan EVM uyumludur. Şimdiye kadar Matic POS zinciri ve Matic plazma zincirleri, 80'den fazla uygulamayı kaldırabildi, 5 milyondan fazla işlemi gerçekleştirdi ve 200 milyon doların üzerinde kullanıcı fonunu güvence altına aldı. Doğrudan matic üzerinde başlatılan veya geçiş sürecinde Matic POS Zincirine halihazırda taşınmış olan projelerden bazıları arasında hızlı takas; uniswap, Sushiswap, poly Market, polka Markets ve superfarm çatalı bulunmakta. Bunun yanında grafik ve zincir bağlantı gibi altyapı projeleri de polygona genişleme kararı aldı.
Yakın zamanda polygon, video oyun endüstrisindeki büyük bir oyuncusu Atari ile ortaklık kurduklarını da duyurdu. Şimdiye kadar Matic polygon olarak yeniden markalaşıyor gibi görünüyor ve projenin kapsamının böyle genişletilmesi gerçekten harika bir fikir. Bunun temel nedeni, gelecekte farklı ölçeklendirme çözümlerinin mevcut olacağının daha açık ve net hale gelmesidir. Yeni mimaride polygon, bu farklı ölçeklendirme seçenekleri arasındaki bağlantıları kolaylaştırabilir.
Aynı zamanda hem optimistic toparlamalara hem de polygonun mevcut ölçeklendirme çözümlerinin çoğuna ekleyebileceği ZK toparlamalarına büyük bir odaklanma var gibi görünüyor. Buradaki ana risk, bu popüler ölçeklendirme teknolarından birinin polygon ile bütünleşmeden kendi kendine teknolojiyi benimsenir. Ancak bu gerçekleşse bile, bu teknolojinin sonunda polygona entegre olma şansı var. Daha fazla ölçeklendirme seçeneği eklemek ve daha fazla projeye katılım söz konusu olduğunda polygonun ilerlemesini izlemek ilginç olacak. Ayrıca, farklı güvenlik garantilerine sahip farklı ölçeklendirme çözümleri arasında iletişim kurmanın ne kadar kolay olacağını da görmemiz gerekecek. Polygonun teknik raporunun, Polkadot, Cosmos ve Avalanche gibi diğer 1. katman blok zincirleriyle doğrudan karşılaştırmaları olduğunu da belirtmek gerekir. Bu aynı zamanda farklı blok zincirleri arasındaki birlikte çalışabilirliğe odaklanmakta. Bu projelerin aksine, polygon, her şeyi birbirine bağlayan ana merkez olan ethereum zinciri ile ethereum ekosistemine odaklanır. Bunun elbette güçlü bir kullanıcı ve geliştirici topluluğu ve iyi bilinen programlama dili gibi birçok avantajı vardır; kısaca sağlamlık ve kripto para birimi alanındaki en popüler sanal makine; EVM. ayrıca Ethereum'un trilyonlarca doları ekonomik faaliyette işleyen güvenilir bir temel zincir olarak hizmet verme konusunda uzun bir geçmişi var. Geliştirilmesi zaman alan bir şey ve tamamen yeni bir blok zinciri tarafından kopyalanması zor. Ethereum yığınına aşinalık gücü, binance akıllı zincirinin son yükselişinde gösterildiği gibi göz ardı edilemez.