KriptoHayat
Newbie
- BNB
- 0,00000150
KOPYA İÇERİK
Ponzi (Saadet Zinciri) Nedir?
kaynak: https://kriptohayat.com/ponzi-saadet-zinciri-nedir
Charles Ponzi, saadet zinciri ve titan olarak bilinen yapıyı 1920 lerde insanları kandırmak için kullanmıştır. Bu yapı daha sonra ponzi şeması olarak tarihe geçmiştir. İnsanlara yüksek kar vaadi ile asılsız bir yatırım aracına yatırım yaptırarak ve daha sonra üye olan insanların parası ile ilk giren insanlara ödeme yapan bu yapının hala günümüzde kullanıldığı görülmektedir.
Asılsız, olmayan bir yatırıma yatırım yaptıran ve olmayan bir iş modeli için yatırımcılarına kar vaadi sağlayan bu sahtekarlık yapıları elbet bir gün parayı toplayıp kaçmaları ile ünlüdürler. İnsanlara çeşitli vaatler sunan ve ilk üyelere ödeme yaparak güven aşılayan ve bu şekilde son üyeye kadar devam eden bir yapıdır ponzi sistemi.
İlk başlarda yüksek kar vaadi ile kandırılan insanlar bu sisteme çekilmek istenir. Kandırıldığından bihaber olan bu insanlar küçük ödemeler ile tatmin edilmeye başlar. Reklam yolları ve ağızdan ağıza bu sistemler yayılarak daha çok yatırımcı çekilmesi amaçlanır. Büyük çoğunlukla lüks oteller, sempozyumlar ve şatafatlı hayat ile kandırılan bu insanlar, bir gün kendilerinin de tüm bunlara sahip olabileceğine inandırılır.
İnsan oğlu risk alma düzeyini en başta minimumda tutmaya çalışır. İlerleyen süreçte kar ettiğini düşünerek ve lüks hayata kavuşabilme hayalleri ile daha çok risk alıp daha çok yatırım yapmaya başlar. Sorunda tam olarak burda başlar insanlar her şeyleri yatırdıkça ve sisteme yeni üyeler çekildikçe sistem devam eder.
Saadet zincirinin son buluşu ise, üyelerin paralarını çekmesiyle ve yeni üyelerin kazandırılamamasıyla beraber, sistem karsız hale gelir ve beklenen hazin sona yaklaşılır. Sistemi kuran kişi ve kişiler paraları toplayıp kaçarlar ve ardında bir sürü inanmış ve her şeylerini kaybetmiş bir insan topluluğu bırakırlar.
Ponzi ile Piramit Yapılarının Farkları
Temelde insan kandırma içgüdüsü olan bu 2 yapı birbirlerinden bir kaç noktada ayrılmaktadırlar. Piramit yapıları, bir ağ sistemi olarak kurulurlar. Getirilen her yeni üye, piramidin bir halkası olarak alt kısma eklenirler. Üye kazandıran ve piramidin en üstünde olan kişiler, her üyeden para kazanırlar.Piramit sisteminin özü, her yeni üyenin parasını piramit yapısının üstüne aktarmaktır. Her yeni gelen üye aslında üstündeki insanlara para kazandırmak ile meşguldür. Referans sistemi ile çalışan bu sistem, sade ve sadece “yeni üye kazanmaya” yöneliktir. Her yeni üyenin sosyal ağları kullanılarak, sürekli ağ büyütülmeye çalışılsa da yeterli büyüklüğe ulaşınca yada insanlar parasını çekmeye başlayınca bu sistemde ponzi sistemi gibi çöker.
Kripto Paralarda Ponzi veya Piramit Yapılar Mevcut Mu?
Hayatta her sektörde olduğu gibi kripto para sektöründe de ponzi ve piramit yapıları vardır. Bu yapılar insanları yüksek kazanç vaadi ile yada yeni bir teknoloji bulunması vaadi ile insanları kandırırlar. Günümüzde her gün onlarca hatta yüzlerce ponzi ve piramit şemaları ortaya çıkmaktadır.Kripto paralara dair ponzi şemaları ve piramit yapıları günlük, aylık ve yıllık olarak varlıklarını sürdürse de çok yaşamamaktadırlar. Piyasanın regülasyonlara tabi olmamasından ve insanların yeterince bilinçlenmeden “kulaktan dolma” bilgiler ile yatırım yapmasından dolayı bu yapılar varlıklarını hala sürdürebilmektedir.
Blok zincir teknoloji ile getirilen şeffaflık, bu tür sorunların önüne geçmeyi amaçlamaktadır. İnsanların araştırmadan, ne olduklarını bilmedikleri bir kripto paraya girmesi oldukça riskli ve tehlikelidir. Açık kaynak kodlu projeler iyi incelendiğinde yatırımcısına az çok bir fikir vermektedir.
İnsanlarımız tarafından her zaman daha çok kazanma hırsı ve olmayan bir şeye inanma “isteği” dolandırıcıların ne yazık ki iştahını kabartmaktadır. Sadece kripto paralar değil, hayatımızda her sektöre yatırım yaparken yatırımın aslı var mı? getirdikleri çözümler neler? yada vaat ettikleri şeyler mümkün mü?, gibi soruların cevaplarını aramamız ve buna göre yatırım yapmamız oldukça önem arz etmektedir.
kriptohayat.com
www.kriptohayat.com