Neler yeni
Türkiye’nin Lider Kripto Para Forumu

SatoshiTURK Ailesine Hoş Geldiniz!

Türkiye’nin en güvenilir kripto ve blockchain topluluğunu ziyaret ettiğiniz için mutluyuz. SatoshiTURK olarak, her seviyeden kripto meraklısı ve blockchain uzmanına bilgi paylaşımı, öğrenme ve kazanç fırsatları sunuyoruz. Amacımız, güncel ve bağımsız bilgiye kolayca ulaşmanızı sağlamak ve özgün içeriklerle kendinizi geliştirmenize olanak tanımaktır. Burada, kripto para dünyasının en yeni gelişmelerini takip edebilir, güncel analizlere ve rehberlere göz atabilir, blockchain teknolojisinin sunduğu fırsatları daha yakından keşfedebilirsiniz.

Topluluğumuza katılarak sadece bilgi edinmekle kalmaz, aynı zamanda katkılarınızın karşılığını BNB Coin ile alabilirsiniz. Forumumuzda, açtığınız her başlık, sorduğunuz her soru ve sağladığınız her faydalı bilgi, size SatoshiTURK kredi sistemi üzerinden BNB Coin kazandırır. Bu sayede, öğrenirken kazanma deneyimini yaşayacak ve topluluğumuza aktif bir şekilde katkıda bulunarak değerli bir üye olacaksınız.

Deneyimlerinizi, fikirlerinizi ve analizlerinizi paylaşarak hem kendinizi geliştirebilir hem de bu katkılarınızın ödüllerini kazanabilirsiniz. Kripto dünyasında güvenle ilerlemek, yeni insanlarla tanışmak ve sektör hakkında daha fazla bilgi edinmek için SatoshiTURK ailesine katılın. Hadi, birlikte öğrenelim, keşfedelim ve Türkiye'nin en güçlü kripto topluluğunda güvenle yol alalım!

Segregated Witness ile Bitcoin Unlimited Nedir? - Bölüm 2

Merhabalar. Bir önceki yazımızda, yani yazımızın birinci bölümünde Bitcoin Cash (BCH) nedir? başlığı ile, Bitcoin Cash çerçevesi içinde bir çok konuya değinmiştik. Yazımızın sonunda bazı çözüm yollarından bahsetmiştik, bunlar; Segregated Witness çözümü ile Bitcoin Unlimited çözümü idi.

01.webp

Nedir Bu Segregated Witness ile Bitcoin Unlimited?​


Segregated Witness çözümü nedir? Sorusuna karşılık; bu çözüm yolu ile işlem bilgilerinin bir bölümünün blockchain dışında kalan ayrı dosyalarda tutulmasına imkan tanınırken, bu sayede de geliştiricilerin mevcut depolama / saklama alanlarında büyük ölçüde rahatlama sağlanılacaktı. Tüm bunların beraberinde bloklara çok daha fazla işlemin sığabileceği ve bununla birlikte de onaylama sürelerinin oldukça önemli bir ölçüde azalacağı iddiası ortaya atıldı. Kulağa hoş gelen kısımları olan Segregated Witness bir yana dursun, bir çok kişi bu yöntemi Bitcoin Unlimited çözüm yaklaşımıyla karşılaştırdığında, bu yöntemin, Bitcoin Unlimited'e göre daha da karmaşık bir çözüm yolu olduğuna inanmaktaydı.

Peki nedir bu Bitcoin Unlimited çözümü? Bu çözüm ise, blokların büyüklüklerini tamamen yani olduğu gibi ortadan kaldıran bir çözüm yoluydu. Segregated Witness bir yana dursun, bir çok kullanıcı, madenci bahsettiğimiz bu çözümü desteklediler. Bunun sebebi ise blokların büyüklük sınırlarının kaldırılması, sadece blokların birikmesini engellemek ile kalmayarak, bununla birlikte her bir blok için olan toplam maden ücretlerini de yukarıya doğru çekiyordu.

E tabii ki destekçiler olduğu gibi, desteklemeyenler de oldu bu çözüm yolunu. Bir çok geliştirici, bahsi geçen öneriye karşı çıkmıştı. Bunun sebebi ise yapılacak uygulamanın, küçük madencilerin işlerinden olmasına sebep olacağı ve bununla beraber de ağın tamamının büyük çaplı madencilik şirketleri aracılığıyla merkezileştirileceği düşüncesiydi.

Tartışmalar her zaman olduğu gibi bu dönemde de çok sık ortaya çıkabiliyordu. Herkes kendi fikrini savunuyor ve bu fikrin doğru fikir olduğu öngörüsünde bulunuyordu. Yapılan tartışmaların en sonunda ise SegWit2x adında bir uzlaşma protokolü ortaya çıktı ve geliştirildi. Geliştirilen protokole start verilmesi ile bir takım bilgilerin blockchain ağının dışında tutulması ve böylece blok büyüklüğü sınırlarının da 1 MB'dan 2 MB'a çıkarılması durumu mümkün oldu. Takvimler 1 Ocak 2017 tarihini gösterdiğinde bu protokol yürürlüğe girdi. Bu aşamada madencilerin % 95'i ise olumlu oy kullandılar. Tüm bunların yanında, ağın blok büyüklüğünün limiti öyle hemen de yükselmedi. Bunun nedeni ise bir çok kişi için yapılacak bu hamle, mevcut sorunu çözmek yerine, bu sorunu sadece ertelemek anlamı taşıyordu.

Ayrıca bu karar, Bitcoin'i (BTC) bir yatırım amacı olarak değerlendiren kişilere değil de; daha çok, ödeme sistemi, ödeme aracı olarak kullanan kişilere hitap ediyor gibi görünüyordu.

Tüm bunların ardından ne mi oldu?.. Bu yaşanan gelişmelerin hemen sonrasında, Hollanda'nın Arnhem şehrinde düzenlenmiş olan “Future of Bitcoin” (Bitcoin'in Geleceği) konferansında, Bitcoin ABC adlı Bitcoin Cash (BCH) protokolüne ait ilk uygulama, Amaury Séchet tarafından duyuruldu. Amaury Séchet, sosyal medya devi Facebook'da eski bir mühendistir.

Amaury Séchet ve geliştirici ekibi, SegWit2x adlı protokolü terketmeye ve böylece de blok büyüklüğü eşiğini 8 MB düzeyine artırmaya karar verdi. Verilen bu karar aslına bakarsanız çok ciddi değişikliklerin yapılmasını öngörüyor ve bununla beraber orijinal Bitcoin (BTC) ağından ayrılmalar yaşanmasını şart ediyordu. Dolayısıyla da takvimler 1 Ağustos 2017 tarihini gösterdiğinde “Hard Fork” (sert çatallanma) işleminin meydana geleceği açıklandı.

Hard Fork (kimileri için 'sert çatallanma', kimileri için de 'mecburi çatallanma'), geliştiricilerin Bitcoin (BTC) yazılımını güncelleyebilmeleri için bilinen tek yöntem diye biliniyordu. Evet en heyecanlı bölüme şimdi geldik işte. Geliştiriciler bahsettiğimiz bu yöntem ile Bitcoin ağını bölerler ve bunun sonucunda da değiştirilmiş olan kurallarla yepyeni bir blockchain ağını ortaya çıkarırlar. Coin biriminin orijinalinde ve de çatallanmış yani yeni versiyonunda ise bölünme olayı gerçekleşene kadarki aynı blockchain bulunur. Bu konuya ilaveten, çatallaşma diye tabir ettiğimiz işlemden itibaren malum iki ağ da işlemlerine bağımsız olarak devam ederler.

Hard Fork olayının en güzel yanına değinmeden olmaz.. 🙂 Bölünmenin yani çatallaşmanın gerçekleşmesinden sonra, gerçekleşen Hard Fork'un öncesinde Bitcoin (BTC) sahibi olan herkes, sahip oldukları BTC ile aynı miktarda olan Bitcoin Cash (BCH) token sahibi oldu. O dönem az bir satoshi bulunan bir uygulamaya baktığımda BCH'yi ve BTC miktarı ile eşdeğer oluşunu farketmiştim.

Bu coin birimi, yani Bitcoin Cash (BCH) ortaya çıkışı ile beraber yatırımcılarından çok sayıda olumlu tepkiler aldı. Oldukça kısa sayılabilecek bir süre içinde kullanıcılar tarafından benimsenen ve oldukça fazla işlem gören Bitcoin Cash (BCH), Bitcoin ile Ethereum'un arkasından, en fazla işlem kapasitesine sahip olan üçüncü coin para birimi olabilmeyi başardı.

Bitcoin Cash'ın Hard Fork hikayesini hatırladıkça farklı coinlerde oluşabilecek yeni Hard Fork'ları bekleyen coin takipçileri de ayrıca artmış durumda. Hard Fprk ile gündeme gelen bircoin bir de bakmışız ki ansızın artıvermiş. Tabi bunlar çok da önemli değil. Piyasalardaki inişler ve çıkışlar olduğu sürece coin dümyası daha neler görecek kim bilir..

Bu yazımıza da burada bir nokta koyarak, daha sonra yayınlayacağımız devam niteliğindeki üçüncü yazımızda da, birinci bölümdeki yazımızın ilk kısımlarında bahsettiğimiz soruların yanıtı niteliğindeki diğer konulara değineceğiz..

Yazıda geçen tüm bilgiler internet ortamındaki coin bültenlerinden, coin haberlerinden, analizlerden ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır. Yazımız, kesinlikle ve kesinlikle yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır. Yatırım tavsiyesi değildir.
 

Forum istatistikleri

Konular
13.641
Mesajlar
65.739
Kullanıcılar
6.888
Son üye
Malibskrt
Geri
Üst