KriptoLuis
Master
- BNB
- 0,00066600
Shor Algoritması; Kuantum Hesaplama
1994 yılında Peter Shor tarafından geliştirilen bir kuantum algoritması. Büyük sayıları çarpanlara ayırmak için kullanılan geleneksel yöntemlerin aksine, sayıların çarpanlarını kuantum bilgisayarlarda hızlı hesaplamak için kullanılır.
Matematiksel olarak sayıların çarpanlarına ayrılmasını "çoklu sayı çizelgesi" prensibine dayandırır. Buna göre, bir sayıyı çarpanlarına ayırmak, bu sayının aynı zamanda bir periyodik fonksiyon olduğunu kabul ederek yapılabilir. Kuantum bilgisayarlar, bu periyodik fonksiyonu hızlı hesaplayabilir.
Geleneksel bilgisayarlardan çok daha hızlı bir şekilde büyük sayıları çarpanlarına ayırmak için kullanılabilir. Bu, özellikle şifreleme sistemlerinin kırılmasında önemli rol oynar çünkü modern şifreleme sistemleri, büyük sayıların çarpanlarına ayırmayı gerektirir.
Özetle, büyük sayıların çarpanlarına ayırmanın çok hızlı bir yöntemi. Bu algoritmanın kuantum bilgisayarlar tarafından uygulanması, çok daha hızlı sonuçlar verir ve bu nedenle kriptografi, veri güvenliği ve diğer alanlarda büyük bir etkiye sahiptir.
Shor, kripto para gibi şifreli birimler için özellikle önemlidir çünkü bu para birimlerinin güvenliği, büyük sayıların çarpanlarına ayırmanın zorluğuna dayanmakta. Kripto varlıklar, işlemlerin doğruluğunu ve güvenliğini sağlamak için matematiksel bir işlem olan "kriptografik karma" kullanır.
Kriptografik karma, bir girdi verisi olan bir dizi karakteri alır ve bu verileri belirli bir algoritma kullanarak sabit boyutlu bir çıktıya dönüştürür. Bu çıktı, blok zincirinde bir blok olarak kaydedilir ve sonraki blok için bir girdi olarak kullanılır. Blokların birbirine bağlanması, bir blok zinciri oluşturur ve bu, Bitcoin ve benzerlerinin işlem doğruluğunu ve güvenliğini sağlayan ana mekanizmalardan biridir.
Shor, büyük sayıların çarpanlarına ayırmanın hızlı bir yoludur ve kripto para güvenliğini tehdit edebilecek birçok şifreleme sistemini kırabilir.