Neler yeni

Bilgi Sizce ilerde geçmişe dönük bir vergilendirme gelebilirmi

Bu son yaşananlardan dolayı tekrar gündeme gelse de çok uzun zamandır konuşuluyor, hala üzerinde mütabıka varılmayan net bir şey görmediğim konu. E adam çekti parasını ama sonra başka borsada kaybetti, nasıl olacak, nasıl ayarlanacak? Ben olmayacağını düşünmekteyim.

Geçmişe dönük vergilendirme için borsaların altyapısının geçmişte de vergilendirmeye uygun olması gerekir. Geçmişe dönük olacaksa eskiden kesilen komisyon faturaları üzerinden yapılabilir. Kimse geçmişe dönük olmaz falan demesin, özellikle AdSense kullanan hepimiz bir bir maliyeye çağırıldık önceki kazançlarımız üzerinden vergilendirildik.

İsterlerse geçmişe dönük vergi isteyebilirler. Geçmişe dönük kanun çıkarılamaz diyenler var ama gelir vergisi kanunu üzerinden borç çıkartıyorlar ve bu kanun yeni bir kanun değil.
Zira, 2017-2018 ve 2019 yıllarında Adsense'den kazandığı ve banka hesabına çektiği paralar için Maliye'den çağırılıp, geçmişe yönelik gelir vergisi borcu çıkartılan ve bu borçları ödeyen arkadaşlarım var.
Maliye'de ki memurun konu ile ilgili cevabı şu; ''Bir gelir elde ediyorsan (nereden nasıl olduğu fark etmez) bu gelirin vergisini ödeyeceksin.''
Dolayısı ile geçmişe dönük vergi çıkmaz diyemeyiz. Ama yaparlarsa nasıl tespit ederler, neye göre vergi borcu çıkartırlar bilemiyorum.

Benim düşüncem çıkabilir yönünde, zamanla görüceğiz...

Diyelim ki biri borsaya 200 bin lira ile girdi ve tüm parasını kaybetti. Vergiyi adamın neresinden almayı düşünecekler?

Ticari kazanç değil bu dediğiniz imkansız.

Adsense ile veya youtube ile farketmez bunlar düzenli ve ticari gelirdir ve ŞİRKET açıp verginin ödenmesi gerekir. Bu yüzden geçmişe dönük vergi istenir. Ancak altında, dövizde şirket açma olayı yok ticari vergi değil. Kriptoda o şekilde olur diye düşünüyorum.

Vergi alınabilecek üç secenek var bence
1-Borsa sitelerinin alış satış komisyonu gibi vergi kesebilirler.
2-Parayı kendi türk bankalarından birine çektiğimizde bir kesinti olabilir bu yinede pek olası gelmiyor ama belli olmaz bu olursa kaybedince neyden vergi alabilecekler ki.
3- Borsa şirketlerine ek vergi gelir şirkette o vergi ücretini komisyona yansıtır.(en mantıklı bu geliyo bana)

umarım vergi gelmez 🙂

Forum istatistikleri

Konular
13.681
Kullanıcılar
6.895
Son üye
ellonmuz57
Geri