Gknacr
Expert
- BNB
- 0,00020350
Daha önce Stablecoin kelimesini duyan ve ne olduğunu merak edenler bir rehber hazırladım. Bu yazıda stablecoin nedir, diğer kripto paralardan farkı nedir? sorularının cevaplarını açıklayacağım.
Lider kripto para Bitcoin yada öncü altcoin Ethereum gibi kripto paralardan farklı olarak bir rezerv varlık tarafından desteklenen dijital paralara stablecoin denir. Stablecoinler kripto para piyasasında çok az değişken grafikleri ile fiyat istikrarı sunarak alım-satım yapmayı kolaylaştırmaktadır. Stablecoinler yapısı gereği kripto paralar ile itibari paralar arasında köprü işlevi görür.
Sabitlendikleri varlıklara göre farklılık gösteren üç stablecoin çeşidi vardır. Bunlar;
- İtibari para destekli stablecoinler
- Kripto para destekli stablecoinler
- Algoritmik stablecoinler'dir.
İtibari para destekli stablecoinler
Rezerv varlıkları dolar, euro gibi itibari paralar olan stablecoinlerdir. Bu coinlerin fiyatları desteklendiği para birimi ile sabitlenmiştir. Bu stablecoinleri ihrac eden yatırımcılar, ihraç ettiği miktar kadar itibari parayı rezervinde saklamak zorundadır. Bu şirketlerin rezervleri faaliyette olduğu ülke tarafından düzenli olarak denetlenir ve bu rezervlerin korunması sağlanır. Şirketler tarafından itibari para rezervi olarak genellikle dolar tercih edilmektedir. Nedeni ise dolar'ın dünya ekonomisinin dominantı olmasıdır.
Kripto para destekli stablecoinler
Borsalarda bulunan stablecoinler itibari paraların yanı sıra kripto paralar tarafından da desteklenebilir. Ancak kripto paraların dalgalı grafiği sebebi itibari para destekli stablecoinlere göre daha az yaygındır. Ayrıca kripto paraların anlık hızlı değişimleri nedeni ile rezerv sağlayan şirketler piyasa değerinin çok daha fazlasını rezervlerinde tutmak zorundadır. Şirketler böylece anlık piyasa dalgalanmalarına karşı önlem almayı amaçlamaktadır.
Algoritmik stablecoinler
Üçüncü ve son stablecoin çeşidi algoritmik stablecoinlerdir. Bu stablecoinler itibari yada kripto para destekli coinler değildir. Diğerlerinden farklı olarak bir itibari para veya kripto para rezervine sahip değillerdir. Bunların yerine token arzını kontrol eden algoritma ve akıllı sözleşmeler kullanırlar.
Stablecoinlerin kullanım alanları
Stablecoinler itibari para, kripto para veya token arzı gibi varlıklar sayesinde sabit fiyatlıdır. Bu sebeple bir çok yatırımcı özellikle piyasaların çok dalgalı olduğu zamanlarda güvenli bir liman olarak stablecoinleri görür ve tercih eder. Sabit fiyatlı ve güvenli liman olmalarının yanı sıra kripto para alım satımı için de kullanılmaktadırlar.
Son zamanlarda Visa, Paypal gibi bazı online ödeme kuruluşları da (USDC) stablecoin ile ödeme ve kişiler arası para transferi işlemlerini başlattığını duyurdu. Böylece yatırımcılar tarafından oldukça kabul gören ve büyük bir işlem hacmi olan stablecoinler sadece kripto para borsalarında değil bireysel ve uluslararası işlemlerde de kullanılmaya başlandı.
Yaygın olarak kullanılan üç stablecoin
Kripto para alım satımı veya yatırımı yapan herkesin aşina olduğu 3 yaygın stablecoin vardır. Bunlar Tether (USDT), USD Coin (USDC) ve Binance USD (BUSD)'dir.
TETHER (USDT) : Tether şirketi tarafından ihraç edilen USDT, birebir oranlı dolar endekslidir. Bütün büyük kripto para borsalarında işlem gören USDT 40.7 milyar dolar piyasa değerine sahiptir.
USD Coin (USDC): Circle ve Coinbase tarafından kurulmuş olan ve yönetilen Centre Konsorsiyumu tarafından rezerv edilen USDC, bire bir orada dolara sabittir ve 10.6 milyar dolar piyasa değeri mevcuttur.
Binance USD (BUSD): Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan Binance tarafından ihraç edilen BUSD, birebir oranında dolara sabittir. Birçok yatırımcının tercih ettiği BUSD 3.6 milyar dolar piyasa değerine sahiptir.