Neler yeni

Stok Fotoğrafçılığa Yapay Zeka Çelmesi

Stok fotoğrafçılığı duyanınız olmuştur. Ben çok güzel kazançlar elde ettim bu sektörden. Daha çok reklamcılık sektörüne ve web tasarım gibi alanlara hitap eden stok fotoğrafçılık sektörü normal fotoğrafçılıktan farklıdır. Normal fotoğrafçılıkta bir kuş pisliginin önemi yokken stok fotoğrafçılıkta en çok satanlar arasına girebilir. O anki arayışa bağlı.

Ama zamanında çok kazandığım bu sistem özellikle küçük alıcıların yoğunlukta olduğu bir sistem oldgundan ve yapay zeka ile pek çok konuda fotoğraf ve vektörel içerik uretilebildiginden sekteye uğramış durumda. Sonu ne olacak Allah bilir. Ama zamanında çıkmışım diyebilirim.

Var mı aranızda bu işi yapan?

Stok fotoğrafçılık için çok güzel bir arşivim vardı ama o zamanlar, ben de bu iş için çok geç kaldığımı düşünerek girmekten vazgeçmiştim, taa 2014-15'lerde.

Arşivim halâ duruyor ama bu saatten sonra, dediğiniz gibi hocam, bu sektör de ölmüş sektörler arasına çoktan girdi.

Ben halâ resim çekmeye devam ediyorum tabii.

Stok fotoğrafçılık için çok güzel bir arşivim vardı ama o zamanlar, ben de bu iş için çok geç kaldığımı düşünerek girmekten vazgeçmiştim, taa 2014-15'lerde.

Arşivim halâ duruyor ama bu saatten sonra, dediğiniz gibi hocam, bu sektör de ölmüş sektörler arasına çoktan girdi.

Ben halâ resim çekmeye devam ediyorum tabii.
Söylediğiniz seneler stok fotoğrafçılıgin çokta kazandırmadigi zamanlar. Ama elinizde arşiv varsa güzel kazanç saglayabilirdiniz. Yapay zekanın yakın zamanda aramıza girişiyle de özellikle özgün ama kaliteli içerik arayan ucuzcu kesim yapay zekaya kaçtı. Üst düzey ve pro iş arayanlar stok fotoğraf almaya devam ediyor ama kurtarmıyor sektörü.

Aslında hocam o yıllarda çoğu şeyin başlangıç trenini kaçırdığımı düşünerek, iş yapmaktan kendimi hep alıkoydum.

Örneğin, daha 2008 yılında, henüz youtuberlık diye bir kavram yokken, gezip gördüğüm yerlerin videolarını çekip-montajlayıp Youtube'a atmayı plânlıyordum. Hatta ekip olarak plânlıyorduk.

Ama hamallık olur, para kazanamayız, boş yere kendimizi yorarız düşüncesiyle vazgeçtik.

2010 yılında rFactor için Formula 1 oyunu yapıp-geliştirdim ama tutmaz bu diye yayınlamaktan vazgeçtim.

Alıp-sattığım ama bir tanesini bile elimde tutamadığım Bitcoinleri saymıyorum bile..

Daha nice girişimleri, böyle böyle başlamadan heba ettim.

Bu yazıyı okuyan varsa, yapmaya kalkıştığı işten vazgeçmesin. Deneyip başaramamak, hiç denememekten daha akıllıca.

En azından, ileride birgün dizini dövmez.

@ŞUMAHER hocam pişmanlıklar hepimizin hayatında var. Aynı sende olduğu gibi benimde bir sürü ah keşke yapsaydım, ertelemeseydim vs. Dediğim o kadar çok şey var ki... BTC konusuna girmiyorum bile. O konu içinde yara. Her ay maaş ile 0.5 BTC almaya karar verip 4 ay sonra satıp çıkmak 🙁

Forum istatistikleri

Konular
13.696
Kullanıcılar
6.897
Son üye
Ali4533
Geri