SushiSwap (SUSHI) Nedir?
SUSHI token, SushiSwap'te yapılan likidite madenciliği karşılığında ödül olarak verlilen tokendır. SushiSwap ve benzeri merkeziyetsiz borsalarda belirli kripto paralarla likidite sağlanarak bir nevi kişisel kripto para borsası olmak mümkün. Borsaya sağlanan likidite, borsada coin dönüştürmenin hızını ve maliyetini azaltıyor. Bunun karşılığında da madenciler borsa tarafından SUSHI ile ödüllendiriliyor. SushiSwap'te KYC sistemi yoktur. En ufak miktarlardan milyarlarca dollara kadar her türlü miktar kripto para hiçbir kimlik bilgisi olmadan borsada kullanılabilir. SushiSwap geliştiricilerine göre kendileri "daha gelişmiş ve daha yatırımcı dostu Uniswap"ler. Aynı zamanda Uniswap'in bir hard forku olarak piyasaya çıkmıştır.
2 milyar 650 milyon USD piyasa değerine sahiptir ve en değerli 40. kripto para konumundadır. Dolaşımda 127,244,443 SUSHI, toplamda 205,690,598 SUSHI bulunur. Maksimum arz 250,000,000 SUSHI'dir.
Sushiswap, merkeziyetsiz borsalar arasında işlem hacmi en yüksek 5. borsa. 178 farklı kripto parayı barındırıyor. Borsada en çok işlem gören ve likidite sağlanan kripto paralar SushiSwap (SUSHI), WETH (Ethereum'a endeksli wrapped Ethereum adındaki stablecoin), USD Coin (USDC), Tether (USDT), Dai (DAI), Wrapped Bitcoin (WBTC), Alchemix (ALCX), yearn.finance (YFI) ve Chainlink (LINK).
SushiSwap Merkeziyetsiz Borsasına Likidite Sağlamak
Likidite havuzları akıllı sözleşmelerle çalışır. Aynı değerde iki tane farklı coin teminat verilerek akıllı sözleşme kabul edilir ve borsada hizmet başlar. Hackerlar her şeye olduğu gibi decentralized exchange (dex)'lere saldırı düzenliyor ve bilgi çalmaya çalışıyor. SushiSwap'e likidite sağlamak Trust Wallet, Metamask vb. özel cüzdan kullanılıyor. Sadece likidite için değil borsada işlem yapmak için bir cüzdana ihtiyacımız var. Borsadaki işlemler Ethereum ağında gerçekleşiyor. Her borsada olabileceği gibi SushiSwap'te de belirli riskler mevcut. Peckshield'ın borsada gerçekleştirdiği geniş kapsamlı denetimde iki tane çok önemli opsec sorunu bulduğu biliniyor. Aynı zamanda Quantstamp tarafından da bir dizi test yapıldı. Üretilen her SUSHI miktarının %10'u güvenlik ve geliştirmek için finansman olarak kullanılıyor.
SushiSwap'te %0,25'lik bölüm direkt likidite sağlayıcılarına verilirken %0,05 oranında bölüm SUSHI'ye dönüştürülerek token sahiplerine ödül olarak sunulur. Her yeni blokta 100 adet SUSHI üretilir. İşlenen ilk 100.000 blok tamamlanana kadar 100 değil 1000 SUSHI üretilecek ve likidite sağlayıcılarına verildi.
Şu anda Yield farm yaparken yani likidite sağlarken $1.000 başına en çok faiz getiren iki kripto para Strudel Finance (TRDL) ve Ethereum (ETH). $1.000 değerinde likidite sağlamanın karşılığı olarak günde 0,456 SUSHI kazanmak mümkün. Kripto para fiyatlarının, usd kurunun ve yıllık getiri oranının değişmediği şartlarda bu likiditenin yıllık getirisi %341.
SushiSwap Nereden Alınır?
SUSHI, platformun kendi borsası SushiSwap üzerinden satın alınabilir ve madenciliği yapılabilir. Onun dışında en yüksek hacimle SUSHI ticareti yapılan borsalar Binance, Coinbase, Bitfinex, FTX ve KuCoin borsaları. Türk Lirası ile SUSHI almak için kullanılabilecek tek borsa BitUBU. SUSUHI bir Erc 20 tabanlı token olduğundan dolayı Ethereum tokenlarını destekleyen tüm kripto para cüzdanlarından saklanabilir.